Bdenije uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog

11. maj 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije služio je sa sveštenstvom svečano bdenije u navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u subotu 11.maja 2019. ljeta Gospodnjeg, uz molitveno učešće Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija i Mitropolita ternopoljskog i kremeneckog Ukrajinske Pravoslavne Crkve Moskovskog patrijarhata G. Sergija i Preosvećenog Episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog G. Kirila, te brojnog sveštenstva, monaštva i više hiljada vjernika.

Tokom službe vjernici su u neprekidnoj koloni pristupali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjelivaju mošti Ostroškog Čudotvorca.

Pozdravljajući sabrane radosnim pozdravom Hristos Vaskrse, Mitropolit Amfilohije je kazao da je čovejk biće koje traži ne samo hljeba koji daje prolazni život, nego vječni život i da pije vode kojom se napaja, ali i one koja otiče u život vječni.

– Ovo sabranje ovdje pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog je svjedočanstvo te žeđi. Nijeste vi braćo i sestre došli radi tjelesne gladi i da se napojite tjelesne vode, jer toga imate mnogo više kod svojih kuća nego ovdje, ali to što ste došli ovdje u ovu Božiju pustinju gdje dolaze takve duše vjekovima, to je svjedočanstvo da ste žedni te Vode, žive Vode, koja otiče u život vječni i da ste gladni toga Hljeba, Hljeba života, Hljeba koga se hrani čovjekovo srce, čovjekov um, čovjekova duša – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je to Hljeb za koji je Hristos rekao ”Ja sam Hljeb života i ko jede od ovoga Hljeba neće umrijeti, nego će živ biti”.

Svjedok toga jeste upravo Sveti otac naš Vasilije, koji nije došao prije 300 i više godine ovdje u ovu pustinju što je bio žedan i gladan zemaljskog hljeba, nego je došao što je bio žedan te i takve Vode i gladan toga i takvog Hljeba, rekao je Mitropolit Amfilohije.

– Kršten od djetinjstva svoga u Mrkonjićima, u Hercegovini, on je pored svoje čestite majke i oca vaspitan u strahu Božijem, u toj čežnji za Bogom, za Božijom pravdom, Božijom ljubavlju, Božijom istinom, Božijim dobrom, i on je od samog djetinjstva u tom duhu živio otišavši u onaj manastir Zavalu, kod svog strica, gdje je počeo da se hrani Božijom vjerom i istinom, Svetim Pričešćem, Tijelom i Krvlju Gospodnjom i da se tu vaspitava u strahu Božijem i da na dar živom Bogu prinosi sebe od rane mladosti. To je Sveti Vasilije i takav je bio do posljednjeg svog izdisaja – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je kazao da se u ostroškoj pustinji nije nahranio samo Sveti Vasilije, već se vjekovima mnoštvo duša gladnih i žednih Boga, okuplja oko njega u kome obitava Duh Sveti.

– Sveti Vasilije ne samo što je u svoje vrijeme darivao ljude dobrotom, ljubavlju, molitvom i pomoći, nego kao što vidite kroz vjekove, darove koje je primio od Gospoda koji su se uselili u njegovo tijelo, njegovu dušu, njegove mošti, on ih neprekidno daruje svima onima koji se dotiču njegovih svetih mošti, a šta su njegove mošti do haljine živoga Gospoda Hrista Boga našeg, kome je on služio, a potom postao njegovo obitalište – kazao je Mitropolit Amfilohije i pozvao sabrane da u miru, sa strahom Božijim i ljubavlju pristupaju moštima Svetog Vasilija.

Besjeda Mitropolita Amfilohija na Bdeniju uoči praznika Svetog Vasilija

Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom Mitropolit Amfilohije čitaće tačno u ponoć pored njegovih svetih moštiju.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...