Trojičindan toržestveno proslavljen u Ostrogu (video)

16. jun 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom arhijerejskom Liturgijom, večernjom službom sa molitvom priziva Svetog Duha, litijom oko crvke, rezanjem slavskog kolača i slavskom trezom saborno i molitveno u ostroškoj svetinji je proslavljen praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Pedesetnica – Trojičindan, ujedno i hramovna slava crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Svetu Liturgiju sa sveštenstvom služio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije.

Sasluživali su mu protojerej – stavrofor Slobodan Jokić arhijerejski namjesnik nikšićki, protojerej Danilo Zirojević nikšićki paroh i ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir, kao i jerođakoni Atanasije, Roman i Zosima.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabrane je arhipastrskom besjedom poučavao Mitropolit Amfilohije, koji je kazao da je na današnji dan Duh Sveti sišao na učenike Hristove, u vidu ognjenih jezika, čime je Crkva Božija nadahnuta i dobila dušu svoju, narod sabran u zajednicu.

-Tada su prvi apostoli Hristovi ispunjeni Duha Svetoga progovorili jezicima svih naroda koji su bili sabrani oko njih na Gornjici Sionskoj. Od tada do danas mi neprekidno ponavljamo onu pjesmu „Care nebeski, Utješitelju, Duše istine koji si svuda i koji sve ispunjavaš, koji silaziš sa Nebesa i nadahnjuješ silom svojom sve i svakoga, daruješ život i daješ mudrost svakome ko dolazi Tebi“ – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Naglasio je da se Svetom Duhu molimo da silazi na nas, da nas osvećuje, da nas prosvećuje, da nas objedinjuje silom svojom.

-Sve što postoji, ono postoji silom Duha Svetog Životvornog, Duha Božijeg. Svako stvorenje od najmanjeg do najvećeg, sva sazvježđa, svi znani i neznani svjetovi oni postoje i posjeduju to jedinstvo unutarnje blagodareći Sili Duha Svetoga čija punoća se otkrila upravo na ovaj sveti dan, dan Pedesetnice, kada su učenici Hristovi bili sabrani na Gornjici Sionskoj i očekivali da se ispuni ono što je predvidio sam Gospod, da ih neće ostaviti same, nego će im poslati Duha Utješitelja koji će ih uvoditi u svaku istinu. Duh Utješitelj, Duh Životvorni, Živonosni, Duh koji osvećuje, prosvećuje, objedinjuje. Od svih ljudskih srdaca i svih zemaljskih naroda stvara jedno srce, Hristovo srce, jedna božanski narod, Crkvu Božiju – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da iako gonjena i progonjena kao sam Gospod, Crkva Božija se raširila po čitavom svijetu blagodaću Duha Svetoga.

Besjeda Mitropolita Amfilohija na Trojičindan

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće. Posle Svete Liturgije Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima služio je večernju službu sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik.

Potom je hram Svete Trojice ophodila litija koju je predvodio Mitropolit Amfilohije, tokom koje su pročitani odlomci iz Jevanđelja i blagosiljana ostroška obitelj, hram, upokojeni oci, praoci, ktitori i priložnici hrama i sabrani vjerni narod.

Litija je završena blagosiljanjem i rezanjem slavskog kolača koji je povodom hramovne slave crkve Svete Trojice pripremila ostroška obitelj.

Proslavi je prisustvovao i gospodin Miodrag Branković, povjerenik iz Sankt Peterburga, koji je je Mitropolitu Amfilohiju za zalaganje za Pravoslavlje uručio specijalnu Medalju napravljenu povodom stogodišnjice od smrti arhitekte Alfreda Parladina, koji je projektovao čuvenu crkvu Svetog Spasa na Krvi.

Medalja je napravljena u 200 primjeraka, a Mitropolit Amfilohije je jedini koji je dobio van granica Rusije.

Pored Medalje G.Branković je Mitropolita Amfilohija darivao i ikonama i slikama.

Proslava Trojičindana nastavljena je za slavskom trpezom hrišćanske ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...