Vladika Kirilo bogoslužio u Gornjem Ostrogu 10. jula

10. jul 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo novoizabrani Episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički G. Kirilo služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu pored moštiju Svetog Vasilija, u utorak šeste sedmice po Pedesetnici, 10.jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Sampsona Stranoprimca.

Sasluživali su mu protojerej Branko Vujačić iz Podgorice i ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće brojnog ostroškog monaštva i vjernog naroda.

U ostroškoj svetinji sabrao se veliki broj poklonika, koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Ostroškom Čudotvorcu, a oni koji poste Petrovdanski post, a koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Nakon pričešćivanja vjernih, sabrane je besjedeći poučavao Vladika Kirilo koji je kazao da Sveti Vasilije u ostroškojsvetinji toči izvore žive vode.

– On je išao Hristovim putem do posljednjeg svoga daha i tako je on sam postao Čudotvorac izvor žive vode koja teče u život vječni – kazao je Vladika Kirilo.

On je dodao da dolazeći u ostroški svetinju uvijek se sjeća psalma ”kazniće te pravednik milošću i uobličiće te, ulje grešnika da ne namasti glavu moju”.

– Kada nam Gospod ili svetac Božiji učine milost, kada nam oprosti grijehove, sa tom milošću nas najviše uobličava. To ne znači da ako ovdje pristupamo i dobijemo oproštaj,  da treba da se vratimo i nastavimo sa činjenjem toga grijeha, nego da doživimo tu beskonačnu milost Božiju prema nama, koji nam oprašta taj grijeh, ali nas i izobličava i upućuje da ulje grešnika ne namasti glavu našu – kazao je Vladika Kirilo.

On je podsjećajući na riječi Apostola Pavla o svetoj tajni braka, kazao da je danas sve više mladih koji se ne žene i ne udaju do kasnih godina, neopredijeljeni su i ne znaju na koju će stranu, a sve zbog čovjekovog mudrovanja koje je prepreka duhovnom životu.

– Čovjek nije izolovani sistem. Naš Bog je trojičan, obitava u tri lica. Tako je i čovjek biće zajednice. Ne može čovjek da se zatvori u sebi i da dumapo sebi. Mora da se otvori, ali na pravilan način naravno – kazao je, između ostalog, Vladika Kirilo.

Besjeda Vladike Kirila u Gornjem Ostrogu

Zajedničarenje ostroške bratije i vjernog naroda sa Vladikom Kirilom nastavljeno je u Donjem manastiru.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

29. 7. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 03. 08. 2018

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 03. 08. sa početkom u ...

28. 7. 2018.

TIHI KUTAK HRISTOV NA FILMSKOM FESTIVALU U PERASTU...

Na međunarodnom filmskom festivalu Forteca, koji se održava u Perastu u periodu od 26-29. jula 2018,...

21. 7. 2018.

Intervju protosinđela Sergija (Rekića) Srpskoj radio-televiziji...

Protosinđel Sergije (Rekić), sabrat manastira Ostrog gostovao je u emisiji ,,Ogledalo“ Srpske radio-...

21. 7. 2018.

Mitropolit Amfilohije sa episkopima Dositejem i Sergijem služio u Gornjem Ostrogu...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

15. 7. 2018.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice proslavljen u ostroškoj svetinji...

U sedmu nedjelju po Pedesetnici, 15. jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada se naša Sveta Crkva molitveno sj...

8. 7. 2018.

Praznik Svete mučenice Fevronije proslavljen u ostroškoj svetinji...

U šestu nedjelju po Pedesetnici, 8.jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...