29. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji (video)

16. decembar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 29. nedjelju po Pedesetnici, treću Božićnog posta, 16./3. decembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog proroka Sofonija i Prepodobnog Jovana Ćutljivog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Gojko Perović cetinjski paroh, sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir, jerođakoni Roman, Zosima i Nikita, kao i jerej Obren Šarić sveštenik u manastiru Morača, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o iscjeljenju gubavih, sabrane je besjedeći poučavao o. Gojko, rektor Cetinjske bogoslovije, koji je podsjetio da je vrijeme Božićnog posta i da ova priča ima mnogo pouka.

– U ove dane kada čekamo Hristovo rođenje, treba naglasiti pouku koja proizilazi iz ovog Jevanđelja, a koja glasi ”sve u svoje vrijeme”. Kako kaže naš narod ”nije svaki dan Božić”, a svaki je dan od Boga dar, svaki je dan poklon od Boga, svako jutro kad ustanemo mi smo blagosloveni, mi smo milijarderi, mi smo najbogatiji ljudi na svijetu, jer nas je Bog dao pored toliko mogućih živih bića, koja su bila i biće, evo mi jutros osvanusmo slovesni da Ga slavimo. Kakva privilegija, kakav prioritet u odnosu na cijelu vaseljenu, na beslovesnu tvorevinu. Među svemu tome, mi jutros u ovoj svetinji slavimo Boga. Kako velika i lijepa stvar – kazao je o. Gojko i naglasio da je Bog svuda prisutan i svakoga dana jednako prisutan.

Ipak, kazao je o. Gojko, postoje blagi dani, za koje se treba pripremati, kao što se postom pripremamo za Božić.

– Ima prilike da do Božića budemo bolji. Post smo sveli na priču o hrani i mastima u proizvodima koje jedemo. 40 dana imamo priliku da budemo bolji. Gospod je davno rekao da ne treba da brinemo šta ćemo jesti i šta ćemo piti. To ne znači da ne treba da se posti. To znači da ne treba da svedemo post na to šta ćemo pojesti i strpati u stomak, nego da iskoristimo ove dane da budemo bolji, da nešto pročitamo, da nešto uradimo. Ako nije svaki dan Božić, ajde da se spremimo za taj dan koji jeste Božić – kazao je o. Gojko.

Besjeda o. Gojka Perovića

Sabrani, koji poste Božićni posti i koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

3. 1. 2019.

Sveta mučenica Julijana – imendan monahinje Julijane...

Rođena u Nikodimiji, od roditelja neznabožnih, ali čuvši jevanđeljsku propoved, svim srcem obrati se H...

30. 12. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U ČETVRTAK 03.01.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u četvrtak 03. 01. sa početkom ...

30. 12. 2018.

Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu...

U nedjelju 31. po Pedesetnici, 30./17. decembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno...

26. 12. 2018.

U MANASTIRU OSTROGU LITURGIJSKI PROSLAVLjEN PRAZNIK PETOZARNIH MUČENIKA...

U tridesetu nedjelju po Pedestnici, 26. decembra 2018. Ljeta Gospodnjeg , kada naša Sveta Crkva ,molitv...

23. 12. 2018.

Praznik Djetinjci molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U 30. nedjelju po Pedesetnici, 23/10. decembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno ...