Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u crkvi Svetog novomučenika Stanka

7. februar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo epikop G. Jovan (Purić), nekadašnji iguman ostroškog manastira, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetog novomučenika Stanka u Donjem Ostrogu, u četvrtak 7. februara 2019. ljeta Gospodnjeg, na praznik velikog učitelja Crkve Božije Svetog Grigorija Bogoslova.
Preosvećenom vladici sasluživali su sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Stefan Milovanović iz Budimljansko-nikšićke eparhije, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.
Po pročitanom Jevanđelju, Vladika Jovan je govorio o Gospodu Isusu Hristu kao dobrom pastiru koga je proslavio veliki Božiju ugodnik Sveti Grigorije Bogoslov.
– On je bio divni, plemeniti, dobri čovjek, mudar, dubok i predubok bio je Sveti Grigorije Bogoslov. Kako je i ikonopisac naslikao Svetog Grigorija Bogoslova sa čelom uzdignutim koje je izražavalo veliku mudrost Božiju koju je i primio ovaj Božiji čovjek, ali je njega ponajmanje interesovala crkvena politika i ljudski odnosi, jer je prije svega bio pjesnik – kazao je Vladika Jovan.
Preosvećeni vladika je podsjetio da je Sveti Grigorije bio i arhiepsikop carigradski.
– On je boreći se protiv jeresi, utvrđujući svoje stado u pravoslavnoj vjeri, odagnao najamnike i one vukove koji su ušli među stado Božije da ga razbucaju i da ga razbiju i polako je sve veći broj ljudi privodio Hristu Bogočovjeku, a ne sebi – kazao je Vladika Jovan i dodao da takav čovjek treba da bude primjer i uzor svojoj pastvi, jer nije Gospod arhijereje pozvao da budu vlast, nego da služe i da život svoj polože za bližnje svoje.
Vladika Jovan je dodao da ono što je Hristos preživio, to je živio i veliki njegov sledovatelj Sveti Grigorije Bogoslov.
– Veliki bogoslov je slavio Oca i Sina i Svetog Duha, Gospoda Bogočovjeka koji je otkrio Svetu Trojicu i dao nam Duha Svetoga. Iza njega su ostale predivne pjesme i kažu da je najveći dar kada neko pjeva pjesmu i zaista samo su sveti oci mogli da se ugrade u pamćenje Crkve kao Sveti Grigorije, da se njihova teologija pamti i zapali srca svih i uđe u bogosluženje – naglasio je Vladika Jovan i dodao da je to teologija koja je dar od Boga.
Vladika je istakao da Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Stanko liče na Svetog Grigorija Bogoslova, jer je njihov život bio pjesma, jer je njihovo uho čulo glas Božiji kao Mojsije na Sinaju.
– Ovo je naš Sinaj i gora Tavor – kazao je Vladika Jovan.
Vladika je na kraju zablagodario Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju što liči na Svetog Grigorija Bogolova po dubini misli, po pjesničkom srcu i po osjetljivosti i čestitao imendan svom sabratu sa kojim je zajedno zamonašen u ostroškoj svetinji Preosvećenom episkopu frankfurtskom i sve Njemačke G. Grigoriju.
Tokom Liturgije sabrani su se prisajednili Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.
Besjeda vladike Jovana (Purića) u crkvi Svetog Stanka

 

Fotografije sa Svete Liturgije

Ostala dešavanja

2. 9. 2019.

02. septembar – Liturgija u Gornjem manastiru Ostrogu...

U ponedeljak 2. septembra 2019. godine na praznik Svetog proroka Samuila, služena je Sveta liturgija ...

2. 9. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, protojerej-stavrofor dr Darko Đogo &#...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

31. 8. 2019.

Odlsužen četrdesetodnevni pomen profesoru Predragu Vukiću...

Na dan svetog Jovana Rilskog, velikog podvižnika Pravoslavne Crkve, 31. avgusta nakon Svete Liturgij...

28. 8. 2019.

Velika Gospojina molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji (video)...

Praznik Uspenje Presvete Bogorodice - Velika Gospojina, saborno i molitveno je proslavljen u ostroškoj...

26. 8. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, jeromonah Makarije – ”Božji pro...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...