U 11. nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji (video)

1. septembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 11. nedjelju po Duhovima, 1. septembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog mučenika Andreja Stratilata, saborno i molitveno bilo je u ostroškom manastiru.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg Ostroga načalstvovao je protojerej-stavrofor Dragan Stanišić podgorički paroh, a sasluživao mu je brojno sveštenstvo, uz molitveno učešće više stotina vjernika.

Neprekidna kolona poklonika i tokom Božije službe pristupala je na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja koje govori o tome kako je jedan dužnik molio gospodara da mu se smiluje i on mu oprostio, a isti on nije pokazao milost prema svom drugu za mnogo manji dug, sabrane je besjedeći poučavao o.Dragan.

Besjeda o. Dragana Stanišića u Gornjem Ostrogu

– Ova priča nam govori da treba da vodimo računa da u sebi uvijek imamo na umu molitvu Oče naš koju ova jevanđeljska priča tumači. Imajući ovo u sebi ako budemo radili onako kako se kaže u molitvi Oče naš, zadobićemo Carstvo Božije, a to je sam Gospod Isus Hristos koji svakome od nas daruje milost, izbavlja nas od svake bijede i opasnosti, a posebno kada se ovdje saberemo molitvama Svetog Vasilija – kazao je o. Dragan.

Sabrani koji su u ostrošku svetinju došli iz raznih krajeva vaseljene, a koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Svetom Liturgijom u Donjem Ostrogu u crkvi Svete Trojice načalstvovao je protojerej-stavrofor Goran Spajić, starješina hrama Svetog Save u Londonu,  a sasluživali su mu ostroška sabraća arhimandrit Mirona, protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir i jerođakon Roman, kao i jerej Milosav Jovanović iz Budimljansko-nikšićke eparhije.

Posle čitanja Jevanđelja besjedio je načalstvujući o.Goran, koji je kazao da je pročitana priča, priča vječnog ćivota u kojoj je Gospod iznio tajnu Carstva nebeskog.

– Ovo je priča o Carstvu nebeskom, priča o vječnom životu, priča o Stvoritelju našem i o nama ljudima. Danas nam Spasitelj otkriva u čemu je tajna Carstva nebeskog i kako mi ljudi stvoreni, prolazni, smrtni zadobijamo Carstvo nebesko – rekao je o.Goran i dodao da Gospod samo čeka da zavapimo k Njemu i da se molimo kao ponizni sluga koji je u strahu za život svoj i svoje bližnje.

Dodao je da praštanjem braći svojoj postajemo braća Hristova i sudionici Hristovog života, a da kroz ovu priču i cijelo Jevanđelje postajemo sudionici Carstva nebeskog.

– Mi samo treba da se molimo za to da pobijedimo sebičnost svoju, srebroljublje i da živimo za bližnje svoje i tada ćemo se ispuniti istinskom silom Duha Svetoga koja nas u stvari čini da budemo pravi Hrišćani – rekao je o. Goran.

Besjeda o. Gorana Spajića u Donjem Ostrogu

Nakon pričešćivanja vjernog naroda, zajedničarenje je nastavljeno u manstirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 8. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, jeromonah Makarije – ”Božji pro...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

24. 8. 2019.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu u subotu 24. avgusta...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crngoorsko-primorski i iguman ostroški ...

23. 8. 2019.

NAJAVA: MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI AMFILOHIJE SLUŽI U OSTROGU 24-og I 25-OG...

Obavještavamo vjerni narod da će naš iguman Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit Crnogorsko-primo...

21. 8. 2019.

SVETA LITURGIJA I IMENDAN U MANASTIRU OSTROGU...

Danas na praznik Svetih Zosime Tumanskog i Mirona Čudotvorca, episkopa Kritskog, odslužena je Sveta ...

20. 8. 2019.

Upravnik Biblioteke Matice Srpske Selimir Radulović posjetio manastir Ostrog...

U utorak 20. avgusta 2019. godine, na praznik Prepodobnih Dometija i Ora, manastir Ostrog posjetio j...

20. 8. 2019.

Praznik Preobraženja Gospodnjeg proslavljen na gori ostroškoj...

Veliki hrišćanski praznik kojim se sjećamo slavnog i čudesnog Preobraženja Gospodnjeg na Tavoru kada s...