Praznik Svetog Vasilija toržestveno proslavljen u ostroškoj svetinji (video)

12. maj 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Centralnom Svetom arhijerejskom Liturgijom na platou ispred Gornjeg manastira koju je služilo sedam arhijereja, pričešćem velikog broja vjernika i rezanjem slavskog kolača saborno i molitveno je proslavljen praznik Svetog Vasilija Ostroškog u nedjelju 12.maja 2019. ljeta Gospodnjeg.

Načalstvovao je Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G.Amfilohije, a sasluživali su mu Visokopreosvećeni Mitropolit ternopoljski i kremenecki Ukrajinske Pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata G. Sergije i preosvećena gospoda episkopi: Jurijevski i vikar Novgorodske mitropolije RPC Arsenije, Budimljansko-nikšićki Joanikije,  Istočnoamerički Irinej, Pakračko-slavonski Jovan i Bihaćko-petrovački Sergije, uz molitveno učešće brojnog sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, Srpske i drugih kanonskih pravoslavnih crkava.

Evharistijskom sabranju molitveno je prisustvovalo više hiljada vjernika iz raznih krajeva vaseljene.

Odgovarali su članovi Beogradskog muškog hora, a tokom Liturgije Mitropolit Amfilohije je miropomazao slugu Božijeg Nikolu.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja sabranima je praznik čestitao Vladika Jovan, koji je između ostalog kazao da je Sveti Vasilije domaćin ove velike kuće i da treba govoriti njegovim riječima i njegovim bićem.

– Ovdje se svi sabrani pitamo kako je moguće ljudskom biću da postane Sveti Vasilije. Kako je moguće da rođenome od žene postane sveti oko koga se danas okupljaju hiljade i desetine hiljada? Kako je moguće da jedan čovjek ostavi trag za sobom, koji mijenja nebo i zemlju, koji mijenja duše ljudske? Ne jednu, ne desetine, nego desetine hiljada, toliko da duše hrle za njim, kao za Onim čiji je prazan Grob u Jerusalimu temelj cijelog svijeta, Crkve Božije i života svakog od nas – kazao je Vladika Jovan.

Besjeda Vladike Jovana

Potom su arhijereji pričestili veliki broj vjernika koji su se iz raznih krajeva vaseljene sabrali u ostrošku svetinju, a koji su se pripremali postom, molitvom i ispoviješću.

Na kraju Liturgije Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač koji su u slavu Božiju, a u čast Svetog Vasilija Ostroškog, pripremila ostroška bratija, kao i slavske kolače brojnih sabranih svečara.

Mitropolit Amfilohije je zablagodario svim sabranim arhijerejima i podsjetio na riječi proroka da je nerodna pustinja rodnija od one koja rađa.

– Evo živoga svjedočanstva. Sveti Vasilije Ostroški nije imao svoje tjelesne djece, ali gledate kako ova njegova pustinja i on kao pustinjak rađa toliku djecu. Nema nikoga ko je toliku djecu rodio i koji rađa danas kao Sveti Vasilije Ostroški. Vidite, iz svih krajeva ne samo naše zemlje i našeg naroda, nego iz svih krajeva svijeta imamo danas i sveštenike i episkope i narod koji je ovdje došao – kazao je Mitropolit Amfilohije i posebno zablagodario Mitropolitu Sergiju koga je poslao Blaženjejši Mitropolit Onufrije iz Ukrajine.

Govoreći o aktuelnim prilikama u Ukrajini i širom svijeta, Mitropolit je podsjetio da je u Parizu izgorjela crkva Notr Dam sa koje su zvonila zvona 1389. godine u čast pobjede srpske vojske nad turskom vojskom.

– Međutim na tu crkvu današnji Francuzi postavili su zastavu, ne zastavu oni potomaka koji su se borili na Kosovu za vjeru pravu, za krst časni i slobodu zlatnu, nego lažno zastavu. Potomci  onih koji su gradili i zvonili na Notr Damu poslije bitke na Kosovu su ovdje zajedno sa nesrećnicima, razbojnicima, Šiptarima na Kosovu porušili 150 hramova, među kojima je i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu koja je isto tako stara i čudesna, lijepa kao Notr Dam – rekao je Mitropolit.

