Mitropolit Amfilohije na prazik Svetog novomučenika Stanka bogosužio u ostroškoj svetinji (video)

18. decembar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, na praznik Svetog novomučenika Stanka i Svetog Save Osvećenog, u utorak 18/5.decembra 2018. ljeta Gospodnjeg, služio je povodom hramovne slave, Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetog Stanka u Donjem Ostrogu u kojoj se čuvaju njegove netruležne ruke.

Sasluživali su mu jeromonah Nikon iguman manastira Donji Brčeli i ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir, jerođakoni Roman i Nikita i jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je arhipastirskom besjedom poučavao sabrane i između ostalog kazao da je Sveti Stanko prolivši svoju djetinju krv za Hrista Boga proslavio Gospoda.

– Dijete, čobanče, iz Podvraća, on je tu u 14. svojoj godini odbio da se poturči, da pljune na pravu Božiju vjeru i zato je bio sasječen na komade i odsječene njegove svete ručice. Kada je njegova majka otkrivala njegovu grobnicu posle nekoliko godina, našla je njegove ruke neraspadnute. I te njegove ruke se čuvaju u ovoj svetinji Božijoj – kazao je Mitropolit Amfilohije i naglasio da pored Svetog Vasilija ostroška svetinja čuva još tri Božija ugodnika Svetog Stanka, Prepodobnog Isaiju Ostroškog i Svetog đakona Svetog Vasilija.

Ova svetinja ostroška zalivena je krvlju Svetog Stanka, ali i mučeništvom savjesti Svetog Vasilija, ubistvom njegovog Đakona i spaljivanjem oštiju Svetog Isaije Ostroškog, kazao je Mitropolit Amfilohije.

– Mjesto zaliveno molitvama gdje je Sveti Vasilije grijao ove stijene svojim suzama, zaliveno mučeništvom svetih mučenika, Svetog čobančeta Stanka, ali i drugih koji su ovdje stradali, koji su branili ovu svetinju od vremena vojvode Mirka Petrovića, do branitelja ove svetinje iz naših dana na čelu sa Bajom Stanišićem, koji su ovdje na pravdi Boga stradali od bratske ruke – rekao je Mitropolit Amfilohije i podsjetio da su upravo u hramu Svetog Stanka pohranjeni zemni ostaci 27 onih koji su branili ostrošku svetinju tokom Drugog svjetskog rata.

Mitropolit Amfilohije je podjsetio da Sveti Vasilije i ostroška svetinja više od 300 godina primaju sve one koji im dolaze sa strahom Božijim, vjerom i ljubavlju.

– Ostroška svetinja danas prima hiljade i hiljade i mladih i starih, iz naše zemlje, iz našeg naroda svetovasilijevskog, svetopetrovskog, svetosavskog, ali i iz drugih zemaljskih naroda koliko ih ima.. Iz svih krajeva, i od Kine i Japana, od Azije, Afrike, Amerike i Sjeverne i Južne, koliko ih ima koji ovdje dolaze u ovu svetinju da traže pomoć od živog Gospoda i svaki od njih odavde ode bogatiji nego što je došao. Duhovno okrjepljen, osvećen, prosvećen, obradovan, sa zdravljem duševnim, a onda veoma često i sa tjelesnim zdravljem – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija nakon Jevanđelja

Ostroški sabrat Nikita novi jeromonah Crkve Hristove

Tokom Liturgije Mitropolit Amfilohije je u čin jeromonaha rukoproizveo i u svešteničke odežde obukao ostroškog sabrata jerođakona Nikitu.

Sabrani koji poste Božićni post, a koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Potom je hram Svetog Stanka ophodila svečana litija koju je predvodio Mitropolit Amfilohije sa čitanjem četvorojevanđelja.

Nakon toga Mitropolit je prerezao i blagosiljao slavski kolač, koji je u slavu Božiju, a povodom hramovne slave Svetog novomučenika Stanka pripremila ostroška bratija.

Takođe, ostroški sabrat monah Stanko proslavio je imendan.

Na kraju bogosluženja Mitropolit Amfilohije je besjedeći sabranima ukazao na veliki problem koji Crkva Božija ima kada je u pitanju obnova i izgradnja hramova u Crnoj Gori, naročito po pitanju obnove drevnog manastira Miholjske Prevlake kod Tivta i crkve Svete Trojice na Rumiji.

Besjeda Mitropolita Amfilohija nakon bogosluženja

 

Zajedničarenje povodom slave Svetog novomučenika Stanka i rukopoloženja novog jeromonaha ostroškog Nikite nastavljeno je za trepezom ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...