Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u crkvi Svetog novomučenika Stanka

7. februar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo epikop G. Jovan (Purić), nekadašnji iguman ostroškog manastira, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetog novomučenika Stanka u Donjem Ostrogu, u četvrtak 7. februara 2019. ljeta Gospodnjeg, na praznik velikog učitelja Crkve Božije Svetog Grigorija Bogoslova.
Preosvećenom vladici sasluživali su sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Stefan Milovanović iz Budimljansko-nikšićke eparhije, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.
Po pročitanom Jevanđelju, Vladika Jovan je govorio o Gospodu Isusu Hristu kao dobrom pastiru koga je proslavio veliki Božiju ugodnik Sveti Grigorije Bogoslov.
– On je bio divni, plemeniti, dobri čovjek, mudar, dubok i predubok bio je Sveti Grigorije Bogoslov. Kako je i ikonopisac naslikao Svetog Grigorija Bogoslova sa čelom uzdignutim koje je izražavalo veliku mudrost Božiju koju je i primio ovaj Božiji čovjek, ali je njega ponajmanje interesovala crkvena politika i ljudski odnosi, jer je prije svega bio pjesnik – kazao je Vladika Jovan.
Preosvećeni vladika je podsjetio da je Sveti Grigorije bio i arhiepsikop carigradski.
– On je boreći se protiv jeresi, utvrđujući svoje stado u pravoslavnoj vjeri, odagnao najamnike i one vukove koji su ušli među stado Božije da ga razbucaju i da ga razbiju i polako je sve veći broj ljudi privodio Hristu Bogočovjeku, a ne sebi – kazao je Vladika Jovan i dodao da takav čovjek treba da bude primjer i uzor svojoj pastvi, jer nije Gospod arhijereje pozvao da budu vlast, nego da služe i da život svoj polože za bližnje svoje.
Vladika Jovan je dodao da ono što je Hristos preživio, to je živio i veliki njegov sledovatelj Sveti Grigorije Bogoslov.
– Veliki bogoslov je slavio Oca i Sina i Svetog Duha, Gospoda Bogočovjeka koji je otkrio Svetu Trojicu i dao nam Duha Svetoga. Iza njega su ostale predivne pjesme i kažu da je najveći dar kada neko pjeva pjesmu i zaista samo su sveti oci mogli da se ugrade u pamćenje Crkve kao Sveti Grigorije, da se njihova teologija pamti i zapali srca svih i uđe u bogosluženje – naglasio je Vladika Jovan i dodao da je to teologija koja je dar od Boga.
Vladika je istakao da Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Stanko liče na Svetog Grigorija Bogoslova, jer je njihov život bio pjesma, jer je njihovo uho čulo glas Božiji kao Mojsije na Sinaju.
– Ovo je naš Sinaj i gora Tavor – kazao je Vladika Jovan.
Vladika je na kraju zablagodario Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju što liči na Svetog Grigorija Bogolova po dubini misli, po pjesničkom srcu i po osjetljivosti i čestitao imendan svom sabratu sa kojim je zajedno zamonašen u ostroškoj svetinji Preosvećenom episkopu frankfurtskom i sve Njemačke G. Grigoriju.
Tokom Liturgije sabrani su se prisajednili Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.
Besjeda vladike Jovana (Purića) u crkvi Svetog Stanka

 

Fotografije sa Svete Liturgije

Ostala dešavanja

27. 1. 2020.

Proslava Savindana u Ostrogu

Praznik Prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save ravnoapostolog molitveno i svečano je proslavljen u os...

26. 1. 2020.

32.nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

U 32. nedjelju po Duhovima, 26.januara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlj...

23. 1. 2020.

Na praznik svetog Grigorija Niskog Liturgiju služio protojerej Darko Đogo...

Danas, na dan svetog Grigorija Niskog, brata svetog Vasilija velikog, u crkvi Svete Trojice, svetu s...

21. 1. 2020.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepsikop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

20. 1. 2020.

Sabor Svetog Jovana Krstitelja molitveno proslavljen u Ostrogu...

U ponedjeljak 20/7. janaura 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Sabor Sve...

19. 1. 2020.

Krštenje Gospoda Isusa Hrista – Bogojavljenje, molitveno proslavljeno u ostroš...

U 31. nedjelju po Duhovima, 19. januara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...