Pomolivši se da se obnovi i Notr Dam i crkva u Njujorku i sve crkve u svijetu, vladika se pomolio da Bog urazumi i savremene Evropljane da se vrate izvornoj Evropi, Evropi Svetih apostola Petra i Pavla, Svetih rimskih episkopa i velikih ljudi Dantea, Šekspira, Evropi Franje Asiškoga, i da ne ubijaju i ne uništavaju hrišćansku vjeru preko NATO pakta koji je nastavak nacifašizma.

Na kraju svog obraćanja Mitropolit je kazao da je Pravoslavna crkva prisutna na svim kontinentima.

– U svim zemaljskim narodima se propovijeda pravoslavno Jevanđelje kojega je svjedok sveti otac naš Vasilije i vi koji ste došli da se kod njega ogrijete duhovno i da od njega primite blagoslov za zdravlje i spasenje, i tjelesno i duhovno i za prosvećenje istinskom pravom vjerom Hristovom – dodao je Mitropolit Amfilohije.

Izrazio je nadu da će se i oni koji su na vlasti u Crnoj Gori vratiti Svetom Vasiliju Ostroškom i Svetom Petru Cetinjskom.

– A kome će drugo da se vrate ako ne Svetom Vasiliju i Svetom Petru Cetinjskom? – pitao je Mitropolit Amfilohije.

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit Sergije je prenio blagoslove i pozdrave Blaženjejšeg Mitropolita kijevskog i sve ukrajinskog Onufrija uz veliku blagodarnost Mitropolitu Amfilohiju za priliku da učestvuje u zajedničkoj molitvi za čistotu vjere koju on ovdje zajedno sa svojom pastvom čuva.

– I mi čuvamo čistotu vjere pravoslavne, između ostalog i zahvaljujući vama i vašoj podršci i molitvama, trudimo se da opstajemo na tim prostorima. Čak i onda kada je nateže, kada nam raskolnici oduzimaju neku crkvu ili hram mi se molimo u domovima, kućama, pod šatorima i raznim drugim mjestima, ali čuvamo svoju vjeru. U tome je radost života sa Hristom – naglasio je Mitropolit Sergije.

Mitropolit Sergije je istakao da smo preko blagoslova Mitropolita Amfilohija jedinstveni u vjeri.

– I zbog toga prenosim blagodarnost Blaženjejšeg Mitropolita Onufrija, vladici Amfilohiju i arhijerejima vaše Crkve i narodu Božijem. I kroz svoja stradanja mi bolje razumijemo vaše patnja i stradanje kroz koja ste prošli i prolazite. Ali upravo te patnje i stradanje jesu ono što nas još više zbližava i objedinjuje. I osjećamo da je sa nama milost Božija, kao i radost zbog tog trpljenja kao simbola da nas Gospod ne ostavlja – zaključio je Mitropolit Sergije.

Besjede mitropolitaa Amfilohija i Sergija

Po blagoslovu Mitropolita kijevskog g. Onufrija, vladika je Mitropolitu Amfilohiju uručio ikonu, poklon Njegovog blaženstva, sa željom da uvijek bude nepobjediv vojnik Hristov.

Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije se zahvalio na daru i pozvao na jedinstvo duše i srca narodu u Ukrajini, Pravoslavnoj crkvi u čitavom svijetu, a isto tako jedinstvo Crkve Božije i na ovim našim prostorima.

Proslava Svetog Vasilija i zajedničarenje nastavljeni su u Donjem Ostrogu za trpezom ljubavi, a nastaviće se u popodnevnim satima svenarodnom Litijom ulicama Nikšića.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....

3. 3. 2024.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U drugu pripremnu nedjelju pred Vaskršnji post - Nedjelju o bludnom sinu, 3. marta 2024. ljeta Gospodnjeg...