Preosvećeni Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Donjem Ostrogu na praznik Prepodobnog Maksima Ispovijednika

3. februar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop G. Jovan (Purić), nekadašnji dugogodišnji iguman ostroške svetinje, služio je na praznik Prepodobnog Maksima Ispovijednika, u nedjelju 3. februara, Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, jeromonasi Jerotej i Vladimir, jerođakoni Roman i Zosima i sveštenođakon Slavko Obradović iz Valjevske eparhije.

Evharistijskom sabranju molitveno je prisustvovalo brojno monaštvo i vjerni narod.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja sabrane je bejsedeći o Svetom Maksimu Ispovijedniku poučavao Vladika Jovan koji je između ostalog istakao da je bio veliki svetitelj i učitelj crkve.

– Bio je običan monah. Nije bio uzdignut na tron ni patrijaraški, a znamo koliko je predivnih svetila bilo prije njega i koliko je otaca Crkve sebe ugradilo u temelje Crkve ispovijedajući najsvetije ime Gospoda našeg Isusa Hrista. Najviše su se ovi ljudi Božiji učili imenu Božijem i revnovali za Njega kada je to ime bilo napadnuto. Tako je bilo i u vrijeme Maksima Ispovijednika, a tako je bilo i prije njega i poslije njega. Danas je važno da se sjetimo njegove ličnosti i njegovog djela zato što i u naše vrijeme i uvijek će biti iskušenje da neko podvede pod znak pitanja pravoslavnu vjeru ili da je poistovjeti sa bilo kojom vjerom ili bilo kojim učenjem religijskim, hrišćanskim, ali nije baš tako – kazao je Vladika Jovan i dodao da je djelo Svetog Save Srpskog upravo veliko zato što je sledovao monaštvo upravo u primjeru Maksima Ispovijednika i drugih velikih monaha koje ovih dana slavimo Antonija Velikog, Makarija Velikog, velikih otaca i pustinjaka koji se podvizavahu po pustinjama, gorama i pećinama.

Preosvećeni Vladika Jovan je istakao da je Maksim Ispovijednik kada je bilo najteže da si ispovijedi pravoslavna vjera, ne samo riječju i poslanicom pripremio Šesti vaseljenski sabor 681. godine u Carigradu, nego je cijelim svojim djelom i ličnošću ugradio sebe u ovaj Vaseljenski sabor, tako da su sveti oci prihvatili njegovo učenje o energijama i volji Božijoj i božanskoj i čovječanskoj, o ličnosti Bogočovjeka Isusa Hrista.

– To je jedan jedinstveni čovjek , jedna pojava, kome su razbojnici, neprijatelji Crkve odsjekli jezik. Odsjekli su mu i ruku kao Jovanu Damaskinu koji je ispovijedao o ikonopisanju. Maksim Ispovijednik je kao ličnost zaiteresovao mnoge ljude, mnoge mislioce, ne samo u Crkvi nego i u filosofiji i uopšte u hrišćanskoj misli i kulturi hrišćanstva. Tokom mučeništva za vjeru bio je istrajan da ne vodi sa sobom pristalice i onog trenutka kada je stradao, nije vodio za sobom Crkvu, nego je uzeo svoj krst – kazao je Vladika Jovan i dodao da je on jedan od otaca koji se borio za čovjeka, da se čovjekova volja pokrene, oboži i spase.

Vladika Jovan je takođe rekao da je Sveti Vasilije Ostroški bio jedan od istinskih sledbenika Prepodobnog Maksima Ispovijednika po svojoj jakoj volji u izdržljivosti i stradanju kao pravi ispovijednik, zato što je i on za vjeru stradao kao ovaj svetitelj koga danas proslavljamo.

– Sveti Vasilije nije pravio kompromise ni sa muslimanima, ni sa katolicima. Kad je najteže bilo nije pravio uniju. Uzeo je krst svoj i ponio ga i iznio ga do kraja. Kad mu je bilo najteže i kad ga niko nije razumio, došao je u ostrošku isposnicu da kali volju svoju i da izdrži u pećini zadobijajući toplinu Božiju, da bi sad tom Božijom toplinom nas grijao. Ugrijao je pećinu ljubavlju svojom, energijama Božijim, jer zaista je veliko učenje otačko da Bog koji je nevidljiv, po suštini nesaznajan, da se svojim energijama, svojim voljnim dejstvima javlja u svijetu, da je Bog voljom svojom stvorio svijet, prizvao sve nas iz nebića u biće, da je Bog svojom voljom stovrio čovjeka kao voljno i slobodno biće – kazao je, između ostalog, Vladika Jovan.

Besjeda Vladike Jovana Purića 1

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Preosvećeni Vladika Jovan na kraju Liturgije zablagodario je Gospodu i Svetom Vasiliju Ostroškom što su ga udostojili da služi u ostroškoj svetinji na ovaj veliki praznik posvećen Prepodobnom Maksimu Ispovijedniku, blagoslovom Visokopreosvećenog Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.

Zajedničarenje sveštenstva, monaštva i vjernog naroda sa Vladikom Jovanom nastavljeno je u manstirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...