Pačista nedjelja molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

24. mart 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Druga nedjelja Časnog posta – Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, saborno i molitveno je proslavljena u ostroškom manastiru 24.marta 2019. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom na praznik Svetog Sofronija Jerusalimskog u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Nenad Bubanja, paroh bučičko-vinicki i lubnički u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Brojno monaštvo i vjerni narod molitveno su učestvovali u evharistijskom sabranju, a nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o čudesnom događaju kada je Hristos iscijelio (od)uzetoga, sabranima se riječima nadahnute praznične bejsede obratio o. Vladimir koji je podsjetio da se u drugoj sedmici Velikog posta toržestveno proslavlja veliki učitelj Crkve, arhijerej grada Soluna, Grigorije Palama.

– On potvrđuje učenje svetih otaca i bori se protiv jednog zapadnog knjiškog učenja koje je govorilo da javljena svjetlost Božija na gori Tavor nije nestvorena, nije božanska, već da je to samo neki smibol, te da su učenici Hristovi vidjeli samo neki simbol. A Grigorije Palama je govorio da je opit monaški, umno strdačne molitve, gdje čovjek može u dubokom molitvenom jedinstvu da se sjedini sa Bogom, da mu se javi sam Bog i da mu se ukaže ta nestvorena božanska svjetlost kako se ukazala svetim apostolima Petru, Jakovu i Jovanu – kazao je o. Vladimir.

Istakao je da je upravo zato Palamizam jedno od glavnih učenja bogoslovske misli.

– Koje nam govori da smo mi svi prizvani da pobijedimo u sebi starog ogrjehovljenog čovjeka, što nam nudi ovaj post, jer se molimo da Gospod oduzme od nas duha ljenosti, duha sujete, duha vlastoljublja, svakog onoga duha koji dolazi od satane i prlja naše srce i dušu i sprječava nas da vidimo Boga u svjetlosti. Sam Hristos prečistim ustima svojim rekao je ”blaženi čisti srcem, jer će Boga vidjeti”. Zato mi čistimo srca tokom velikog posta, da bi smo se udostojili da vidimo Vaskrsloga Hrista koji nas obasjava zracima svoje nestvorene božanske svjetlosti i mi postajemo oboženi – rekao je, između ostalog, o. Vladimir i dodao da je upravo to glavni pojam u hrišćanskoj, teološkoj i bogoslovskoj misli čemu je prizvan svaki hrišćanin.

Besjeda o. Vladimira u nedjelju Svetog Grigorija Palame

Sabrani koji poste Vaskršnji post, a koji su se molitveno i ispoviješću pripremali, prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričeće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...