Nedjelja slijepoga i praznik Svetog Stefana Piperskog molitveno proslavljeni u ostroškoj svetinji (video)

2. jun 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U šestu nedjelju po Vaskrsenju – Nedjelju slijepog, 2. juna 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog mučenika Talaleja i Prepodobnog Stefana Piperskog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej Nikola Pejović, podgorički paroh, a sasluživali su mu protojerej Zoran Milovac iz Drvara i sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o čudesnom iscjeljenju slijepog, sabranima se riječima praznične besjede obratio o. Nikola pozdravljajući ih radosnim pozdravom Hristos vaskrse, Vaistinu vaskrse.

– U ovoj šestoj nedjelji po Vaskrsenju još jedan čudesan događaj, koji ljudsko oko, ljudski um i razum teško da može da shvati. Samo može da mu se divi i da pita ko je taj ko otvori ovom slijepom oči. Ovaj slijepac od rođenja i ovaj događaj iscjeljenja njegovog i vraćanja vida od Gospoda Isusa Hrista, pokazuje nam da postoje tri razloga ljudske patnje, ljudskog stradanja i ljudskih iskušenja – rekao je o. Nikola i dodao da su to roditeljski grijeh ili grijeh predaka, lični grijeh i još jedan razlog koji raduje naše srce, a to je da se kroz pojedine ljude koji stradaju proslavljaju djela Božija.

On je naglasio da jevanđelska priča o iscjeljenju slijepog otkriva da osim tjelesnog vida čovjek ima i duhovni vid.

– To su oči srca našeg, oči duše naše i oči uma našeg. Za čovjeka su od tjelesnih očiju mnogo značajnije duhovne oči. Zato nam se daje ovaj primjer čovjeka koji je od rođenja slijep ofd tjelesnih očiju, ali nam daje i primjer fariseja onoga vremena koji su bili slijepi pored svojih očiju i nisu vidjeli ono što je vidio ovaj slijepac, da je Onaj koji mu je vratio vid Sin Božiji, nego su ga čak maltretirali i istjerali iz hrama, da ne bi svojim grijehom i slabostima prljao tu njihovu zajednicu – kazao je o. Nikola i podsjetio da je čovjek kasnije ispovijedio Sina Božijeg pokazujući da mu Gospod nije otvorio samo tjelesne oči, nego i oči njegovog uma, srca i duše njegove kako ne bi hodio po tami, nego kako bi se nebeska svjetlost uselila u nas, da bi obasjani tom svjetlošću našli smisao našeg života.

Besjeda o. Nikole u Nedjelju slijepoga

 

O. Nikola je rekao da je uvijek čovjekoljubivi Bog slao one ljude koji su bili svjedoci upravo tog i takvog vida i te i takve svjetlosti, koji su bili istinski svjetlonosci i pomagali nam da otvorimo duhovne oči, a da su takvi bili Sveti otac naš Vasilije Ostroški u čijoj smo svetinji sabrani i Prepodobni Stefan Piperski koga danas proslavljamo.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

9. 5. 2021.

U manastiru Ostrogu počeo naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“ otvorio je episkop Dio...

9. 5. 2021.

Tomina nedjelja u manastiru Ostrog

U nedjelju po Vaskrsenju, Tominu nedjelju, 9. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crvka proslavlj...

6. 5. 2021.

Najava: Naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Crkvena opština Nikšić najavljuje da će se Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški...

6. 5. 2021.

Proslava Đurđevdana u Ostrogu

Prazik Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u sri...

2. 5. 2021.

Proslavljanje Vaskrsenja Hristovog u Manastiru Ostrog...

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs molitveno je proslavljen u manastiru Ostrogu. Pashalnim jutrenjem u...

30. 4. 2021.

Veliki petak u Ostrogu

U crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, clužili su sabraća ostroške obitelji, protosinđel Sergije,...