Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostrogu na Vavedenje Presvete Bogorodice povodom hramovne slave (video)

4. decembar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u vavedenjskoj crkvi u Gornjem Ostrogu pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog povodom hramovne slave.

Sasluživali su mu protojereji – stavrofori: Savo Bradonjić sveštenik u penziji iz Rudog, Radomir Nikčević hercegnovski arhijerejski namjesnik, Slobodan Jokić nikšićki arhijerejski namjesnik; protojerej Mirčeta Šljivančanin podgorički paroh, jereji Mirko Vukotić nikšićki paroh i Radmilo Čizmović pješivački paroh, kao i jerođakon Roman, uz molitveno učešće brojnog monaštva, svetenstva i vjernog naroda.

Tokom Liturgije Mitropolit Amfilohije je u čin jerođakona rukoproizveo ostroškog sabrata monaha Nikitu.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabrane je arhipastirskim slovom nadahnuo Visokopreosvećeni mitropolit, koji je između ostalog kazao da je Presveta Bogorodica na ovaj veliki dan uvedena u jerusalimski hram, svetinju nad svetinjama, kao djevojčica, Ona koja će primiti u sebe samog Gospoda i sama postati hram Boga živoga.

– Sabrali smo se ovdje u ovoj svetinji, da zablagodarimo Bogu, da se poklonimo Ocu i Duhu Svetome i da se pripremimo da se pričestimo Tijela i Krve Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista, da postanemo jedno sa njim, blagodareći Presvetoj Djevi koja nam ga je podarila i koja je ušla u svetinju nad svetinjama, da bi se Jedini sveti uselio u Nju i da bi toga Jedinog svetog i mi dodirivali i pričestivali se Tijela i Krvi Njegove – kazao je Mitropolit Amfilohije i naglasio da je upavo pričešće smisao našeg života.

Podsjetio je sabrane da su prizvani da pripremljeni primaju Tijelo i Krv Gospodnju, kao što se Presveta Djeva pripremala od rođenja da bi mogla da u utrobu svoju primi Gospoda.

– Tako smo i mi prizvani da se pripremamo postom i molitvom, a prije svega vjerom u Hrista Boga i Spasitelja našega Isusa Hrista, vjerom u Oca i Sina i Duha Svetoga – Boga ljubavi, vjerom koja je osnova svega onoga čemu se nadamo i provjera nevidljivih stvari, vjerom da se zaista vino i hljeb koje mi prinosimo Gospodu silom Duha Svetoga pretvaraju u Tijelo i Krv Gospodnju, kao što se i molimo i prizivamo Duha Svetoga, Onoga koji je osjenio utrobu Djeve Svete, pa se Hristos rodio – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Poučavajući sabrane o grijehu, pokajanju i ispovijesti, Mitropolit je kazao da su Bogu svi naši grijesi javni, a da je u naše vrijeme najopakiji grijeh koji je zavladao, grijeh bluda.

– Mi smo ove godine u Mitropoliji razvjenčali čak 42 crkvena braka, a kako je tek sa onima koji se ne vjenčavaju u crkvi. Srašno je to znamenje. Neće u braku niko nikoga da pretrpi, to je najopakije. Svako njeguje svoje samoživosti i svoj egoizam. Svetinja braka je priziv na ljubav, a istinska ljubav se žrtvuje. Kao što se Hristos kao Bog ljubavi žrtvovao za život, tako su i oni koji su Hristovi dužni da se žrtvuju jedni za druge, pogotovo u svetinji braka gdje se onda rađaju djeca. Nažalost, sve je podređeno samoživosti – kazao je Mitropolit Amfilohije i posebno kritikovao najneprirodniji grijeh koji se nažalost danas propovijeda u tzv. paradama ponosa.

I psovka, i ogovaranje, i prezir prema bratu, i samoživost, samoljublje, sve treba očistiti u sebi, kazao je Mitropolit, da bi Gospod mogao da se useli u nas i da bi mogao da dejstvuje dodir do Moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, da nam daruje zdravlje duše i tijela, nama i našim bližnjima.

Sabrani koji poste Božićni post, koji su se izmirili sa bližnjima i koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Potom je Mitropolit Amfilohije sa protosinđelom Sergijem, ekonomom ostroške svetinje, blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je u slavu Božiju, a povodom hramovne slave Vavedenja Presvete Bogorodice prinijela ostroška obitelj, kao i slavske kolače koje su prinijeli brojni sabrani svečari.

Zajedničarenje je nastavljeno u Donjem Ostrogu za slavskom trpezom ljubavi.

Besjeda mitropolita Amfilohija

Sve fotografije sa slave

Ostala dešavanja

8. 9. 2019.

Dvanaesta nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

U 12. nedjelju po Duhovima, 8.septembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

2. 9. 2019.

02. septembar – Liturgija u Gornjem manastiru Ostrogu...

U ponedeljak 2. septembra 2019. godine na praznik Svetog proroka Samuila, služena je Sveta liturgija ...

2. 9. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, protojerej-stavrofor dr Darko Đogo &#...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

31. 8. 2019.

Odlsužen četrdesetodnevni pomen profesoru Predragu Vukiću...

Na dan svetog Jovana Rilskog, velikog podvižnika Pravoslavne Crkve, 31. avgusta nakon Svete Liturgij...

28. 8. 2019.

Velika Gospojina molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji (video)...

Praznik Uspenje Presvete Bogorodice - Velika Gospojina, saborno i molitveno je proslavljen u ostroškoj...