Krstovdan toržestveno proslavljen u Ostrogu

27. septembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije sa sveštenstvom, služio je na Krstovdan Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Časnog Krsta u Gornjem ostroškom manastiru u petak 27. septembra 2019. ljeta Gospodnjeg.  Sasluživalo mu je 15 sveštenoslužitelja, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o Hristovom raspeću na krstu, Mitropolit Amfilohije se sabranima obratio arhipastirskim slovom, govoreći o Časnom Krstu.
-U znaku krsta i u znaku vaskrsenja je sav život ljudski, pogotovo oni koji su Hristovi. U znaku krsta i vaskrsenja je sva tvorevina Božija. U sveukupnoj Božijoj tvorevini, upisana je tajna umiranja, tajna smrti. Istovremeno, u tvorevini Božijoj je tajna vaskrsenja. Ne dolaze li jesen i zima kada sve umire oko nas, a onda dolazi proljeće, kad se sve obnavlja i vaskrsava. Već je u tajni prirode upisana tajna, čija će se punoća otkriti u tajni Gospoda Isusa Hrista – rekao je Mitropolit Amfilohije.
Ovo sveto mjesto gdje se povizavao i gdje se saraspeo Hristu Sveti otac naš Vasilije, je mjesto znamenja Časnog Krsta, života Hristovog i života onoga koji je primio časni krst na sebe, Svetog oca našeg Vasilija, dodao je Mitropolit.
-Ovaj hram gdje su njegove Svete mošti, posvetio je Svetom Vavedenju, a Vavedenje je priprema tajne Hristove, tajne Njegovog rođenja, tajne Njegove ličnosti. Ovu crkvu je posvetio Vozdviženiju Časnog Krsta. Vavedenje, početak spasenja Presvete Djeve koja će roditi Gospoda, a Časni Krst punoća Njenog života, Hristovog života i života ljudskoga – naglasio je Mitropolit Amfilohije i dodao da je u u Donjem Ostrogu crkva Svete Trojice, što znači da je u svetinji ostroškoj sve u znaku Hristovog života.

Besjeda Mitropolita Amfilohija nakon Jevanđelja
Sva istorija ljudskog roda i čovječanstva otkrivena je u tajni na Golgoti, gdje je razapet Gospod, nevin, žrtvujući sebe za život, spasenje i vaskrsenje svijeta i čovjeka.
-Nevini koji se razapinju sa Hristom, sveti Božiji ljudi kroz svu istoriju  koji su dostojno ponijeli Njegov krst nevino raspetoga. Razbojnik, onaj sa desne strane koji je pokajani razbojnik, a sa lijeve strane razbojnik koji se ruga i ismijava Hrista. Zar nije svo čovječanstvo u znaku te dvojice razbojnika. U desnom razbojniku otkrila se tajna ličnosti Hristove i Njegovog nevinog stradanja i koji se pokajao za svoje zločine i tražio da ga On udostoji i da ga primi.   Prvi koji je ušao u raj je pokajani razbojnik, a poslije njega ulaze svi oni koji se kaju za grijehe svoje. Ona druga struja među ljudim, koja nije mala, nepokajanog razbojnika, zločinca kome je krst ludost, kome je ludost i Taj koji se razapeo za život svijeta, ali koji takođe nosi krst svoj i strada, samo što njegovo stradanje nema smisla, nema vaskrsenja, nema spasenja – kazao je Mitropolit Amfilohije i naglasio da je u znaku ta tri krsta sva istorija čovječanstva.
Visokopreosvećeni vladika je kazao da je krst simvol pobjede nad smrću i ništavilom i dodao da je  Bog upravo preko krsta sišao među nas i uselio se u nas pun blagodati i istine.
-Bog preko krsta dolazi u ovaj svijet rođenjem od Presvete Djeve, a i mi dakle preko krsta i vaskrsenja Njegovog i našeg savaskrsavanja, uzlazimo u radost Gospoda našeg, zadobijamo pobjedu nad smrću i prolaznošću i zadobijamo život vječni, neprolazni – zaključio je Mitropolit Amfilohije.
Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.
Na kraju bogosluženja Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač, koji su povodom hramovne slave crkvice Časnog Krsta koju je podigao Sveti Vasilije, pripremila ostroška bratija.


Visokopreosvećenom mitropolitu Amfilohiju sasluživao je i protojerej-stvarofor Milun Femić, umirovljeni sveštenik, koji ove godine proslavlja 50 godina pastirske svešteničke službe. Tim povodom, čestitajući mu jubilej i govoreći o teškom vremenu njegovog služenja Bogu, Mitropolit Amfilohije poklonio mu je naprsni krst, na čemu je prota Milun izrazio zahvalnost.
Zajedničarenje Mitropolita sa sveštenstom, monaštvom i vjernim narodom nastavljeno je uz posnu slavsku trpezu hrišćanske ljubavi, koju su povodom slave Krstovdana, pripremila ostroška bratija.

Besjeda Mitropolita i o.Miluna na kraju Liturgije

sve fotografije

Ostala dešavanja

31. 8. 2019.

Odlsužen četrdesetodnevni pomen profesoru Predragu Vukiću...

Na dan svetog Jovana Rilskog, velikog podvižnika Pravoslavne Crkve, 31. avgusta nakon Svete Liturgij...

28. 8. 2019.

Velika Gospojina molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji (video)...

Praznik Uspenje Presvete Bogorodice - Velika Gospojina, saborno i molitveno je proslavljen u ostroškoj...

26. 8. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, jeromonah Makarije – ”Božji pro...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

24. 8. 2019.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu u subotu 24. avgusta...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crngoorsko-primorski i iguman ostroški ...

23. 8. 2019.

NAJAVA: MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI AMFILOHIJE SLUŽI U OSTROGU 24-og I 25-OG...

Obavještavamo vjerni narod da će naš iguman Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit Crnogorsko-primo...