Protosinđel Sergije uoči Velikog posta: Praštajmo jedni drugima, da bi nam oprostio Otac naš nebeski

10. mart 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U  Nedjelju praštanja – Siropusnu, uoči početka Velikog časnog posta, 10.marta 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Tarasija Carigradskog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protosinđel Sergije ekonom ostroške obitelji, a sasluživali su mu sabraća jeromonasi Jerotej i Vladimir i jerođakon Zosima, kao i protojerej Ostoja Knežević starješina Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Brojno monaštvo i vjerni narod molitveno su prisustvovali evharistijskom sabranju, a nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja od Mateja, gdje Gospod govori o praštanju i postu, sabrane je uoči Vaskršnjeg posta besjedeći poučavao o. Sergije.

Podsjetio je na riječi Gospoda Isusa Hrista koji kaže ”Ako oprostite ljudima sagrešenja njihova, oprostiće i vama Otac vaš nebeski, a ako ne oprostite ljudima sagrešenja njihova, ni Otac vaš neće oprostiti vama sagrešenja vaša”.

– To je ustanovio Gospod Isus Hristos koji dolazi kao Spasitelj na ovu zemlju da nas svojom žrtvom spase, nas grešne pred Njim. On nam oprašta i dolazi da nas spase i mi koji hoćemo da budemo Njegovi sljedbenici, Njegovi učenici, oboženi Njime, naše je da činimo kako nam On zapovijeda i kako On sam čini, ali svako prema svojoj moći – kazao je o. Sergije.

On je podsjetio i na riječi Apostola Pavla da slaboga u vjeri ne treba mučiti i spoticati različitim mišljenjima, nego ga prihvatiti takvog kakav jeste.

– Nemojmo suditi svakome po sebi ili po patrijarhu, ni po mitropolitu i njihovom podvigu, jer oni imaju takvu blagodat, a ima ljudi koji tek stupaju u Crkvu Božiju, nije bitno vremenski kada, koji se bore i sagriješe. Naše je da im oprostimo. To je ona glavna poruka, da kada postimo treba da činimo milosrđe, jer je milostiv i Otac naš nebeski. Jer kako ćemo biti poznati kod Njega, nego da ljubimo jedni druge i tako ispunimo zakon Hristov – rekao je o. Sergije i zaključio da treba da se tokom posta potrudimo da jevanđeljski princip života zaživi u nama i da tako nastavimo da živimo.

Besjeda o. Sergija u Nedjelju praštanja

`

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 4. 2019.

VASKRŠNjA PORUKA MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG G. AMFILOHIJA...

Vaskršnja poruka 2019. Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija: ...

26. 4. 2019.

VASKRŠNjA POSLANICA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE...

Srpska Pravoslavna Crkva svojoj duhovnoj deci o VASKRSU 2019. godine IRINEJ po milosti Božjoj pra...

25. 4. 2019.

Mitropolit Amfilohije služio bdenije sa čitanjem 12 Strasnih jevanđelja u Ostrogu...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

25. 4. 2019.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostrogu na Veliki četvrtak...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

24. 4. 2019.

Vladika Teodosije bogoslužio u Ostrogu na Veliku srijedu uz molitveno učešće Mit...

Njegovo preosveštenstvo Episkop raško prizrenski i kosovsko metohijski g. Teodosije služio je danas, ...