Mitropolit Amfilohije na Ivanjdan bogoslužio u ostroškom skitu Jovan Dolu

7. jul 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku Liturgiju na praznik Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, u subotu 7. jula 2018. ljeta Gospodnjeg, u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića.

Povodom Ivanjdana, koji je ujedno i hramovna slava crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana, u ostroškom skitu sabrao se veliki broj monaštva i vjernika, a Visokopreosvećenom Mitropolitu sasluživali su arhimandrit Hrizostom iguman manastira Reževića, jeromonasi Kliment iz manastira Praskvice i Jerotej sabrat ostroške obitelji, sveštenici iz Nikšića protojerej Miodrag Todorović i jereji Željko Rojević i Nikola Zečević i sabraća ostroške obitelji jerođakoni Atanasije, Roman i Vladimir Palibrk, koga je Mitropolit Amfilohije tokom bogosluženja rukoproizveo u čin jeromonaha.

Odgovarala je ostroška bratija, a nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o čudesnom začeću i rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg od blagočestivih roditelja Svetih Zaharija i Jelisavete sabranima se riječima praznične besjede obratio Mitropolit Amfilohije.

Čovjek je rođen da bude nosilac i svjedok božanske svjetlosti,  a svi sveti proroci su svjedoci božanske svjetlosti, kazao je Mitropolit.

-Jedan od najdivnijih svjedoka te svjetlosti i preteča te svjelosti je Sveti Jovan Krstitelj i Preteča, čije rođenje mi danas proslavljamo. On je onaj koji je posvjedočio i koji svjedoči Hrista Boga kao vječnu i  neprolaznu svjetlost ispunjen Duha Svetoga, kako kaže Sveti jevanđelist, od utrobe matere svoje – podsjetio je Mitropolit Amfilohije.

Dodao je da je Sveti Jovan Krstitelj već u majčinoj utrobi posvjedočio Gospoda.

-To je ono što je posvjedočilo da je on zaista Njegov Preteča koji priprema već od svog čudesnog rođenja, dolazak Boga u ovaj svijet. Najveći rođeni od žene, Jovan Krstitelj, sasud božanske blagodati, pustinjski sasud, koji se hranio divljim medom, ali i Duhom Svetim životvornim i svjedočio Boga Živog – kazao je Mitropolit i dodao da je Sveti Jovan Krstitelj koji je svim svojim djelima i svojom mučeničkom smrću bio Preteča Hristov i najavio Hristov dolazak, Njegovo stradanje, ali i vaskrsenje.

Besjeda m. Amfilohija nakon Jevanđelja

Brojno monaštvo i vjerni narod koji poste Petrovdanski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, sa posebnu radost sabranju dalo je prisustvo velikog broja djece.

Po odsluženoj Liturgiji hram Rođenja SvetogJovana Krstitelja ophodila je svečana i molitvena litija tokom koje su čitana začala iz Svetog Jevanđelja, nakon čega je Mitropolit Amfilohije blagosiljao i prerezao slavski kolač povodom hramovne slave, kao i slavske kolače današnjih svečara.

Molitveni hod obišao je i manastirsko gorblje gdje počivaju zemni ostaci ostroških služitelja i ktitora Jovan Dola članova porodice Nikčević, gdje je odslužen pomen na grobu nekadašnjegigumana ostroškog blaženog spomena arhimandrita Lazara Adžića.

Mitropolit Amfilohije je nakon pomena kazao da su oni čiji zemni ostaci počivaju na manastirskom groblju ugradili sebe u divnu svetinju i samim tim sebe pripremili za Carstvo Nebesko.

-Kad dođe vrijeme, Bog priziva one koji su mu ugodili, a njih je prizvao na ovom predivnom mjestu, blagodareći bratstvu Nikčevića, našem ocu Radomiru i njegovim srodnicima, koji su na svetinju na grobovima svojih predaka priložili ostroškoj svetinji. Ovako kako cvjeta cvijeće na grobovima Nikčevića, bratije i oca Lazara, neka njihove duše cvjetaju u Carstvu Božijem – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Bog neke uzima i ugrađuje u nebeski Jerusalim, a druge na njihovo mjesto postavlja, kazo je Mitropolit i dodao da je od danas ostroška obitelj bogatija za novorukopoloženog jeromonaha Vladimira.

-On je od danas prizvan da stoji pred Prestolom Božijim,silno i sa strahom Božijim, da propovijeda JevanđeljeHristovo o Carstvu Nebeskom, da blagovijesti i sveštenodejstvuje riječ istine, da obavlja sveštene radnje i svete Božije tajne. Neka bi ga Gospod ukrijepio da bude isunjen revnošću kakvom je bio ispunjen Sveti Vasilije i svi oni koji su se podvizavali u ostroškoj svetinji od njega, pa do oca Lazara – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Besjeda m. Amfilohija na groblju

Sabranima je na prisustvu zablagodario o. Sergije koji ih je pozvao da slavlje nastave u manastirskoj trpezariji, gdje je uz slavski trpezu hrišćanske ljubavi nastavljena proslava Ivanjdana u Jovan Dolu.

Sve fotografije sa službe

 

Ostala dešavanja

24. 5. 2019.

Praznik Svetih Kirila i Metodija proslavljen u Ostrogu...

U petak 24. maja 2019-. ljeta Gospodnjeg, u ostroškoj svetinji molitveno je proslavljen praznik Svetih r...

24. 5. 2019.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 29.05.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 29. 05. sa početkom u...

23. 5. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU profesor Predrag Vukić sa temom: ”Živ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

22. 5. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU protojerej Predrag Šćepanović: ”Sveti ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

19. 5. 2019.

Nedjelja raslabljenog u ostroškoj svetinji

U ostroškoj svetinji saborno i molitveno je proslavljena Nedjelja raslabljenog, 19.maja 2019.ljeta Gospod...

16. 5. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU protojerej Predrag Šćepanović: ”Sveti ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...