Vidovdan u Jovan Dolu (video)

28. jun 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom Liturgijom, pomenom palim srpskim junacima prije Kosova, od Kosova do današnjih dana, rezanjem slavskog kolača povodom hramovne slave kapelice posvećene Svetim srpskim Novomučenicima, pomenom blaženopočivšem arhimandritu Lazaru i slavskom trpezom ljubavi, u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića saborno i molitveno je proslavljen Vidovdan.
Svetom službom Božijom u crkvi posvećenom Svetom Caru Lazaru i Novomučenicima srpskim načalstvovao je protojerej-stavrofor Dragan Krušić, nikšićki paroh, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, podgorički paroh i ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije i jerođakon Atanasije, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.
Nadahnutim riječima praznične besjede sabranima se tokom Liturgije obratio načalstvujući o. Dragan koji je između ostalog kazao da je Vidovdan najsvjetliji i najsudbonosniji srpski dan.
-Tada su blagočestivi Knez Lazar i njegovi vitezovi i junaci pred Kosovski boj imali Božije otkrovenje i viđenje, javljanje Božijeg anđela koji dolazi kod blagočestivog kneza Lazara i pita ga „care Lazo čestito koljeno, kome ćeš se opredjelit carstvu zemaljskome ili nebeskom?“ Ako se opredijeliš zemaljskom carstvu ono je kratkotrajno i za malo vremena, a nebesko carstvo je uvijek i dovijeka i za to nebesko carstvo se opredijeli blagočestivi Knez Lazar i svi vitezovi i kosovski junaci i tako opredijeliše srpski narod za Carstvo Hristovo, Carstvo vječno i besmrtno u kome caruje vječni i besmrtni Bog Gospod naš Isus Hristos, Presveta Bogorodica Majka roda ljudskog hrišćanskog, u kome caruju svi svetitelji i ugodnici Božiji koji su svojim podvigom ugodili Gospodu – kazao je o. Dragan.
Sveti Knez Lazar je, istakao je o. Dragan, razmišljao da je bolje da on i junaci stradaju u podvigu, nego da žive u sramoti i zato se opredijelio za Carstvo Nebesko, Carstvo Hristovo, vječno i neprolazno.
-Blagočestivi Knez Lazar i njegovi kosovski vitezovi i junaci u bijeloj crkvi Samodreži, pričešćuju se pred Kosovski boj i samo njihovo pričešćivanje Tijelom i Krvlju Gospodnjom znači opredjeljenje za Gospoda vječnog i besmrtnog. Jer šta je drugo Sveta Liturgija nego praslika Nebeskog Carstva Hristovog. Mi u tom Carstvu živimo upravo kada služimo Svetu Liturgiju – rekao je o. Dragan.
On je naglasio da se i danas pred nama postavlja isto pitanje, za koje carstvo ćemo se opredjeliti.
-Oni čija je duša opkrenuta više zemlji i zemljinom bogatstvu, oni se opredjeljuju za ovo zemaljsko i truležno carstvo, carstvo smrti. A oni čija je duša ispunjena vječnim vrijednostima Hristovim, vječnom pravdom Hristovom, vječnom istinom Hristovom, vječnom ljubavlju Hristovom, oni se opredjeljuju za to Carstvo Hristovo u kome su te vječne vrijednosti. Zato za srpskog čovjeka Svetosavca Kosovo je svenarodna Golgota i svenarodno stradanje, ali svenarodno Vaskrsenje – rekao je o. Dragan.
Zaključio je da svi oni koji se danas zalažu za očuvanje srpskog Kosova opredjeljuju se za tabor na čijem je čelu Sveti Car Lazar, dok oni koji govore da treba ići sa Kosova, da treba sotaviti svetinje na milost i nemilost dušmanima, opredjeljuju se za drugi tabor, Judin tabor.
-Kao narod nikada ne smijemo dozvoliti da Kosovo i Metohija nijesu srce srpskog naroda, nije sveta srpska zemlja i ne smijemo dozovliti da Kosovo nije Sveti srpski Jerusalim – kazao je o. Dragan.

Besjeda o. Dragana Krušića

protojerej-stavrofor Dragan Krušić, Vidovdan u Jovan Dolu

Posebnu radost vidovdanskom sabranju u Jovan Dolu dalo je prisustvo velikog broja djece, a oni koji poste Petrovski post tokom Liturgije su se pričestili.
O. Dragan sa saslužiteljima potom je služio pomen palim srpskim junacima i vitezovima prije Kosova, od Kosova do današnjih dana, za Krst časni i slobodu zlatnu.
Povodom hramovne slave jovandolske kapelice posvećene Svetim srpskim Novomučenicima blagosiljan je i prerezan slavski kolač koji je u slavu Božiju, a u čast Svetog Cara Lazara i Srpskih Novomučenika pripremila ostroška bratija.

 


Saslužitelji su potom sa vjernim narodom služili pomen na grobu blaženopočivšeg arhimandrita Lazara Adžića, dugogodišnjeg ostroškog igumana, čijom zaslugom je zasijala svetinja Jovan Dola, ali i obnovljene brojne monaške obitelji, a koji je nosio ime Svetog Cara Lazara.

Proslava Vidovdana u Jovan Dolu nastavljena je uz slavsku trpezu ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

 

 

Sve fotografije iz Jovan Dola

 

Ostala dešavanja

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....

3. 3. 2024.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U drugu pripremnu nedjelju pred Vaskršnji post - Nedjelju o bludnom sinu, 3. marta 2024. ljeta Gospodnjeg...

26. 2. 2024.

Na dan Svetog Simeona Mirotočivog vladika Kirilo služio u Gornjem manastiru...

Dana kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog i prepodobnog Martinija, u...

25. 2. 2024.

Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu

Prva u nizu pripremnih nedjelja pred Vaskršnji post - Nedjelja o mitaru i fariseju, molitveno je prosla...

23. 2. 2024.

Vladika Raško-prizrenski Teodosije služio liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donje...

Na praznik svetog Haralampija svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika Raško-prizrenski Teodos...

18. 2. 2024.

Sveta Liturgija služena u Donjem manastiru

Na dan kada naša Crkva proslavlja svetog Polievkta i svetu Agatije svetu Liturgiju u Donjem manastiru ...