Mitropolit Amfilohije na Duhovski utorak služio u Donjem Ostrogu (video)

29. maj 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije služio je na Duhovski utorak, 29. Maja 2018. ljeta Gospodnjeg Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru.

Sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije, jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, protojereji Slobodan Jokić arhijerejski namjesnik nikšićki i Rade Jović iz Arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke, jereji Radmilo Čizmović pješivački paroh i Milenko Ralević paroh u Južnoj Americi, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Praznik Pedesetnice – Silaska Svetog Duha na apostole, Trojčindan, proslavlja se tri dana, a u tom divnom prazniku sabrani su svi dani od nastanka svijeta i svoju punoću dobijaju svi događaji od nastanka sveukupne tvorevine i čovjeka, kazao je Mitropolit Amfilohije besjedeći nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja.

-Svi zemaljski narodi i svi ljudi su pozvani da postanu jedan Božiji narod, Hristov narod, a to je Crkva Hristova, čija vrata su tajna Svetog Krštenja. Kao što su učenici Hristovi bili zapečaćeni Duhom Svetim, tako i svaki onaj koji se do danas krštava u ime Oca, Sina i Duha Svetoga biva zapečaćen Duhom Svetim i silazi Duh Sveti na svakoga od njih pojedinačno i čini čovjeka obitalištem Božijim, nosiocem i svjedokom svjetlosti Božije, pravde, mudrosti, istine Božije – kazao je Viskopreosvećeni Mitropolit.

On je naglasio da Crkva Hristova silom Diha Svetoga priziva sve ljude da postanu jedan Božiji narod, jedne duše i jednog srca.

-To jeste smisao Crkve Hristove, to jeste ono što ovaj praznik, ovaj datum, ovaj dan svjedoči, da je sve prizvano i pozvano da postane svjedok Duha Svetoga životvornog i od nastanka svijeta je sve usmjereno u tom pravcu – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Viskopreosvećeni je kazao da na Trojčindan proslavljamo otkrivenje najsavršenije tajne Božije i otkrivenje ljudske tajne.

-Proslavljamo otkrivenje tajne Bogočovjeka, koji je sam po prirodi trojičan, jer ga je Bog Trojični stvorio. I čovjek i sve što postoji ono nosi tu trojičnost božansku u sebi, a naročito čovjek kao najsavršenije biće stvoreno božasnkom rukom – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da nije slučajno Sveti Vasilije Ostroški hram u Donjem manastiru posvetio upravo Svetoj Trojici, jer su svi praznici sabrani u ovaj veliki praznik Trojčindan.

Besjeda Mitropolita Amfilohija na Duhovski utorak (audio)

Sabrani, koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Zajedničarenje ostroške obitelji i sabranog vjernog naroda sa Mitropolitom Amfilohijem nastavljeno je u manastriskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....

3. 3. 2024.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U drugu pripremnu nedjelju pred Vaskršnji post - Nedjelju o bludnom sinu, 3. marta 2024. ljeta Gospodnjeg...