U 11. nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji (video)

1. septembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 11. nedjelju po Duhovima, 1. septembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog mučenika Andreja Stratilata, saborno i molitveno bilo je u ostroškom manastiru.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg Ostroga načalstvovao je protojerej-stavrofor Dragan Stanišić podgorički paroh, a sasluživao mu je brojno sveštenstvo, uz molitveno učešće više stotina vjernika.

Neprekidna kolona poklonika i tokom Božije službe pristupala je na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja koje govori o tome kako je jedan dužnik molio gospodara da mu se smiluje i on mu oprostio, a isti on nije pokazao milost prema svom drugu za mnogo manji dug, sabrane je besjedeći poučavao o.Dragan.

Besjeda o. Dragana Stanišića u Gornjem Ostrogu

– Ova priča nam govori da treba da vodimo računa da u sebi uvijek imamo na umu molitvu Oče naš koju ova jevanđeljska priča tumači. Imajući ovo u sebi ako budemo radili onako kako se kaže u molitvi Oče naš, zadobićemo Carstvo Božije, a to je sam Gospod Isus Hristos koji svakome od nas daruje milost, izbavlja nas od svake bijede i opasnosti, a posebno kada se ovdje saberemo molitvama Svetog Vasilija – kazao je o. Dragan.

Sabrani koji su u ostrošku svetinju došli iz raznih krajeva vaseljene, a koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Svetom Liturgijom u Donjem Ostrogu u crkvi Svete Trojice načalstvovao je protojerej-stavrofor Goran Spajić, starješina hrama Svetog Save u Londonu,  a sasluživali su mu ostroška sabraća arhimandrit Mirona, protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir i jerođakon Roman, kao i jerej Milosav Jovanović iz Budimljansko-nikšićke eparhije.

Posle čitanja Jevanđelja besjedio je načalstvujući o.Goran, koji je kazao da je pročitana priča, priča vječnog ćivota u kojoj je Gospod iznio tajnu Carstva nebeskog.

– Ovo je priča o Carstvu nebeskom, priča o vječnom životu, priča o Stvoritelju našem i o nama ljudima. Danas nam Spasitelj otkriva u čemu je tajna Carstva nebeskog i kako mi ljudi stvoreni, prolazni, smrtni zadobijamo Carstvo nebesko – rekao je o.Goran i dodao da Gospod samo čeka da zavapimo k Njemu i da se molimo kao ponizni sluga koji je u strahu za život svoj i svoje bližnje.

Dodao je da praštanjem braći svojoj postajemo braća Hristova i sudionici Hristovog života, a da kroz ovu priču i cijelo Jevanđelje postajemo sudionici Carstva nebeskog.

– Mi samo treba da se molimo za to da pobijedimo sebičnost svoju, srebroljublje i da živimo za bližnje svoje i tada ćemo se ispuniti istinskom silom Duha Svetoga koja nas u stvari čini da budemo pravi Hrišćani – rekao je o. Goran.

Besjeda o. Gorana Spajića u Donjem Ostrogu

Nakon pričešćivanja vjernog naroda, zajedničarenje je nastavljeno u manstirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

2. 2. 2020.

PRAZNIK PREPODOBNOG JEVTIMIJA VELIKOG MOLITVENO PROSLAVLjEN U OSTROGU...

Na praznik Prepodobnog Jevtimija Velikog odslužena je Sveta Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Manas...

27. 1. 2020.

Proslava Savindana u Ostrogu

Praznik Prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save ravnoapostolog molitveno i svečano je proslavljen u os...

26. 1. 2020.

32.nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

U 32. nedjelju po Duhovima, 26.januara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlj...

23. 1. 2020.

Na praznik svetog Grigorija Niskog Liturgiju služio protojerej Darko Đogo...

Danas, na dan svetog Grigorija Niskog, brata svetog Vasilija velikog, u crkvi Svete Trojice, svetu s...

21. 1. 2020.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepsikop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

20. 1. 2020.

Sabor Svetog Jovana Krstitelja molitveno proslavljen u Ostrogu...

U ponedjeljak 20/7. janaura 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Sabor Sve...