U Jovan Dolu toržestveno proslavljen praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja, slava ktitorske porodice Nikčević

6. oktobar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača, parastosom upokojenima i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi, u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića, u subotu 6. oktobra 2018. ljeta Gospodnjeg, saborno i molitveno je proslavljen praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja, slava ktitora ove svetinje, porodice Nikčević i protojereja-stavrofora Radomira Nikčevića hercegnovskog namjesnika.
Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Preosvećeni Episkop dioklijski G. Metodije, vikar Mitropolita Amfilohija, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Radomir Nikčević i ostroška bratija protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima.
Molitveno su učestvovale igumanija manastira Svetog Luke u Župi, Jefimija, koja takođe proslavlja današnji praznik kao krsnu slavu, sa sestrinstvom, brojno ostroško monaštvo, članovi porodice Nikčević i brojni svečari iz Pješivaca.
Posebnu radost liturgijskom sabranju dalo je pojanje crkvenog hora Svetog Save iz Herceg Novog.
Sabrani, među kojima je bilo mnoštvo djece, koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a potom je Vladika Metodije sa saslužiteljima blagosiljao slavski kolač o. Radomira Nikčevića i brojnih drugih svečara koji su ih prinijeli u slavu Božiju, a u čast Njegovog Preteče i Krstitelja Jovana čije se čudesno začeće proslavlja.
Potom je sabranima praznik i slavu čestitao Vladika Metodije, koji je između ostalog rekao da su smrt i začeće u današnjem danu objedinjeni.
– Slavimo začeće Svetog Jovana Krstitelja kao početak istorije svakog ljudskog bića i svakog čovjeka ovozemaljske istorije. Danas se istovremeno opominjemo i svih koji su se upokojili, jer su danas Zadušnice. Danas je sve objedinjeno i začeće i smrt – kazao je Vladika Metodije i dodao da sabirajući se na Liturgiji oko Gospoda Isusa Hrista, zapravo se pripremamo da posle začeća i rođenja, što spremniji prođemo i kroz vrata smrti, kako bi zadobili Carstvo nebesko.
O. Radomir je zablagodario Mitropolitu Amfilohiju koji je blagoslovio da se Nikčevići sabiraju u ostroškom skitu na svoju krsnu slavu i Vladici Metodiju koji je služio na današnji dan.
Potom je Vladika Metodije sa sveštenstvom i vjernim narodom služio parastos upokojenima koji počivaju na manastirskom groblju zajedno sa blaženopočivšim igumanom Lazarom i upokojenim članovima porodice Nikčević koji počivaju u ostroškom skitu.
Sabrani su zajedničarenje nastavili za slavskom trezom hrišćanske ljubavi koju je pripremio o. Radomir sa porodicom i ostroškom bratijom.
Besjeda vladike Metodija i o. Radomira Nikčevića
galerija fotografija

Ostala dešavanja

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....