Krstovdan toržestveno proslavljen u Ostrogu

27. septembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije sa sveštenstvom, služio je na Krstovdan Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Časnog Krsta u Gornjem ostroškom manastiru u petak 27. septembra 2019. ljeta Gospodnjeg.  Sasluživalo mu je 15 sveštenoslužitelja, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o Hristovom raspeću na krstu, Mitropolit Amfilohije se sabranima obratio arhipastirskim slovom, govoreći o Časnom Krstu.
-U znaku krsta i u znaku vaskrsenja je sav život ljudski, pogotovo oni koji su Hristovi. U znaku krsta i vaskrsenja je sva tvorevina Božija. U sveukupnoj Božijoj tvorevini, upisana je tajna umiranja, tajna smrti. Istovremeno, u tvorevini Božijoj je tajna vaskrsenja. Ne dolaze li jesen i zima kada sve umire oko nas, a onda dolazi proljeće, kad se sve obnavlja i vaskrsava. Već je u tajni prirode upisana tajna, čija će se punoća otkriti u tajni Gospoda Isusa Hrista – rekao je Mitropolit Amfilohije.
Ovo sveto mjesto gdje se povizavao i gdje se saraspeo Hristu Sveti otac naš Vasilije, je mjesto znamenja Časnog Krsta, života Hristovog i života onoga koji je primio časni krst na sebe, Svetog oca našeg Vasilija, dodao je Mitropolit.
-Ovaj hram gdje su njegove Svete mošti, posvetio je Svetom Vavedenju, a Vavedenje je priprema tajne Hristove, tajne Njegovog rođenja, tajne Njegove ličnosti. Ovu crkvu je posvetio Vozdviženiju Časnog Krsta. Vavedenje, početak spasenja Presvete Djeve koja će roditi Gospoda, a Časni Krst punoća Njenog života, Hristovog života i života ljudskoga – naglasio je Mitropolit Amfilohije i dodao da je u u Donjem Ostrogu crkva Svete Trojice, što znači da je u svetinji ostroškoj sve u znaku Hristovog života.

Besjeda Mitropolita Amfilohija nakon Jevanđelja
Sva istorija ljudskog roda i čovječanstva otkrivena je u tajni na Golgoti, gdje je razapet Gospod, nevin, žrtvujući sebe za život, spasenje i vaskrsenje svijeta i čovjeka.
-Nevini koji se razapinju sa Hristom, sveti Božiji ljudi kroz svu istoriju  koji su dostojno ponijeli Njegov krst nevino raspetoga. Razbojnik, onaj sa desne strane koji je pokajani razbojnik, a sa lijeve strane razbojnik koji se ruga i ismijava Hrista. Zar nije svo čovječanstvo u znaku te dvojice razbojnika. U desnom razbojniku otkrila se tajna ličnosti Hristove i Njegovog nevinog stradanja i koji se pokajao za svoje zločine i tražio da ga On udostoji i da ga primi.   Prvi koji je ušao u raj je pokajani razbojnik, a poslije njega ulaze svi oni koji se kaju za grijehe svoje. Ona druga struja među ljudim, koja nije mala, nepokajanog razbojnika, zločinca kome je krst ludost, kome je ludost i Taj koji se razapeo za život svijeta, ali koji takođe nosi krst svoj i strada, samo što njegovo stradanje nema smisla, nema vaskrsenja, nema spasenja – kazao je Mitropolit Amfilohije i naglasio da je u znaku ta tri krsta sva istorija čovječanstva.
Visokopreosvećeni vladika je kazao da je krst simvol pobjede nad smrću i ništavilom i dodao da je  Bog upravo preko krsta sišao među nas i uselio se u nas pun blagodati i istine.
-Bog preko krsta dolazi u ovaj svijet rođenjem od Presvete Djeve, a i mi dakle preko krsta i vaskrsenja Njegovog i našeg savaskrsavanja, uzlazimo u radost Gospoda našeg, zadobijamo pobjedu nad smrću i prolaznošću i zadobijamo život vječni, neprolazni – zaključio je Mitropolit Amfilohije.
Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.
Na kraju bogosluženja Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač, koji su povodom hramovne slave crkvice Časnog Krsta koju je podigao Sveti Vasilije, pripremila ostroška bratija.


Visokopreosvećenom mitropolitu Amfilohiju sasluživao je i protojerej-stvarofor Milun Femić, umirovljeni sveštenik, koji ove godine proslavlja 50 godina pastirske svešteničke službe. Tim povodom, čestitajući mu jubilej i govoreći o teškom vremenu njegovog služenja Bogu, Mitropolit Amfilohije poklonio mu je naprsni krst, na čemu je prota Milun izrazio zahvalnost.
Zajedničarenje Mitropolita sa sveštenstom, monaštvom i vjernim narodom nastavljeno je uz posnu slavsku trpezu hrišćanske ljubavi, koju su povodom slave Krstovdana, pripremila ostroška bratija.

Besjeda Mitropolita i o.Miluna na kraju Liturgije

sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...