Šesnaesta nedjelja po Pedesetnici saborno i molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

16. septembar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 16. nedjelju po Duhovima, kada naša Sveta Crekva molitveno proslavlja Svetog sveštenomučenika Antima i Svetog Joanikija Prvog Patrijarha srpskog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Iz raznih krajeva vaseljene sabrali su se brojni vjernici, koji su došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jerej Špiro Živković morinjski paroh, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Dragoljub Denis Pavićević iz Čikaga i sabraće ostroške obitelji protosinđela Sergija i jerođakona Romana i Zosime uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Prije pričešćivanja vjernih, sabrane je pozdravio o. Sergije koji je podsjetio na jevanđeljsku priču o talantima koje Gospod daje ljudima.

– Svako je od nas primio po nekoliko ili makar jedan talanat i svako od nas mora da se trudi da taj talanat ne ostane bez ploda, nego da ga umnoži i prinese i Bogu i rodu uz zahvalnost da bi time i vjera naša bila potvrđena i opravdana kroz trud i žrtvu, kroz vrlinski i svetotajinski život, vjeran Bogu i svome rodu i svom narodu Božijem – kazao je o. Sergije.

Dodao je da je upravo takav bio i blaženog spomena arhimandrit Josif Pavićević, koji se trudio u svoje vrijeme kao pastir dobri koji i dušu svoju polaže za ovce, čijim trudom je ovaj hram prosijao svom ljepotom blagodati Duha Svetoga. Podsjetio je da je arhimandrit Josif u svoje vrijeme bio jedan od mudrijih ljudi kod koga su se sjetovale narodne vođe kako i šta da urade u veoma teškim životnim razdobljima.

– On se potrudio u svoje vrijeme i nije samo sačuvao talante koje mu je Bog dao, nego ih je na višestruke načine prinio. Imamo čast i blagoslov da je jedan od tih umnoženih talanata koji opet umnožava svoje talante, a koji je danas ovdje sa nama, otac Denis Pavićević, koji vjerno služi Bogu i svome rodu. Nije slučajno što je danas ovdje kada proslavljamo Prvog Patrijarha srpskog Joanikija – kazao je o. Sergije i pozvao o. Denisa da se obrati sabranima.

O. Denis je izrazio zadovoljstvo što je danas, kako je kazao, u svetinji nad svetinjama i podsjetio da su njegovi đedovi i babe rođeni u Crnoj Gori.

– Neka Gospod blagoslovi sve vas i Crnu Goru, sve Srbe i pravoslavne u svijetu i neka čuva ovo mjesto – kazao je o. Denis.

Besjede o.Sergija i o. Denisa Pavićevića

Potom su sabrani, koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili Sveto Pričešće, a saborovanje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

6. 1. 2019.

Badnje veče u Ostrogu

U navečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u ostroškoj svetinji naloženi su badnjaci....

6. 1. 2019.

Badnji dan i Oci saborno i molitveno proslavljeni u ostroškoj svetinji...

U nedjelju 6. januara, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Badnji dan i Oce, saborno i molitveno...

3. 1. 2019.

Sveta mučenica Julijana – imendan monahinje Julijane...

Rođena u Nikodimiji, od roditelja neznabožnih, ali čuvši jevanđeljsku propoved, svim srcem obrati se H...

30. 12. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U ČETVRTAK 03.01.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u četvrtak 03. 01. sa početkom ...

30. 12. 2018.

Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu...

U nedjelju 31. po Pedesetnici, 30./17. decembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno...