Ilindan molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji

2. avgust 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Svetog proroka Ilije – Ilindan, saborno i molitveno proslavljen je u ostroškoj svetinji u četvrtak 2. avgusta 2018. ljeta Gospodnjeg.

Ostroška bratija i sestrinstvo praznik su dočekali u svenoćnom bdeniju u crkvi Svetog mučenika Stanka, a u nastavku bogosluženja odslužena je Sveta Liturgija.

Liturgijski je praznik proslavljen i u Gornjem ostroškom manastiru pored moštiju Svetog Vasilija, a Svetom službom Božijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je arhimandrit Danilo Ljubotina iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Sasluživali su mu sveštenik Luka iz Sremske eparhije, jereji Radmilo Čizmović pješivčki paroh i Aleksandar Orlandić iz Bara.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja sabrane je riječima praznične besjede poučavao o. Danilo, koji je podsjetio da je čudnovati, veliki i sveti prorok Ilija živio 900 godina prije Hrista i dodao da ime Ilija na romejskom jeziku znači „moj Bog je istinit“.

-On je zaista služio istinitom Bogu. Nije se odvajao od božanske slave, od istinitog, teškog i trnovitog puta. Ako hodamo Božijim putem, Bog pomaže i ne da da skrenemo stranputicom i padnemo u bezbožništvo ili da slavimo tuđe, nevaljale ili izmišljene bogove – kazao je o. Danilo.

On je podsjetio da je u vremenu Svetog proroka Ilije Izrailj bio u strašnom stanju, gdje se narod podijelio u dva carstva i pao u teško idolopoklonstvo.

-Izgubili su pravac, silu i moć svoga Boga, Boga istine, Boga tvorca i Boga ljubavi. Prinosili su bogovima telad, drago kamenje, zlato, žrtve svakojake, klanjajući se pustim, nepravednim i nikakvim bogovima, bogovima ovoga svijeta kojima je čovjek često sklon da se klanja. To je trajalo, ali Bog je dao svoga proroka Iliju, pravednoga koji je od mladosti već osjećao nit istinitog Boga. On nije mogao da trpi propast svoga naroda. Da bi opametio narod njegovom molitvom zatvorilo se nebo i nije bilo kiše tri godine i šest mjeseci – kazao je o. Danilo i dodao da je Sveti Ilija to uradio da bi svoj narod vratio Bogu Avrama, Isaka i Jakova.

Mi kao narod, a posebno kao pravoslavni hrišćani imamo obavezu da držimo istinski žrtvenik prvoga Boga.

-Našu vjeru potvrđuju naši svetitelji svakoga dana. I na ovom mjestu gdje se sakupljamo oko Svetog Vasilija Ostroškog isto kao što su se stari Jevreji okupili oko proroka Ilije i time bili spaseni – kazao je o. Danilo.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće. Na kraju Bogosluženja o. Aleksandar i o. Radmilo blagosiljali su slavske kolače, koje su u slavu Božiju, a u čast Svetog proroka Ilije prinijeli braća Čizmovići, o. Radmilo i Miodrag sa svojim porodicama povodom prislave i Igor Đurović sa porodicom iz Beograda kome je Ilindan krsna slava.

Zajedničarenje je nastvaljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Besjeda O. Danila na Ilindan

Sve fotografije

 

Ostala dešavanja

26. 4. 2019.

VASKRŠNjA PORUKA MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG G. AMFILOHIJA...

Vaskršnja poruka 2019. Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija: ...

26. 4. 2019.

VASKRŠNjA POSLANICA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE...

Srpska Pravoslavna Crkva svojoj duhovnoj deci o VASKRSU 2019. godine IRINEJ po milosti Božjoj pra...

25. 4. 2019.

Mitropolit Amfilohije služio bdenije sa čitanjem 12 Strasnih jevanđelja u Ostrogu...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

25. 4. 2019.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostrogu na Veliki četvrtak...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

24. 4. 2019.

Vladika Teodosije bogoslužio u Ostrogu na Veliku srijedu uz molitveno učešće Mit...

Njegovo preosveštenstvo Episkop raško prizrenski i kosovsko metohijski g. Teodosije služio je danas, ...