Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u crkvi Svetog novomučenika Stanka

7. februar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo epikop G. Jovan (Purić), nekadašnji iguman ostroškog manastira, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetog novomučenika Stanka u Donjem Ostrogu, u četvrtak 7. februara 2019. ljeta Gospodnjeg, na praznik velikog učitelja Crkve Božije Svetog Grigorija Bogoslova.
Preosvećenom vladici sasluživali su sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Stefan Milovanović iz Budimljansko-nikšićke eparhije, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.
Po pročitanom Jevanđelju, Vladika Jovan je govorio o Gospodu Isusu Hristu kao dobrom pastiru koga je proslavio veliki Božiju ugodnik Sveti Grigorije Bogoslov.
– On je bio divni, plemeniti, dobri čovjek, mudar, dubok i predubok bio je Sveti Grigorije Bogoslov. Kako je i ikonopisac naslikao Svetog Grigorija Bogoslova sa čelom uzdignutim koje je izražavalo veliku mudrost Božiju koju je i primio ovaj Božiji čovjek, ali je njega ponajmanje interesovala crkvena politika i ljudski odnosi, jer je prije svega bio pjesnik – kazao je Vladika Jovan.
Preosvećeni vladika je podsjetio da je Sveti Grigorije bio i arhiepsikop carigradski.
– On je boreći se protiv jeresi, utvrđujući svoje stado u pravoslavnoj vjeri, odagnao najamnike i one vukove koji su ušli među stado Božije da ga razbucaju i da ga razbiju i polako je sve veći broj ljudi privodio Hristu Bogočovjeku, a ne sebi – kazao je Vladika Jovan i dodao da takav čovjek treba da bude primjer i uzor svojoj pastvi, jer nije Gospod arhijereje pozvao da budu vlast, nego da služe i da život svoj polože za bližnje svoje.
Vladika Jovan je dodao da ono što je Hristos preživio, to je živio i veliki njegov sledovatelj Sveti Grigorije Bogoslov.
– Veliki bogoslov je slavio Oca i Sina i Svetog Duha, Gospoda Bogočovjeka koji je otkrio Svetu Trojicu i dao nam Duha Svetoga. Iza njega su ostale predivne pjesme i kažu da je najveći dar kada neko pjeva pjesmu i zaista samo su sveti oci mogli da se ugrade u pamćenje Crkve kao Sveti Grigorije, da se njihova teologija pamti i zapali srca svih i uđe u bogosluženje – naglasio je Vladika Jovan i dodao da je to teologija koja je dar od Boga.
Vladika je istakao da Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Stanko liče na Svetog Grigorija Bogoslova, jer je njihov život bio pjesma, jer je njihovo uho čulo glas Božiji kao Mojsije na Sinaju.
– Ovo je naš Sinaj i gora Tavor – kazao je Vladika Jovan.
Vladika je na kraju zablagodario Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju što liči na Svetog Grigorija Bogolova po dubini misli, po pjesničkom srcu i po osjetljivosti i čestitao imendan svom sabratu sa kojim je zajedno zamonašen u ostroškoj svetinji Preosvećenom episkopu frankfurtskom i sve Njemačke G. Grigoriju.
Tokom Liturgije sabrani su se prisajednili Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.
Besjeda vladike Jovana (Purića) u crkvi Svetog Stanka

 

Fotografije sa Svete Liturgije

Ostala dešavanja

7. 6. 2020.

Proslava Trojčindana u Ostrogu; O.Nikola Pejović: Ovaj dan je rođendan Crkve...

Svetom Liturgijom, večernjom službom sa molitvom priziva Svetog Duha, litijom oko crkve, rezanje...

3. 6. 2020.

Car Konstantin i carica Jelena proslavljeni u Ostrogu...

U crkvi Svete Trojice, u donjem manastiru Ostrogu, svetu službu Božiju služio je protojerej Nikola Pe...

31. 5. 2020.

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora proslavljena u Ostrogu...

U sedmu nedjelju po Vaskrsenju - Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, 31.maja 2020.ljeta Gospodnjeg, k...

28. 5. 2020.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan molitveno proslavljen u ostroškoj s...

Veliki hrišćanski praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj sveti...

24. 5. 2020.

SARADNjA IZMEĐU ARHIVA EPARHIJE BUDIMLjANSKO-NIKŠIĆKE, CRKVENE OPŠTINE NIKŠIĆ I MA...

U subotu 23. maja 2020. godine, uoči praznika slovenskih prosvetitelja i učitelja Kirila i Metodija, u...

24. 5. 2020.

Nedjelja Slijepog i praznik svetih Kirila i Metodija molitveno proslavljen u ostro...

U šestu nedjelju po Vaskrsenju - Slijepoga, 24. maja 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...