Nedjelja Svetih otaca Šestog vaseljenskog sabora proslavljena u ostroškoj svetinji

29. jul 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U devetu nedjelju po Pedesetnici, posvećenu Svetim ocima Šestog vaseljenskog sabora, 29. jula 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog sveštenomučenika Atinogena i Svetu mučenicu Juliju, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg manastira u prisustvu više stotina vjernika načalstvovao je arhimandrit Pavle, nastojatelj manastira Orahovica u Slavoniji i dugogodišnji namjesnik ostroške obitelji, a sasluživali su mu protojerej Dragan Pešikan iz Herceg Novog, jeromonah Damaskin nastojatelj manastira Podvrh i sveštenici iz Žičke eparhije Miodrag Marković i Nenad Rogić.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja od Mateja kada Isus hodi po moru i spasava učenike od bure, sabrane je besjedeći poučavao o. Pavle, koji je između ostalog rekao da se i nama na buri životnoj i nama dešava isto što i apostolu Petru, da krenemo putem vjere, a kada naiđe neko malo iskušenje počnemo da se kolebamo.

– Mi smo uvijek uvjereni da je naša vjera jaka, da je prava vjera u Boga, u Gospoda Isusa Hrista, u Njegovu moć, u Njegovu ljubav i nadamo se da će nam uvijek biti naš pomoćnik, zastupnik i izbavitelj. Međutim, kada nastanu ti prvi talasi, obično počnemo da tonemo, pogotovo u duhovnom životu. Kada čovjek krene ka Hristu malo usrdnije i kada naiđe na neke teškoće koje nije očeikavao, jer kada idemo ka Gospodu mi očekujemo raodst i danam bude dobro, da smo zdravi, obično se zapita otkud iskušenja ako idemo ka Gospodu. Često se pitamo zašto nas neko ne voli, zašto smo se razboljeli, zašto nam ništa ne ide od ruke – kazao je o. Pavle i dodao da se to desilo i Apostolu Petru dok je hodio po vodi.

On je podsjetio da je Sveti Petar u toj situaciji odmah povikao ”Gospode spasi me”.

– Gospode spasi me od moje samouvjerenosti i daruj mi vjeru. Gospode daj mi krotost, a izbavi me od sujete. Gospode spasi me od mene samoga i uobliči u meni tvoj lik. Svi smo mi sazdani po liku Gospoda Isusa Hirsta i nosimo pečat na kome piše Isus Hristos Ni Ka. Isus Hristos je naša pobjeda. Zato koliko se trudimo molitvom, postom, dobrim djelima, a prije svega pričešćem, toliko jača u nama Hristov lik i mi pobjeđujemo životne nevolje ne našom snagom, nego Hristovom silom koju svako od nas ima – kazao je o. Pavle.

Besjeda o. Pavla

Sabrani iz raznih krajeva vaseljene koji su se sabrali oko Kivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a neprekidna kolona poklonika priticala je Crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjeliva Svetiteljeve mošti.

Sveta Liturgija služena je i u Donjem Ostrogu, gdje je u crkvi Svete Trojice načalstvovao arhimandrit Danilo Ljubotina iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske sa brojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom u prisustvu brojnog monaštva i vjernog naroda.

Sve fotografije 

Ostala dešavanja

7. 1. 2019.

Praznik Roždestva Hristovog molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

Najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista - Božić, molitveno je proslavljen u Ostro...

6. 1. 2019.

Badnje veče u Ostrogu

U navečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u ostroškoj svetinji naloženi su badnjaci....

6. 1. 2019.

Badnji dan i Oci saborno i molitveno proslavljeni u ostroškoj svetinji...

U nedjelju 6. januara, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Badnji dan i Oce, saborno i molitveno...

3. 1. 2019.

Sveta mučenica Julijana – imendan monahinje Julijane...

Rođena u Nikodimiji, od roditelja neznabožnih, ali čuvši jevanđeljsku propoved, svim srcem obrati se H...

30. 12. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U ČETVRTAK 03.01.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u četvrtak 03. 01. sa početkom ...