Episkop buenosajreski i i južnocentralno američki Kirilo bogoslužio u Donjem Ostrogu

4. novembar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južnocentralno američki G. Kirilo služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, u 23. nedjelju po Pedesetnici, 4. novembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog ravnoapostolnog Averkija Jerapoljskog.

Sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir, jerođakon Zosima, kao i jerej Miroslav Mihailović pivski paroh i đakon Marko Radmilo iz Frankfurta, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Liturgiji je molitveno prisustvovala i igumanija Pećke Patrijaršije, visokoprepodobna mati Haritina sa sestrom monahinjom, koja je sabranima u Ostrogu donijela blagoslove naše velike svetinje na Kosovu i Metohiji.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o spasenju čovjeka i propasti svinja, sabranima je besjedio Preosvećeni Vladika Kirilo. Zablagodarivši Mitropolitu Amfilohiju, ali i Svetom Vasiliju Ostroškom što su mu blagoslovili i udostojili ga služenja u ostroškoj svetinji, on je kazao da se blagodat Božija u punoći otkrila u Jedinorodnom Sinu Božijem Isusu Hristu na kraju vremena i da je blagodat koja je u Njemu prebivala činila čuda i na vidljivi i na nevidljivi način.

– Neka čudesa su učinjena u tajnosti, a neka su zapisana, a ima toga što učini Isus koje kad bi se redom popisalo ni u sam svijet ne bi stale napisane knjige. Vidljiva su se ostvarila radi pouke ljudima o čemu svjedoči današnje Jevanđelje. Jedno od tih čuda koje se desilo u Gadari ili Gergesi, u neznabožakom kraju, gdje je Gospod rijetko izlazio, a gdje su ga sreli bjesomučnici, pored kojih dugo vremena niko nije mogao proći tim putem – kazao je o. Kirilo.

On je naglasio da je sam Hristos dolaskom u neznabožačku zemlju, tamo svojim prisustvom bez neke prehodne namjere proizveo duhovnu revoluciju.

– Prvo su Ga prepoznali demoni i to je na izobličenje bilo i Njegovim učenicima i svima onima koji su u Njemu vidjeli samo čovjeka. Demon je zavikao ”što si došao da nas mučiš prije vremena Sine Božiji”. Demon dakle zna da će Hristos doći na kraju svijeta i vijeka i da će ga baciti u bezdan. Demon je u Njemu prepoznao sudiju i ispovijedio Hrista na izobličenje ljudima koji su u Hristu vidjeli samo običnog čovjeka. Kasnije će apostoli prepoznati Sina Božijeg u Isusu Hristu – kazao je Vladika Kirilo i dodao da treba da propovijedamo Boga uvijek kada nam učini nešto dobro.

Gospod je imao milosti prema demonima i uslišio njihovu molbu da ih ne šalje u bezdan, već u krdo svinja, kazao je Vladika Kirilo i dodao da se krdo svinja nakon što su ih zaposjeli demoni utopilo u jezeru. Tada je okupljeni narod više žalio za izgubljenim svinjama, nego što su se obradovali što su dva bjesomučna čovjeka iscijeljena.

– Ljudi u svom srebroljubljivom nastrojenju, u nastrojenju ugađanja sebi i svom stomaku, nemaju sile da se obraduju duhovnom radošću što je pred njima Onaj koji je silniji od demona koji su ih do tada mučili, koji im do tada nisu dali proći tim putem i sva sila ljudska nije mogla da smiri te ljude i odagna tu demonsku silu, što je Hristos samo svojim prisustvom uradio – kazao je Vladika i naglasio koliko je teška zaslijepljenost srebroljubljem.

Besjeda Vladike Kirila

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće. Na kraju bogosluženja o. Sergije zablagodario je Gospodu što je Vladika Kirilo bogoslužio u ostroškoj svetinji.

– Vladika Kirilo Bojović je redovni episkop na cijeloj teritoriji Južne Amerike, za sve naše ljude, ali i za sve ljude koji će biti naši. Kad kažem naši, ne mislim na tijelo i krv, već na one koji će se samom Gospodu Isusu Hristu prikloniti i koga će primitikroz Sveto Krštenje i koji će kroz vrlinski i svetotajinski život živjeti u Crkvi Božijoj – kazao je o. Sergije i dodao da je Liturgiji prisustvovao i kolumbijac Teofilo, pravoslavni hrišćanin koji se priprema za monaštvo.

Besjeda o. Sergija

Zablagodario je Bogu što je Liturgiji prisustvovala mati Haritina i donijela blagoslove Pećke Patrijaršije.

Zajedničarenje Vladike Kirila sa ostroškom bratijom, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom nastavljeno je za trpezom hrišćanske ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...