Hiljade vjernika u Ostrogu u devetu nedjelju po Duhovima (video)

18. avgust 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U devetu nedjelju po Duhovima, 18. avgusta 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog sveštenomučenika Evsignija i pretprazništvo Preobraženja Gospodnjeg, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg manastira načalstvovao je protojerej-stavrofor Radoman Mijailović penzionisani sveštenik iz Bara uz sasluženje brojnog sveštenstva i molitveno učešće više hiljada vjernika.

Sabrani su u neprekidnoj koloni pristupali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Odgovarala je ostroška bratija, a nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranima je besjedio saslužujući protojerej-stavrofor Dragan Ristić arhijerejski namjesnik beransko-andrijevički.

Podsjetio je da je Sveti Vasilije svojim životom posvjedočio Hristovo Vaskrsenje i da zbog toga kroz njegove mošti vjekovima vidimo istinitost Hristovih riječi kada kaže da svako ko vjeruje u Njega neće poginuti, nego će imati život vječni.

-Negdje u trci za materijalnim pomislimo da smo ako imamo dobru kuću, dobar auto, dobar telefon, ispunili zakon Božiji i zapovijesti Božije. Međutim u toj trci smo izgubili nadu u Vaskrsenje Hristovo i kao narod ostali negdje na Velikom petku. Nikako da našim životom posvjedočimo Vaskrsenje Hristovo. Svi imamo probleme, ali onaj koji pozna da je samo Hristos Onaj koji može da mu pomogne, taj će se izbaviti – kazao je o. Dragan.

Savjetovao je sabrane da kad dolaze u ostrošku svetinju vode računa, da iz svetinje nose samo blagosov i molitvu Svetog Vasilija, a ne materijalne stvari koje se osveštaju, oko kojih se dalje sve vrti.

-Nije loše da se osveštaju i stvari koje nosimo i hrana koju jedemo, ali ne treba svu pažnju i pamet i sve što imamo da usredsredimo na to. Bog nam je dao da nosimo krst, ikonu, čistu molitvo i čisto srce i da kroz Vaskrsenje Hristovo posmatramo svijet i da kroz vaskrsenje Hristovo živimo – naglasio je o. Dragan.

Sabrani koji poste Bogorodičin post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Besjeda o.Dragana Ristićamp3

Sveta Liturgija služena je i u Donjem Ostrogu u crkvi Svete Trojice. Načalstvovao je protosinđel Sergije, a sasluživali su mu jeromonah Jerotej i protojerej Siniša Smiljić ulcinjski paroh i đakon Savo Lazić iz Šapca.

O. Sergije je obraćajući se sabranima riječima liturgijske besjede kazao da ako gradimo život i djelanje na Hristu, ostvarićemo, kako kaže Apostol Pavle, da budemo hram Božiji.

– Zaista mi jesmo hram Božiji. Svaki čovjek kao psihosomatsko biće sazdan od tijela i duše treba da postane i ostane hram Božiji i da se još više obožava Svetim Tajnama i vrlinama. Prije svega da se učimo da s ljubavlju ispunjavamo zapovijesti Božije – kazao je o.Sergije.

Mi se često, rekao je o. Sergije, kao i apostoli kad su bili na morskoj pučini i Hristos im prilazio uzneirimo, ako ne otvorimo dovoljno srce za Gospoda.

-Upravo u životnim stradanjima i iskušenjima u kojima se često nalazimo, ako smo se opredijelili pravilno za princip života, srce će se otvoriti i prizvati Gospoda koji treba da nam bude temelj svega – naglasio je o. Sergije.

Besjeda protosinđela Sergija

Posle pričešćivanja sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

21. 1. 2020.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepsikop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

20. 1. 2020.

Sabor Svetog Jovana Krstitelja molitveno proslavljen u Ostrogu...

U ponedjeljak 20/7. janaura 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Sabor Sve...

19. 1. 2020.

Krštenje Gospoda Isusa Hrista – Bogojavljenje, molitveno proslavljeno u ostroš...

U 31. nedjelju po Duhovima, 19. januara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

18. 1. 2020.

Zimski Krstovdan molitveno proslavljen u Ostrogu sa velikim osvećenjem vode...

Zimski Krstovdan, praznik kojim se proslavljaju prvi hrišćani koji su primili vjeru na samom početku ...

16. 1. 2020.

RASPORED BOGOSLUŽENjA ZA PRAZNIKE: KRSTOVDAN, BOGOJAVLjENjE I SVETOG JOVANA U CRKVI...

RASPORED BOGOSLUŽENjA ZA PRAZNIKE: KRSTOVDAN, BOGOJAVLjENjE I SVETOG JOVANAU CRKVI SVETE TROJICE (D...

14. 1. 2020.

Praznik Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog – Nova godina u Ostro...

Prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru 1./14. januar 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Cr...