Sahranjeni zemni ostaci mati Ekatarine

28. septembar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U manastiru Svetog Dimitrija na Boanu Kadića kod Danilovgrada, metohu ostroške svetinje, na Krstovdan su sahranjeni zemni ostaci igumanije ove svete obitelji monahinje Ekaterine (Simović), nekadašnje ostroške monahinje.
Opelo su služili Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i vikarni Episkop dioklijski g. Metodije sa mnogobrojnim sveštenstvom i uz molitveno učešće velikog broja vjernika.
Vladika Amfilohije je rekao da je monahinja Ekatarina ispoštovala Hristovu zapovijest: Ko hoće da ide za mnom neka se odrekne sebe, nek uzme krst svoj i neka ide za mnom.
„Ona se odrekla sebe, uzela je krst Gospodnji i evo, nosila je taj krst Gospodnji do poslednjega svoga izdisaja. I Gospod je sa toga razloga i udostojio da se danas, na ovaj veliki sveti praznik Vozdviženija časnoga krsta u svetom gradu Jerusalimu, i ona vaznese nebesima, zajedno sa krstom Gospodnjim i zajedno sa svima onima koji su kroz vjekove nosili krst Hristov“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.
Dodao je da ju je Bog udostojio monaškog prizvanja, najdivnijeg prizvanja ovdje na zemlji.
„Da bude jedna od onih mudrih djevojaka iz Jevanđelja, koje su ušle u ložnicu svoga mladoženje – Hrista Boga. Izabrala je između svih mladoženja zemaljskih jedinoga mladoženju koji je vječan, koji je neprolazan. Sa Njim se sjedinila, Njega se pričešćivala, pa se, evo i uoči svoga upokojenja, u nedjelju pričestila Tijela i Krvi Gospodnje. I Gospod je vratio da se ovdje upokoji, u ovoj svetinji koja je raspeta svetinja, u ovom mjestu koje je raspeto mjesto. Ali, i mjesta koje je obnovljeno, i preko mati Ekatarine i sestara ove obitelji“, rekao je on.
Vladika je dodao da je Boan Kadića jedno od najtužnijih mjesta u Crnoj Gori i šire.
„Ovo je mjesto velikog stradanja bratstva Kadića i ovdašnjega naroda, mjesto gdje se isprtila bratomržnja, gdje je vlast radi svoga vlastoljublja ubijala i žrtvovala svoju braću i svoj narod. I evo, udostojio je Gospod Boan Kadića da vaskrsava gradnjom ovoga svetoga hrama Svetoga velikomučenika Dimitrija“, rekao je Vladika Amfilohije.
Vladika je rekao da je činjenicom da je ovaj hram postao i obitelj sestara iz manastira Ostroga ova svetinja spojena sa Svetim Vasilijem Ostroškim.
„I kao što je Sveti Vasilije svojim svetim moštima svjedok Hrista vaskrsloga, i kao što u Ostrogu postoji onaj hram Vozdviženija časnoga krsta, ono mjesto koje je bilo isposnica starca Isaije od Onogošta, a onda ga Sveti Vasilije pretvorio u crkvu Vozdviženija časnoga krsta, tako je taj časni krst došao i ovdje da ga nose ove sestre i da kroz njega i preko njega vaskrsava ime Božje, da vaskrsava bratska ljubav, da vaskrsava obnova bratske ljubavi i bratsko pomirenje ovdje na ovom mjestu, i bratsko praštanje, ono što je najpotrebnije danas, posebno ovdje u Crnoj Gori“, naglasio je on.
Mitropolit Amfilohije je upozorio da i danas ima onih koji pokušavaju da na bratoubistvu grade budućnost Crne Gore.
„A bratoubistvo je u isto vrijeme i bogoubistvo. I onaj koji ubija brata, ubija i Boga u sebi i lišava se vječnoga spasenja, vječnoga života. A oni koji na sebe primaju krst Hristov, kao što ga je primila naša Ekatarina, oni koji idu za Hristom Gospodom, koji slušaju riječ Njegovu i vjeruju Onome koji je poslao Hrista Boga našega, zadobijaju život vječni, prelaze iz smrti u život. Svojim zemnim tijelom djevojačkim, monaškim, naša Ekatarina osveštava ovu zemlju na ovaj sveti dan. I preko svoje žrtve i svoga žrtvovanja za Hrista Boga, i nošenja časnoga krsta Gospodnjega ona obnavlja vjeru i poziva na opraštanje sve koji se otuđuju od te prave i istinske vjere“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.
Vladika je naglasio da je Božji dar što je Gospod mati Ekatarinu prizvao baš na ovaj sveti dan Vozdviženija časnog krsta Gospodnjeg.
„I to neka bi bila utjeha i sestara njenih i njene rodbine koja je danas ovdje sabrana što ih je udostojio jednog takvog izdanka kakava je bila i ostala naša mati Ekatarina“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.
Besjeda
Fotografije

Ostala dešavanja

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...