Vladika Teodosije bogoslužio u Ostrogu na Veliku srijedu uz molitveno učešće Mitropolita Amfilohija

24. april 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo preosveštenstvo Episkop raško prizrenski i kosovsko metohijski g. Teodosije služio je danas, 24. aprila, na Veliku srijedu uz molitveno učešće Njegovog visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija Liturgiju pređeosvećenih darova u manastiru Ostrog.
Sasluživala su mu sabraća ostroške obitelji ljrhimandrit Miron, jeormonasi Jerotej i Vladimir, jerođakon Zosima, kao i protojerej Danilo Damjanović mojkovački paroh i jerej Radmilo Čizmović, pješivački paroh.
U liturugijskoj besjedi Preosvećeni vladika Teodosije ja istakao da se u ove dane Strasne sedmice, pred spasonosno stradanje Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista, sabiramo u hramove Božije da svoj um, srce i biće cijelo predamo Gospodu.
U toku ove Četrdesetnice trudili smo se da molitvom, postom, a nadasve pokajanjem, sebe približimo Gospodu koji nas upućuje da volimo bližnje, jer po Njegovim riječima ne možemo voljeti Boga koga ne vidimo, ako ne volimo bližnje koji su sa nama. I neprijatelje svoje da volimo ne sobom, već Hristom koji je u nama. Zato treba da budemo pričasnici Gospoda našega na molitvi, na službi Božijoj da primamo Tijelo i Krv Gospoda da bi mi bili u Hristu i Hristos sa nama, da bi silom Božijom mogli da propovjedemo riječ Njegovu, Sveto jevanđelje i živimo po Svetoj riječi Božijoj – kazao je Vladika Teodosije.
On je istakao da nas Gospod naročito upućuje da praštamo i volimo jedni druge, jer onaj ko nije sposoban da oprosti bratu svome taj nije poznao Hrista i u njemu nema ljubavi Hristove, a Gospod će suditi svima po riječi Njegovoj. Takođe, istakao je Preosvećeni, potrebno je i da pokajanjem sagledamo svoj život, grijehe i slabosti, jer pokajanje je lijek za svaki grijeh.
Grijeh u nama stvara svojevrsni pakao i ako ga ne ispovjedimo, mi smo već ovdje na zemlji u paklu. Pokajanje nas jedino može uzvesti iz tog pakla na nebo, Gospodu našem. Treba da sagledamo svoje grijehe i da ih ispovjedimo u Crkvi Hristovoj, da nas Gospod ne bi osudio. Bolje da mi osudimo sebe još u ovom životu, u smirenju i pokajanju, nego da nas Gospod osudi na dan Suda kad više ne bude vremena za pokajanje – naglasio je vladika Teodosije.
Podsjetivši da nam Sveta četrdesetnica daje vrijeme kojim nas Gospod priprema za praznik nad praznicima, za veliku radost, vladika je objasnio da ne može biti te radosti Vaskrsenja Hristovog ako prethodno ne budemo prošli pučinu Velikog i svetog posta:
Kaže se pokajanje – radovanje, nema radovanja ako ne prođemo put krsta, put duhovne borbe. Ako se ne suočimo sa iskušenjima, ne možemo doživjeti radost Gospoda našega i zato mi predani Gospodu, Njegovoj volji primamo od Njega sve što nam u životu daje. Da ne tražimo nešto izvan toga, nego ono u čemu smo, da pokažemo ko smo i da li smo pripravni za Gospoda, ili smo sebični i tražimo nešto samo za sebe, ne mareći za druge – besjedio je Preosvećeni vladika.
Vladika Teodosije je izrazio blagodarnost Mitropolitu Amfilohiju za njegove molitve i ljubav koju nam nesebično daje, a naročito prema onima koji su na Kosovu i Metohiji.
Ta njegova ljubav se prelila i na sve vas. Živimo naše Kosovo i Kosovo je naše zavjet Bogu. Po tome zavjetu mi smo onaj izabrani novozavjetni narod Božiji, koji su zavjet uspostavili preko Svetog Nemanje i Save i njihovih nasljednika, a naročito Svetog kneza Lazara koji je krvlju svojom taj zavjet potvrdio, zapečatio i nama predao. Tim zavjetom koji nije ništa drugo nego Jevanđelje Hristovo, mi živimo i spasavamo se – zaključio je Vladika Teodosije.
Na kraju Liturgije Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je zahvalio vladici Teodosiju na blagoslovu kosovskih mučenika i podsjetio na Kosovski zavjet Svetog cara Lazara da je zemaljsko je za malena carstvo, a Nebesko uvek i dovjeka:.
Hvala vladiko i blagoslov Svetog Ostroškog ćivota da preneseš našoj braći i ocima sveštenicima, monasima i monahinjama, vjernom narodu Božijem na Kosovu i Metohiji. Na mnogaja ljeta! – kazao je Mitropolit Amfilohije.
Fotografije sa Svete Liturgije

Ostala dešavanja

18. 4. 2020.

NAJAVA: DIREKTAN PRENOS VASKRŠNjE ARHIJEREJSKE LITURGIJE KOJU SLUŽI MITROPOLIT AM...

Sjutra sa početkom u 8 časova vaskršnju Arhijerejsku Liturgiju služiće Njegovo Visokopreosveštenstvo M...

17. 4. 2020.

Vaskršnja poruka Mitropolita Amfilohija 2020. g. (VIDEO)...

Hristos Vaskrse!Ovih svetih dana, braćo i vječna sabraćo, proslavljajući Hrista Bogočovjeka, Rasp...

17. 4. 2020.

SVETI VELIKI PETAK: ČITANjE JEVANĐELjA, SINAKSARA, BESJEDA SVETOG VLADIKE NIKOLAJA...

Braćo, moja, ne može se smrt Hristova meriti ni sravnjivati sa smrću ma koga čoveka u istoriji lju...

15. 4. 2020.

SVETA VELIKA SRIJEDA: ČITANjE JEVANĐELjA, SINAKSARA, BESJEDA SVETOG VLADIKE NIKOLA...

Prostre bludnica kose pred Tebe Gospode, pruži Juda ruke bezakonicima; ona da primi oproštaj...

15. 4. 2020.

Pobedilac smrti, film o Strasnoj Sedmici i Vaskrsu u manastiru Visoki Dečani...

Značaj svakog od ovih dana posebno, objašnjen je citatima iz Jevanđelja, iz bogoslužbenih tekstova Pos...

14. 4. 2020.

SVETI VELIKI UTORAK: ČITANjE JEVANĐELjA, SINAKSARA, BESJEDA SVETOG VLADIKE NIKOLAJ...

Tada će carstvo nebesko biti kao deset djevojaka (Mat. 25)Veliki utorak je utorak Strasne se...