Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostrogu na praznik Svetog velikomučenika Prokopija (video)

21. jul 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški g. Amfilohije služio je sa sveštenstvom Svetu Arhijerejsku Liturgiju na praznik Svetog Velikomučenika Prokopija u Gornjem Ostrogu u Petu nedjelju po Duhovima 21. jula 2019. ljeta Gospodnjeg.
Uz molitevno učešće više stotina vjernika na platou ispred Gornjeg manastira sasluživali su mu arhimandrit Benedikt iguman manastira Miholjska Prevlaka, ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakon Roman, kao i protojerej-stavrofor Darko Pejić iz Bijelog Polja i protojerej Jovan Plamenac iz Bara.
Na današnji dan prije 51 godinu, Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je primio sveštenički čin u Grčkoj, od Mitropolita Prokopija.
Poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o Hristovom boravku u zemlji gergesinskoj i spasenju čovjeka i propasti svinja, Mitropolit Amfilohije je arhipastirskom besjedom poučavao sabrane govoreći da je majka Svetog oca Vasilija postala majka hiljada djece kroz svog sina, Ostroškog Čudotovrca.
-Koliko je nas danas sabranih, duhovne djece Svetog Vasilija i svih onih koji su se sabirali i sabiraju ovdje kroz vjekove. Svi se sabiramo oko njega i svi smo mi njegova duhovna djeca. Od njega se učimo da i mi budemo svjedoci Hrista Boga živoga i vaskrsloga – kazao je Mitropolit Amfilohije i ispričao sabranima da je i on još u utrobi svoje majke Mileve, prije 82 godine, dobio blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog kada je dolazila u ostrošku svetinju da noći i da se pričesti, dok je bila trudna.
On je podsjetio da je prije 51 godinu kao kaluđer u Kefaloniji primio sveštenomonaški čin od Mitropolita Prokopija, ali da se opet kao duhovno čedo Svetog Vasilija vratio pod njegovo okrilje.
-Divni svetitelj Božiji, divni Božiji ugodnik i svejdok živog Boga, kao što je svjedok živog Boga i Sveti mučenik Prokopije koga danas proslavljamo. Svi koji su od apostolskih vremena primili svetu vjeru u Hrista Gospoda i koji su se krstili, svi su oni svjedoci Hrista Boga vaskrslog. Mučenik na grčkom znači svjedok. Takvi su Sveti Prokopije, Sveti Vasilije i svi oni koji su hodili Hristovim putem kroz vjekove do naših vremena – istakao je Mitropolit Amfilohije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija  nakon Jevanđelja

Mitropolit Amfilohije je istakao da je Crkva prije svega Hristova i Božija, ali i svetih Božijih ljudi, svjedoka Hristovih i po savjesti i po vjeri i po krvi, a ne državna, zemaljska i prolaznih vrijednosti.
-Zato se ja Bogu molim da Bog povrati mudrost i razum onima koji su to izgubili, koji bi da otimaju hramove, da ih Gospod iscijeli i da ih vrati Crkvi Božijoj, da ih vrati Hristu Bogu, da i oni budu živi svjedoci Boga živog i članovi Crkve Božije kojoj ni vrata pakla ne mogu odoljeti i ne mogu je nadvladati – rekao je Mitropolit Amfilohije i dodao da nikakve sile, ni zemaljske, ni ljudske, ni demonske ne mogu pobijediti Crkvu jer je u njoj snaga Duha živoga, vječnoga i ona ima bezbroj svjedoka i na nebu i na zemlji.
Sabrani koji su se postom i molitvom pripremali i koji su se izmirili sa bližnjima svojim, primili su Sveto Pričešće.
Na kraju bogosluženja Mitropolit Amfilohije je obraćajući se sabranima kazao da je svaka molitva koja se čita u Crkvi, da su svaka Liturgija i svako Pričešće zapravo molitva za izgonjenje demonske sile i očišćenje od demonske sile.

Besjeda Mitropolita Amfilohija

 

Potom je ekonom ostroški protosinđel Sergije u ime bratstva ostroške obitelji Mitropolitu Amfilohiju uručio kopiju ikone Bogorodice Filerimske, čiji se original čuva u cetinjskom muzeju, a ne u manastiru, kome pripada.

-Božiju riječ koja nas uči i poučava, koja se ne da svezati, već 51 godinu slušamo od Mitropolita Amfilohija.  U to ime naša bratija je pripremila dar našem Mitropolitu, da i dalje riječ Božija molitvama Presvete Bogorodice, koja čeka čudo da se oslobodi i da služi narodu i Crkvi kao što je i namijenjena. Neka Mitropolitu našem Majka Božija, Sveti Vasilije i Sveti Prokopije daju kreposti da nam služi na mnoga i blaga ljeta – kazao je o. Sergije uručujući dar Mitropolitu Amfilohije, koji je potom sabranima ispričao put ikone Bogorodice Filerimos do Crne Gore, koja je već decenijama odvojena od Ruke Svetog Jovana Krstitelja i Čestice Časnog Krsta, svetinja sa kojima je bila zajedno i u Ostrogu tokom Drugog svjetskog rata.
Zajedničarenje i proslava praznika i jubileja Mitropolita Amfilohija nastavljeni su za trpezom ljubavi u Donjem Ostrogu.

Sve fotografije na ovom linku

 

https://photos.app.goo.gl/v2AWaSVWZzoy4ges6

Ostala dešavanja

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...