U drugu nedjelju po Duhovima saborno u ostroškoj svetinji

10. jun 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju po Duhovima, 10. juna 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Nikitu Ispovjednika, saborno i molitveno bilo je u manastiru Ostrogu.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je protojerej-stavrofor Boro Vrhovac andrijevički paroh, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Darko Pejić bjelopoljski paroh i protojerej Velimir Jovović straševinsko-kličevski paroh, uz molitveno učešće više stotina vjernika koji su se iz raznih krajeva svijeta sabrali oko ćivota velikog Božijeg ugodnika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sabrane je riječima liturgijske besjede, nadahnut riječima Svetog Jevanđelja poučavao o. Darko, koji je između ostalog kazao da čovjeku koji srce svoje i sebe povjeri Bogu i postavi Boga na mjesto koje mu pripada, na prvo mjesto, nije teško ostaviti sve zemaljsko i izboriti se sa svim iskušenjima na zmelji, jer mu srce gori ka Onome koji mu je srce dao i koji ga je stvorio.

– Bog onima koji idu za njim daje iscjeljenja, vraća nadu, obnavlja raj u svakome čovjeku. Čovjek se vraća na mjesto koje mu pripada, u rajska naselja, odakle je izgnat zbog svog bogoodstupništva – kazao je o. Darko.

On je rekao da ljudi obično traže Boga kada se suočavaju sa smrću ili sa bolešću ili nekom drugom nevoljom.

– Plaši se čovjek smrti i bolesti. Ali ako smo došli dotle da ne umijemo drugačije da potražimo Boga, da mu se obratimo, da vratimo Boga u srce svoje na mjesto koje mu pripada, onda su i smrt i bolest blagoslov. Ako su nas nevolja i muka dovele u ovu svetinju, onda su one nama blagoslov. Sve što nas vraća Bogu, koliko god djelovalo strašno i teško je blagoslov – kazao je o.Darko i kazao da je čovjeku to teško da prihvati jer nema dovoljno vjere.

Besjeda o. Darka Pejića u Gornjem Ostrogu

Sabrani koji poste Apostolski post, koji su se izmirili sa bližnjima svojim i molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sveta Liturgija služena je i u Donjem manastiru. U crkvi Svete Trojice načalstvovao je jerej Nenad Dragičević iz Kruševačke eparhije, a sasluživali su mu arhimandrit Miron sabrat ostroške obitelji, protojerej Nikola Pejović podgorički paroh, jerej Slobodan Marinković iz Kruševačke eparhije i jerođakon Zosima.

Nakon čitanja Jevanđelja besjedio je o. Nenad.

Bejseda o. Nenada u Donjem Ostrogu

I u Donjem Ostrogu sabrao se veliki broj monaštva i vjernog naroda, a nakon Liturgije zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

15. 8. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 17. 08. 2018

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 17. 08. sa početkom u ...

29. 7. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 03. 08. 2018

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 03. 08. sa početkom u ...

28. 7. 2018.

TIHI KUTAK HRISTOV NA FILMSKOM FESTIVALU U PERASTU...

Na međunarodnom filmskom festivalu Forteca, koji se održava u Perastu u periodu od 26-29. jula 2018,...

21. 7. 2018.

Intervju protosinđela Sergija (Rekića) Srpskoj radio-televiziji...

Protosinđel Sergije (Rekić), sabrat manastira Ostrog gostovao je u emisiji ,,Ogledalo“ Srpske radio-...

21. 7. 2018.

Mitropolit Amfilohije sa episkopima Dositejem i Sergijem služio u Gornjem Ostrogu...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

15. 7. 2018.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice proslavljen u ostroškoj svetinji...

U sedmu nedjelju po Pedesetnici, 15. jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada se naša Sveta Crkva molitveno sj...