Vladika bregalnički Marko služio Liturgiju pređeosvećenih darova u Ostrogu

20. mart 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bregalnički i mjestoljustitelj bitoljski G.Marko iz Ohridske Arhiepiskopije, služio je u srijedu 20.marta 2019. ljeta Gospodnjeg druge nedjelje Vaskršnjeg posta, Svetu Liturgiju pređeosvećenih darova u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, na praznik Svetih sedam sveštenomučenika hersonskih.

Sasluživali su mu protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Pavle, jereji Jordan Markov iz Makedonije i Nenad Bubanja, paroh bučičko-vinicki i lubnički iz Eparhije budimljansko-nikšićke i jerođakoni Roman i Zosima.

Prije pričešćivanja vjernih Pređeosvećenim darovima, sabranima se riječima nadahnute besjede obratio Vladika Marko, koji je zablagodario Gospodu što ga je udostojio da služi u svetinji Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u dane Vaskršnjeg posta.

– Doći i samo se pokloniti Svetom Vasiliju je zaista veliki blagoslov, ali služiti Liturgiju i pričestiti se na ovom svetom mjestu, u ovoj svetoj obitelji je zaista punoća radosti. Posebno nam je radost što se to dešava u veliku Četrdesetnicu – kazao je Vladika Marko.

Govoreći o postu, koji se sastoji od uzdržanja od mrsne hrane, ali i uzdržanja govora, grešnih misli, od loših djela, Vladika Marko je kazao da duhovni post za pravoslavne hrišćane ne počinje Svetom četrdesetnicom, niti se završava  Velikom subotom.

– Uzdržanje jezika, stražarenje nadmislima kod nas hrišćana ne počinje velikom Četrdesetnicom, niti se njom završava. I kada je Vaskrs, mi se uzdržavamo od grešnih misli, trudimo se, ali hrana koja je malo svečanija za velike praznike, ne znači da treba da jedemo nezasito, pa na neki način post ne počinje Svetom četrdesetnicom, nego je svaki hrišćanin uvijek u postu, uvijek u nekom uzdržanju – kazao je Vladika Marko.

Preosvećeni Vladika Marko je kazao da je zajednica sa Bogom važnija i od hrane i od svakog zadovoljstva, ali kao što je Adam sagriješio, često se dešava da i mi sagriješimo i dajemo više sebe zemaljskim dobrima.

– Zato je i Crkva uspostavila ovo, malo intenzivnije uzdržanje, nego što je to uobičajeno. Na neki način Sveta četrdesetnica je ispit samom čovjeku da vidi dokle je on stigao sa uzdržanjem. To je kao kad sportista vježba za neko takmičenje i kad dođe to takmičenje, on pokaže koliko se uvježbao i koliki je uspjeh spreman da postigne – rekao je Vladika Marko i naglasio da treba da pokažemo danam je Bog najvažniji i da nam je zajednica sa Njim najvažnija i da zato ne smijemo da se odamo zemaljskim dobrima.

Besjeda Vladike Marka

 

Potom je Vladika Marko pričešćivao sabrano monaštvo i vjerni narod, koji poste Vaskršnji post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali za tu Svetu Tajnu.

Vladici Marku je na kraju bogosluženja o. Sergije zablagodario u ime ostroške obitelji na velikom blagoslovu koji donosi iz Ohridske Arhiepiskopije i podsjetio da naša braća i sestre u Makedoniji svojim životom svjedoče velikoposni i posni život Crkve.

– Post nije, što reče i sam vladika, samo uzdržanje od mrsne hrane, nego trpljenje svih iskušenja koja dolaze na čovjeka, na vjernika, na hrićanina, naročito u današnje vrijeme na pravoslavnog hrišćanina – kazao je o.Sergije.

Blagodarenje o. Sergija

Zajedničarenje Vladike Marka sa ostroškim monaštvom i vjernicima nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....

3. 3. 2024.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U drugu pripremnu nedjelju pred Vaskršnji post - Nedjelju o bludnom sinu, 3. marta 2024. ljeta Gospodnjeg...