Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostrogu na Veliki četvrtak

25. april 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku Liturgiju na Veliki četvrtak, 25.aprila 2018. ljeta Gospodnjeg, u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Na praznik spomena na Tajnu večeru, kada se sjećamo i Judine izdaje, sasluživali su mu protojereji-stavrofori Radojica Božović i Vido Vuković, sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir i jerođakon Zosima, kao i protojerej Danilo Damjanović iz Mojkovca i jerej Radmilo Čizmović, pješivački paroh.

Na početku bogosluženja Mitropolit Amfilohije je u prvine anđeoskog lika obukao sabrata ostroške obitelji iskušenika Stefana.

Tokom Liturgije Svetog Vasilija Velikog, pročitano je začalo iz Svetog Jevanđelja o Tajnoj večeri na kojoj je uspostavljena Sveta Tajna Evharistije, kao i o Judinoj izdaji.

Brojnom sabranom monaštvu i vjernicima potom je besjedio Mitropolit Amfilohije, koji je između ostalog kazao da zbivanja na Veliki četvrtak opredjeljuju sudbinu čovječanstva do danas i do kraja svijeta i vijeka.

– Prvo se dogodilo da je Gospod na ovaj sveti dan na Tajnoj večeri sa učenicima svojim ustanovio Svetu Tajnu Pričešća. Uzeo je hljeb u svoje ruke i dao svojim učenicima rekavši ”uzmite, jedite, ovo je Tijelo moje koje se za vas lomi za oproštenje grjehova”. Onda je po večeri uzeo čašu i blagoslovio i rekao ”pijete iz nje svi, ovo je Krv moja Novoga zavjeta koja se za vas i za mnoge izliva”. Dakle, Gospod daruje Tajnu vječnog života, Tajnu Hljeba koji silazi s neba, a On je ta Tajna koja silazi s neba – kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit i dodao da je velika i Sveta Tajna koju je Gospod ustanovio na ovaj sveti dan i oko koje se sabira Crkva Božija kroz vjekove.

Svi zemaljski narodi su se sabirali kroz vjekove, sabiraju se i sabiraće se do kraja svijeta i vijeka, kazao je Mitropolit Amfilohije, u najsvetiju zajednicu Oca, Sina i Svetog Duha sa bezbroj pokoljenja. Naglasio je da je Crkva Hristova danas raširena po čitavom svijetu.

– Nema mjesta na zemaljskom šaru gdje nije prisutna Crkva Hristova umanjem ili većem broju. Čitavi narodi su članovi te Crkve Božije, u njoj se služi služba Božija na svim zemaljskim jezicima i to je ono što je naznačajnije, a što je ustanovljeno na ovaj sveti dan – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Gospod je takođe pokazao da je smirenje, smirenoumlje i uzajamno služenje među ljudima, podsjetio je Mitropolit, ono što On zahtijeva od svih, jer je rekao da ni On sam nije došao da mu služe, nego da služi i da život svoj položi za bližnje svoje.

– Tako je i na Tajnoj večeri oprao noge svojim učenicima, pokazavši im primjerom kako treba da služe jedni drugima, da ne budu kao zemaljski vladari i gospodari koji traže da im se služi, nego da služe i da prinose sebe na dar Hristu Bogu – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Treće znamenje, izuzetno značajno, koje se pokazalo na Veliki četvrtak je kada jedan od Njegovih učenika, Juda, izdaje Gospoda za 30 srebrenika prvostveštenicima i mrziteljima Hrista.

– Srebroljublje je jedan od najopakijih grjehova svakog ljudskog bića. Izdaje se Bog kao Hljeb života radi zemaljskog hljeba, radi srebroljublja. Bojati se da je ovo naše vrijeme upravo vrijeme Jude izdajnika. Možda nikad u istoriji čovječanstvo nije u tolikoj mjeri prodavalo Hrista kao Boga savršenog i Čovjeka i odricalo se Njega koji je Hljeb života, kao što to čini u ovo naše vrijeme. Srebroljublje i zemaljska vlast i bogatstvo je ono što danas gospodari Evropom i nama koji smo temelj prave, istinske Evrope – kazao  je Mitropolit Amfilohije i dodao da je danas sve zasnovano na izdajstvu Judinom.

On je naglasio da škole koje vaspitavaju djecu u duhu spasenja, u duhu hrišćanskih vrijednosti, duhu svjetlosti koja obasjava ovaj svijet Hristovim rođenjem, Hristovim preobraženjem, Hristovim raspećem, Hristovom smrću, Hristovim vaskrsenjem, samo su te škole istinske i prave škole koje čovjeka uče njegovom vječnom, neprolaznom i besmrtnom dostojanstvu.

– Sve druge škole koje se samo zasnivaju na onome što je zemaljsko i prolazno, na tijelu i krvi temelje ljudski život, sve su to lažne škole, judinske škole, škole koje prodaju Boga živog, a time i istinsko ljudsko dostojanstvo za 30 srebrenika. Nikada Juda izdajnik nije bio tako moćan i silan u svijetu preko nekada hrišćanske Evrope i Amerike, koliko je danas silan i moćan – kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit i podsjetio da se Juda na kraju raskajao i objesio i da je plod te škole samoubistvo, kao što je to plod i ideologija koje su bile zavladale svijetom nacifašizma i komunizma i ove danas najnovije.

Sveti Vasilije Ostroški koji je u svoje vrijeme pa do danas, postao jedan od svjedoka živoga Gospoda, poput onih svjedoka koji se žrtvuju poput Hrista za vjeru, tvrdu, božiju, vječnu, za Hrista Boga i jedni za druge, rekao je Mitropolit.

– To je snaga ovoga Ćivota, jer je on ohristovljeni Ćivot. Hranio se i hrani Hljebom života i uči nas da se vaspitavamo, pripremamo i spasavamo od judinskog sindroma, upravo Hljebom života hodeći putem Hristovim, koji je Put, Istina i Život – zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija na Veliki četvrtak

Sabrani koji poste Vaskršnji post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće na dan kad je ta Sveta Tajna i ustanovljena.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...