Praznik prepodobne Angeline Srpske molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji

12. avgust 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 11.nedjelju po Pedesetnici, 12. avgusta 2018. Ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja prepodobnu mati Angelinu Srpsku, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

U prisustvu više stotina vjernika, Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg Ostroga načalstvovao je protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, podgorički paroh uz sasluženje brojnog sveštenstva.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o. Dragan je besjedeći sabranima rekao da se na Svetoj službi sabiramo da sami sebe, jedni druge i sav život svoj Hristu Bogu predamo.

– To je smisao Božije službe, Božijeg sabranja, da jednim ustima i jednim srcem kličemo i govorimo Oče naš koji si na nebesima, oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim – kazao je o. Dragan objašnjavajući pročitanu jevanđeljsku priču o gospodaru i njegovom dužniku koji oprašta dug, dok ovaj svom dužniku ne oprašta mnogo manji dug.

Današnje Jevanđelje govori o praštanju, kazao je o. Dragan i rekao da danas imamo mnogo gospodara, ali da u Carstvu Božijem ima samo jedan Gospodar.

– Mi svi koliko nas ima dužni smo prema tom Gospodaru. Jevanđeljska riječ nas danas ovdje uči da treba da imamo srca, da imamo dušu, da imamo milosti jedni prema drugima – kazao je o. Dragan.

Besjeda o. Dragana Stanišića

Sabrani, koji su iz raznih krajeva vaseljene došli u ostrošku svetinju na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotovrcu, velikom Božijem ugodniku, koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Svetom Liturgijom u Donjem Ostrogu, u crkvi Svete Trojice, načalstvovao je jeromonah Vladimir, ostroški sabrat, a sasluživali su mu jeromonah Jerotej, jerej Miroslav Mihailović, pivski paroh i jerođakoni Roman i Zosima uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Sabrane je besjedeći poučavao o. Vladimir, koji je tumačeći Jevanđelje između ostalog kazao da je car oprostio svom dužniku dug, koji ni jedna država tada ne bi mogla da vrati, što predstavlja upravo naš dug prema Bogu, pred kojim stoje beskonačni tovari ljudskih grijehova, koje Bog oprašta. S druge strane isti taj čovjek neće da oprosti mnogo manji dug svom dužniku, što predstavlja naše ljudske slabosti.

– Jevanđelje počinje riječima „pokajte se“. Znači da treba da se pokajemo pred Bogom i da se preokrenemo na put Božiji. A Jevanđelje se završava sa opraštanjem, jer sam Hristos na krstu daje nam posljednju lekciju, a to je da opraštamo jedni drugima. On sa krsta govori Ocu nebeskom „Oče oprosti im jer ne znaju šta rade“. On opravdava ljude koji Ga ubijaju i možete samo zamisliti kolika je Božija ljubav – kazao je o. Vladimir i rekao da u životu treba da se pokajemo, kako bi opropstili jedni drugima.

Besjeda o. Vladimira

Nakon pričešćivanja vjernih, zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...