Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u crkvi Svetog novomučenika Stanka

7. februar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo epikop G. Jovan (Purić), nekadašnji iguman ostroškog manastira, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetog novomučenika Stanka u Donjem Ostrogu, u četvrtak 7. februara 2019. ljeta Gospodnjeg, na praznik velikog učitelja Crkve Božije Svetog Grigorija Bogoslova.
Preosvećenom vladici sasluživali su sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Stefan Milovanović iz Budimljansko-nikšićke eparhije, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.
Po pročitanom Jevanđelju, Vladika Jovan je govorio o Gospodu Isusu Hristu kao dobrom pastiru koga je proslavio veliki Božiju ugodnik Sveti Grigorije Bogoslov.
– On je bio divni, plemeniti, dobri čovjek, mudar, dubok i predubok bio je Sveti Grigorije Bogoslov. Kako je i ikonopisac naslikao Svetog Grigorija Bogoslova sa čelom uzdignutim koje je izražavalo veliku mudrost Božiju koju je i primio ovaj Božiji čovjek, ali je njega ponajmanje interesovala crkvena politika i ljudski odnosi, jer je prije svega bio pjesnik – kazao je Vladika Jovan.
Preosvećeni vladika je podsjetio da je Sveti Grigorije bio i arhiepsikop carigradski.
– On je boreći se protiv jeresi, utvrđujući svoje stado u pravoslavnoj vjeri, odagnao najamnike i one vukove koji su ušli među stado Božije da ga razbucaju i da ga razbiju i polako je sve veći broj ljudi privodio Hristu Bogočovjeku, a ne sebi – kazao je Vladika Jovan i dodao da takav čovjek treba da bude primjer i uzor svojoj pastvi, jer nije Gospod arhijereje pozvao da budu vlast, nego da služe i da život svoj polože za bližnje svoje.
Vladika Jovan je dodao da ono što je Hristos preživio, to je živio i veliki njegov sledovatelj Sveti Grigorije Bogoslov.
– Veliki bogoslov je slavio Oca i Sina i Svetog Duha, Gospoda Bogočovjeka koji je otkrio Svetu Trojicu i dao nam Duha Svetoga. Iza njega su ostale predivne pjesme i kažu da je najveći dar kada neko pjeva pjesmu i zaista samo su sveti oci mogli da se ugrade u pamćenje Crkve kao Sveti Grigorije, da se njihova teologija pamti i zapali srca svih i uđe u bogosluženje – naglasio je Vladika Jovan i dodao da je to teologija koja je dar od Boga.
Vladika je istakao da Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Stanko liče na Svetog Grigorija Bogoslova, jer je njihov život bio pjesma, jer je njihovo uho čulo glas Božiji kao Mojsije na Sinaju.
– Ovo je naš Sinaj i gora Tavor – kazao je Vladika Jovan.
Vladika je na kraju zablagodario Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju što liči na Svetog Grigorija Bogolova po dubini misli, po pjesničkom srcu i po osjetljivosti i čestitao imendan svom sabratu sa kojim je zajedno zamonašen u ostroškoj svetinji Preosvećenom episkopu frankfurtskom i sve Njemačke G. Grigoriju.
Tokom Liturgije sabrani su se prisajednili Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.
Besjeda vladike Jovana (Purića) u crkvi Svetog Stanka

 

Fotografije sa Svete Liturgije

Ostala dešavanja

11. 1. 2019.

Svjedočanstvo o iscelenju Dijane iz Bugarske (manastir Ostrog 10.1. 2019.)...

Draga braćo i sestre,Pred Vama je jedno od svjedočanstava o isceljenjima svetog Vasilija Ostroškog...

7. 1. 2019.

Praznik Roždestva Hristovog molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

Najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista - Božić, molitveno je proslavljen u Ostro...

6. 1. 2019.

Badnje veče u Ostrogu

U navečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u ostroškoj svetinji naloženi su badnjaci....

6. 1. 2019.

Badnji dan i Oci saborno i molitveno proslavljeni u ostroškoj svetinji...

U nedjelju 6. januara, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Badnji dan i Oce, saborno i molitveno...

3. 1. 2019.

Sveta mučenica Julijana – imendan monahinje Julijane...

Rođena u Nikodimiji, od roditelja neznabožnih, ali čuvši jevanđeljsku propoved, svim srcem obrati se H...