Mitropolit Amfilohije na Ivanjdan bogoslužio u Jovan Dolu (video)

7. jul 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja i Preteče Gospodnjeg – Ivanjdan, toržestveno je proslavljen u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića u nedjelju 7.jula 2019. ljeta Gospodnjeg.

Svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu posvećenom ovom velikom prazniku služio je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G.Amfilohije, a sasluživala su mu ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir, jerođakoni Atanasije i Roman, protojerej Ostoja Knežević nikšićki paroh i jerej Milenko Ralević iz Eparhije buenosajreske i južno-centralnoameričke SPC.

Povodom hramovne slave u ostroškom skitu sabralo se brojno ostroško, ali i monaštvo iz drugih manastira i veliki broj vjernika.

Besjedeći nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je podsjetio na čudasno začeće i rođenje Svetog Jovana Krstitelja.

-Preteča Jovan Krstitelj koji je Gospoda Isusa Hrista krstio u Jordanu, koji je prve godine svog života provodio u pustinji i izašao na propovijed da krštava vodom i da priprema narod jevrejski za krštenje Duhom Svetim koji ga je nadahnuo još u utrobi matere njegove, Duhom Svetim što diše, Duhom Svetim koji je život svega postojećeg i koji je evo zadahnuo i iutrobu matere Jelisavete da i ona rodi to svoje dijete – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da se rođenje najvećeg rođenog od žene proslavlja 2.000 godina, kao što je rekao sam Gospod.

Blagodarnošću bratstva Nikčevića koje je ostroškom bratstvu priložilo zemljište, kazao je Mitropolit Amfilohije, izgrađen je skit i hram u Jovan Dolu posvećen Rođenju Svetog Jovana Krstitelja, slavi Nikčevića.

-Ova pustinja ovdje je tako procvjetala divnim trudom oca Lazara i bratstva ove obitelji , blagoslovom Svetog Vasilija Ostroškog. Jedan od najdivnijih izdanaka ostroške svetinje je Jovan Do, ovo sveto mjesto u kome se proslavlja Rođenje Svetog Jovana Krstitelja i mi se sabiramo zajedno sa Zaharijom i sa Jelisavetom i sa njegovim savremenicima blagosiljamo ime Božije, što je Gospod poslao to dijete da blagovijesti dolazak samog Boga i rođenje Hrista Boga našeg – kazao je Mitropolit Amfilohije i zablagodario Bogu što je i nas udostojio da proslavljamo Njega i Svetog Jovana Krstitelja.

Besjeda Mitropolita Amfilohija na Ivanjdan, Jovan Do

Brojno monaštvo i vjerni narod koji poste Petrovski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a posebnu radost sabranju dalo je prisustvo velikog broja djece.

Potom je hram Rođenja Svetog Jovana Krstitelja ophodila svečana i molitvena litija tokom koje su čitana začala iz Svetog Jevanđelja.

Molitveni hod završen je blagosiljanjem i rezanjem slavskog kolača koji su povodom hramovne slave pripremila ostroška bratija.

Obraćajući se sabranoj djeci na kraju bogosluženja Mitropolit Amfilohije je kazao da upravo djeca treba da budu svjedoci Hristovi i podsjetio na riječi Hristove starijima, da ako ne budu kao djeca, neće vidjeti Carstvo Nebesko.

Proslava Ivanjdana u Jovan Dolu nastavljena je uz slavsku trpezu ljubavi i posluženje za sve sabrane.

Sve fotografije sa Svete Liturgije

Ostala dešavanja

17. 4. 2020.

Vaskršnja poruka Mitropolita Amfilohija 2020. g. (VIDEO)...

Hristos Vaskrse!Ovih svetih dana, braćo i vječna sabraćo, proslavljajući Hrista Bogočovjeka, Rasp...

17. 4. 2020.

SVETI VELIKI PETAK: ČITANjE JEVANĐELjA, SINAKSARA, BESJEDA SVETOG VLADIKE NIKOLAJA...

Braćo, moja, ne može se smrt Hristova meriti ni sravnjivati sa smrću ma koga čoveka u istoriji lju...

15. 4. 2020.

SVETA VELIKA SRIJEDA: ČITANjE JEVANĐELjA, SINAKSARA, BESJEDA SVETOG VLADIKE NIKOLA...

Prostre bludnica kose pred Tebe Gospode, pruži Juda ruke bezakonicima; ona da primi oproštaj...

15. 4. 2020.

Pobedilac smrti, film o Strasnoj Sedmici i Vaskrsu u manastiru Visoki Dečani...

Značaj svakog od ovih dana posebno, objašnjen je citatima iz Jevanđelja, iz bogoslužbenih tekstova Pos...

14. 4. 2020.

SVETI VELIKI UTORAK: ČITANjE JEVANĐELjA, SINAKSARA, BESJEDA SVETOG VLADIKE NIKOLAJ...

Tada će carstvo nebesko biti kao deset djevojaka (Mat. 25)Veliki utorak je utorak Strasne se...

13. 4. 2020.

SVETI VELIKI PONEDELjAK: ČITANjE JEVANĐELjA, SINAKSARA, BESJEDA SVETOG VLADIKE NIKO...

U ovaj dan Crkva se seća celomudrenog Josifa; preobraza, uniženja i slave Sina Božijeg; prokletst...