Vladika Kirilo bogoslužio u Gornjem Ostrogu 10. jula

10. jul 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo novoizabrani Episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički G. Kirilo služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu pored moštiju Svetog Vasilija, u utorak šeste sedmice po Pedesetnici, 10.jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Sampsona Stranoprimca.

Sasluživali su mu protojerej Branko Vujačić iz Podgorice i ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće brojnog ostroškog monaštva i vjernog naroda.

U ostroškoj svetinji sabrao se veliki broj poklonika, koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Ostroškom Čudotvorcu, a oni koji poste Petrovdanski post, a koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Nakon pričešćivanja vjernih, sabrane je besjedeći poučavao Vladika Kirilo koji je kazao da Sveti Vasilije u ostroškojsvetinji toči izvore žive vode.

– On je išao Hristovim putem do posljednjeg svoga daha i tako je on sam postao Čudotvorac izvor žive vode koja teče u život vječni – kazao je Vladika Kirilo.

On je dodao da dolazeći u ostroški svetinju uvijek se sjeća psalma ”kazniće te pravednik milošću i uobličiće te, ulje grešnika da ne namasti glavu moju”.

– Kada nam Gospod ili svetac Božiji učine milost, kada nam oprosti grijehove, sa tom milošću nas najviše uobličava. To ne znači da ako ovdje pristupamo i dobijemo oproštaj,  da treba da se vratimo i nastavimo sa činjenjem toga grijeha, nego da doživimo tu beskonačnu milost Božiju prema nama, koji nam oprašta taj grijeh, ali nas i izobličava i upućuje da ulje grešnika ne namasti glavu našu – kazao je Vladika Kirilo.

On je podsjećajući na riječi Apostola Pavla o svetoj tajni braka, kazao da je danas sve više mladih koji se ne žene i ne udaju do kasnih godina, neopredijeljeni su i ne znaju na koju će stranu, a sve zbog čovjekovog mudrovanja koje je prepreka duhovnom životu.

– Čovjek nije izolovani sistem. Naš Bog je trojičan, obitava u tri lica. Tako je i čovjek biće zajednice. Ne može čovjek da se zatvori u sebi i da dumapo sebi. Mora da se otvori, ali na pravilan način naravno – kazao je, između ostalog, Vladika Kirilo.

Besjeda Vladike Kirila u Gornjem Ostrogu

Zajedničarenje ostroške bratije i vjernog naroda sa Vladikom Kirilom nastavljeno je u Donjem manastiru.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

6. 1. 2019.

Badnje veče u Ostrogu

U navečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u ostroškoj svetinji naloženi su badnjaci....

6. 1. 2019.

Badnji dan i Oci saborno i molitveno proslavljeni u ostroškoj svetinji...

U nedjelju 6. januara, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Badnji dan i Oce, saborno i molitveno...

3. 1. 2019.

Sveta mučenica Julijana – imendan monahinje Julijane...

Rođena u Nikodimiji, od roditelja neznabožnih, ali čuvši jevanđeljsku propoved, svim srcem obrati se H...

30. 12. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U ČETVRTAK 03.01.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u četvrtak 03. 01. sa početkom ...

30. 12. 2018.

Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu...

U nedjelju 31. po Pedesetnici, 30./17. decembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno...