Praznik svetog Save u manastiru Ostrogu

27. januar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedjelju 35. po Duhovima, 27. januara 2019. ljeta Gospodnjeg, u ostroškoj svetinji svečano i molitveno je proslavljen praznik Prvog Srpskog Arhiepiskopa Svetog Save – Savindan.
Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Nikita, a sasluživali su mu arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Jerotej, protojerej Ilija Zekanović paroh Komana, Bandića, Zagarača i Zagrede, te jerođakoni Roman i Zosima.
Evharistijskom sabranju prisustvovalo je brojno ostroško monaštvo, vjerni narod, a posebnu radosti donijelo je prisustvo velikog broja djece.
Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranima je besjedio o. Nikita, koji je podsjetio na riječi Apostola Pavla da ko se sveže sa Gospodom biva jedan duh sa Njim i da Gospoda treba proslaviti i duhom i tijelom.
– To je u potpunosti ispuinio Prvi Srpski Arhiepiskop Sveti Sava. On je Bogu služio i duhom i tijelom. On je svoje tijelo iznuravao da bi svoju dušu i svoj duh uzdigao iznad tijela, da bi tijelo bilo sluga duhu i duši, a ne obrnuto – kazao je o. Nikita.
On je dodao da je Sveti Sava veliki svetilnik naše Crkve pred prestolom Božijim.
– Svaki narod, svaka crkva imaju svoje velike svetilnike. Kao što Kesarijska crkva ima Svetog Vasilija Velikog, Carigradska Svetog Jovana Zlatoustoga, Aleksandrijska Svetog Atanasija Velikog, tako redom sve ostale crkve, tako i naša Crkva ima svog velikog svetilnika Svetog Savu – kazao je o. Nikita.
Velika je tajna što je Gospod izabrao baš njega, princa, sina velikog župana Stefana Nemanje, kazao je o. Nikita.
– Gospod je izabrao njega, koji se odriče sve zemaljske slave i časti i svoju carsku porfiru, svilenu haljinu, svoju dolamu, zamjenjuje za monašku prostu rizu. Ta monaška riza bila mu je draža nego sva bogatstva i sva blaga ovoga svijeta. Dostojno je nosio tu rizu i svoj život i divili su mu se svi evropski vladari i carevi. Divili su se tome kako je jedam mladi prestolonasljednik zamijenio zemaljsku slavu radi nebeske slave – kazao je o. Nikita.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.
Potom je o. Sergije sa saslužiteljima blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je u slavu Božiju, a u čast Svetog Save koji je izdejstvovao autokefalnost Srpske Pravoslavne Crkve prije 800 godina, prinijela ostroška monaška obitelj.
Rezanje slavskog kolača (video)
O. Sergije je kazao da ostorški sabrat o. Nikita ovih dana kreće putem Svetog Save, da širi pravoslavlje u Južnoj Americi i krijepi duše gladne i žedne Boga.
– O. Nikita kreće na apostolski put svojom željom. Kao dijete je došao u Ostrog, a sad ide daleko da služi svom rodu koji je tamo otišao odavno.
Ide radi interesa spasenja duša i blagoslova Svetog Save i svih svetih iz našeg roda koji su sve učinili za naše spasenje – kazao je o. Sergije.
On je izrazio žaljenje što se danas u školama promovišu nakaradna bića i vještice, umjesto najsvetijeg iz roda našeg Svetog Save i zablagodario Gospodu što je u crkvi veliko prisustvo djece, što daje nadu da će djeca slaviti i proslavljati onoga koji je dostojan njihove dječije čiste duše.
Djeca su potom pjevala Himnu Svetom Savi, a o. Sergije je na kraju bogosluženja najmlađima podijelio svetosavske poklone.
Besjeda protosinđela Sergija nakon rezanja slavskog kolača (video)
Pjevanjem, recitovanjem i besjedama o Svetom Savi zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.
Sve fotografije

Ostala dešavanja

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....