U Ostrogu sahranjen istoričar Predrag Vukić, bogoslužio Mitropolit Amfilohije (video)

25. jul 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, služio je sa sveštenomonaštvom i sveštenstvom zaupokojenu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, povodom upokojenja Predraga Peđe Vukića, istoričara sa Cetinja, u četvrtak 25.jula 2019. ljeta Gospodnjeg na praznik Ikone Bogorodice Trojeručice.

Predrag Vukić upokojio se juče u ostroškoj svetinji u 54.godini života, a zaupokojenoj Liturgiji nad njegovim odrom prisustvovali su članovi porodice, brojno sveštenstvo, monaštvo, rodbina i prijatelji pokojnika.

Nakon pričešćivanja vjernih, Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima služio je opijelo nad odrom Predraga Vukića, a posle pročitanog Jevanđelja od njega se oprostio podsjećajući na riječi Svetog pisma „Blažen je put kojim danas ideš dušo, jer ti je pripremljeno mjesto pokoja“ koje se čitaju na opijelu.

Besjeda Mitropolita Amfilohija nad odrom Peđe Vukića

-Ovim riječima ispraćamo one koji iz ovog prolaznog svijeta odlaze na vječni put, Božiji put, put kojim ide svako stvorenje, put koji je naš brat Predrag Peđa izabrao i ranije. Izabrao je kao mjeru svoga života i u vremenu i u vječnosti, Onoga koji je put, istina i život, Hrista Boga našega – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je Peđa Vukić upravo tim putem prolazio tokom svog kratkog života, vjeran Hristu Bogu i Njegovoj zapovijesti.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da je Predrag među raznim putljagama, puteljcima i raspućima kojima mnogi od nas hodimo po ovoj zemlji, izabrao jedini, istinski i pravi put.

-Vjeri u Hrista Boga i u vječno Carstvo nebesko naučila ga je njegova majka, a istorijskoj nauci ga je naučio njegov otac. Njegova istorija kojom se on bavio nije bila mrtva istorija, nego život. Njegova istorija i bavljenje istorijom i živih i životvornih moštiju Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog, temeljena je ne na razaranju svetinja Božijih i lovćenske svetinje, nego na onom svetom hramu Svetog Petra Cetinjskog i na moštima i na mudrosti Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Zato je Bog, ali i sam Peđa odabrao da ovdje kod moštiju Svetog Vasilija počiva njegovo tijelo i da ovdje čeka trube sudnjeg dana, rekao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je u ostrošku svetinju dolazio po njegovom blagoslovu da proučava arhiv Svetog Vasilija Ostroškog.

-Bio je vjeran Svetom Petru Cetinjskom i njegovom živonosnom djelu i njegovom shvatanju istorije i istorije svoga naroda, vjeran Svetom Petru Drugom Lovćesnkom Tajnovidcu, vjeran Vasiliju Ostroškom. Na toj vjernosti i na tom poštovanju prema njima, on je temeljio svoje shvatanje istorije i svoje lične, ali i istorije svoga naroda. Zato je ostao vjeran do kraja svoga života i svome srpskom narodu, kako je stalno govorio,  da je to narod kome on pripada – istakao je Mitropolit Amfilohije.

U ime Crkvene opštine Cetinje, u ime Vukićevih sugrađana, od njega se oprostio predsjednik CO Rajko Radusinović, koji je govoreći o njegovom životu kazao da se on odigravao između tri mjesta koja su opredijelila i oblikovala njegovu životnu i stvaralačku sudbinu: Cetinja, Ostroga i Beograda.

-Cetinja kao mjesta rođenja, školovanja i rada u državnom Arhivu, Arhivu muzeja i Arhivu MCP. Cetinje je volio na specifičan način, a koje ga po njegovm mišljenju nije voljelo, a ni razmjelo, jer to nije bio grad čiju je petstogodišnju istoriju, razvoj i metamorfoze odlično poznavao. To je ipak bio grad u kome je upoznao arhivsku građu i u kojem je zahvaljujući svojoj nesvakidašnjoj memoriji postao istoričar koga su uvažavali i akademici i doktori istorijskih nauka, od kojih su oni iskreni i manje sujetni govorili da Peđa zna više nego svi oni zajedno. Jer Peđa je bio arhiv koji hoda – kazao je Radusinović i dodao da je zbog nesebičnog rada i truda na prikupljanju novca za gradnju hramova, Vukića SPC odlikovala Ordenom Svetog Save.

U Beogradu je Peđa obično boravio krajem decembra, kada se sretao sa eminentnim kulturnim i naučnim radnicima, a u Ostrogu je boravio desetak dana mjesečno, molio Svetom Vasiliju Ostroškom, radio na sređivanju manastirskog arhiva i pisanju duhovne poezije, koja bila druga Peđina ljubav pored istorije, kazao je Radusinović.

Oproštaj Rajka Radusinovića od Peđe Vukića

Potom je Mitropolit Afilohije predvodio pogrebni hod do manastirskog groblja.

Zahvaljujući svima na prisustvu, emotivnim govorom od sina se oprostio Peđin otac Milutin Vukić.

-Sudbina je htjela da ja stari čovjek držim oproštajni govor svom sinu. On je bio principijelan čovjek i bio je jako određen u svojim opredjeljenjima, ubjeđenjima i odlukama. Ja sam te njegove odluke i ubjeđenja poštova. Jeste da smo se nekad mimoilazili, ali je Peđa za mene, a vjerujem i za vas bio jedan čestit i pošten čovjek, emotivne duše, visoki intelektualac. Njegovi govori, besjede, predavanja, slušani su sa velikom pažnjom, a njegova retorika je nadaleko čuvena. Bio je živa enciklopedija i maestro svoje struke – kazao je Milutin Vukić i podsjetio da mu je sin obećao da će on njemu držati pogrebno slovo, a ne obrnuto.

Oproštaj Milutina Vukića od sina Peđe

Potom su zemni ostaci Predraga Vukića sahranjeni na manstirskom groblju.

Među prisutnima na Vukićevoj sahrani pored sveštenstva, rodbine i prijatelja, bili su prisutni neki od poslanika Skupštine Crne Gore i brojni intelektulaci i ljudi iz kulturnog života Crne Gore.

Ostroško bratstvo i porodica pripremili su ručak za pokoj duše Predraga Vukića u Donjem manastiru.

Vječanaja pamjat bratu našem Predragu Vukiću!

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...