Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostrogu u Nedjelju o bludnom sinu

24. februar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški g. Amfilohije, služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu, u Nedejlju o bludnom sinu, 24.februara 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Vlasija i Svetog velikomučenika Đorđa Kratovca.

Pored moštiju Svetog Vasilija, Visokopreosvećenom mitropolitu sasluživali su sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakon Roman, kao i protojereji Velimir Jovović iz Nikšića i Ljubomir Jovanović iz Bara.

Mitropolit Amfilohije je nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja arhipastirskom besjedom pozdravio sabrane i kazao da je Ostrog mjesto gdje se kroz vjekove svjedoči žeđ za Bogom živim i istinitim.

– Posvjedočuje se to kroz vjekove. Koliko je samo duša žednih i gladnih Boga došlo u ovu pećinu koju Sveti Vasilije grije svojim suzama kroz vjekove – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je istakao da je Nedjelja o bludnom sinu druga pripremna nedjelja pred Vaskršnji post, u kojoj nas Jevanđelje kao i u prvoj opominje o značaju pokajanja za naše spasenje. Mitropolit je podsjetio da je priča o bludnom sinu zapravo priča o čovjeku koji je bogatstvo koje mu je dao otac potrošio sa bludnicama i provodeći život u grijehu, koji se kasnije pokajao i vratio, a koga je otac objeručke dočekao u radosti što mu se ipak vratio i pokajao. Njegovom bratu nije bilo jasno zašto otac svog sina i njegovog brata prima sa velikom radošću i častima, kad je sve što je imao potrošio u grijehu, podsjetio je Mitropolit Amfilohije.

– To se događalo i događa se i u naše vrijeme. Koliko je samo bilo onih koji su i u teškim vremenima ostali vjerni Crkvi Božijoj, pa kada su vidjeli da se oni, koji su se otuđili bili od Crkve a nije ih malo bilo, vraćaju Crkvi, ovi kažu da se od njih ne može ući u crkvu, poput ovoga starijeg sina. Oni govore, mi smo ostali vjerni, a oni ne, a sad ih Crkva Božija prima, Bog ih prima i nagrađuje, a kao dane brine o nama. Dakle, ponavlja se ta priča iz Svetog Jevanđelja kroz vjekove – rekao je Mitropolit Amfilohije.

I danas se ta priča ponavlja ali, kazao je Mitropolit Amfilohije, blaga vijest Božija nas uči da je oproštaj ono što je osnovno svojstvo Božije i da je uzajamno praštanje ono našta smo prizvani.

– Nema nikoga ko je bez grijeha na ovoj zemlji, sem živog Boga. Zato se vraćamo i prizvani smo da se vratimo Božijoj ljubavi, vječnoj ljubavi, Njemu koji grli svu svoju djecu bez obzira kakvim putevima ta djeca hodila, samo ako se vrate kroz pokajanje – kazao je Mitropolit Amfilohije i zaključio da je pokajanje najdivniji plod ljudske mudrosti, na kome je, ne slučajno, Gospod postavio i svoje Jevanđelje.

Besjeda Mitropolita Amfilohija u Nedjelju o bludnom sinu

Liturgijskom sabranju prisustvovalo je brojno monaštvo i vjerni narod, a sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Potom su vjerni cjelivali mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...