Toržestvena proslava Trojčindana u Ostrogu (video)

27. maj 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Silaska Svetog Duha na Apostole – Pedesetnica, hramovna slava crkve Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru, proslavljen je SvetomArhijerejskomLitrugijom, litijom oko crkve, rezanjem slavskog kolača, molitvom Priziva Svetog Duha i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi u nedjelju 27. maja 2018. ljeta Gospodnjeg.

Po blagoslovu Visokopreosvećenog Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija, Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice služio je Preosvećeni Vladika Kirilo, novoizabrani Episkop buenosajreski i južno-centralno-američki, uz sasluženje sabraće ostroške obitelji protosinđela Sergija i jeromonaha Jeroteja, jereja Zorana Bubanje paroha pavinopoljskog i Milenka Ralevića paroha u Južnoj Americi i jerođakona Romana, Zosime i Vladimira, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabrane je o velikom prazniku Pedesetnici poučavao o. Sergije, koji je između ostalog podsjetio da je Gospod sabrao učenike svoje i poslao na njih Duha Svetoga, čime je osnovana Crkva Božija.

-Nije li mogao Gospod da kaže apostolima da krenu na put, da propovjedaju Jevanđelje, a da će im On u potrebnom trenutku kada svako stigne na svoj cilj poslati Duha Svetoga i da će moći da govore strane jezike, da iscjeljuju bolesne, da oživaljavaju mrtve, iscjeljuju svaku slabost i nemoć, da izgone duhove? Ne. Gospod novoosnovanu crkvu sada naoružava silom Duha Svetoga, kojoj neće definitivno odoljeti ni paklena vrata. On šalje Duha Svetoga sakupljenim apostolima i time nas najbolje poučava da sakupljeni u ime Hristovo ćemo dobiti onu silu koju su dobili apostoli – kazao je o. Sergije i rekao da Duh sveti kako onda, tako i u sve dane do danas i u vjekove vjekova naoružava sve one koji žedne za istinom i pravdom Božijom.

Crkva Božija Duhom Svetim je najsilnija vječna tvorevina i van nje nema ništa, kazao je o. Sergije.

-Mnogi pokušavaju da imitiraju Crkvu Božiju misleći da će nazivom ili sakupljanjem, ali ne u ime Gospoda Isusa Hrista, nego po svojim mudrovanjima zemaljskim, imati istu silu. Neće. Sva carstva, sve sile, sva bogatstva ovoga svijeta su prolazila i prolaze, iako se trenutno čine da su nabujala kao nešto nepobjedivo, istorija ih brzo zaboravlja. Hvala Gospodu Bogu da istim ovim Duhom Svetim mi možemo da prepoznamo Sina Božijeg, Onoga koji je došao da nas pripremi i nauči svemu ovome, jer bez Duha Svetoga i Božije blagodati mi ne možemo poznati da je zaista Gospod Isus Hristos – istako je on i dodao da je ostroška svetinja veliki izvor Božije blagodati koju na nas prenose netruležne mošti Svetog Vasilija Ostroškog u koje se uselio Duh Sveti.

Bejseda o. Sergija

Nakon pričešćivanja vjernih molitvena proslava praznika nastavljena je koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik.

Potom je hram Svete Trojice ophodila litija koju je predvodio Vladika Kirilo.

Tokom litije pročitani su  odlomci iz Jevanđelja i blagosiljana ostroška obitelj, hram, upokojeni oci, praoci, ktitori i priložnici hrama i sabrani vjerni narod, a potom je Preosvećeni Episkop Kirilo blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je pripremila ostroška bratija.

Na kraju je ostroškom monaštvu i sabranima veliki praznik i slavu čestitao Vladika Kirilo, koji je izrazio nadu da su svi sabrani na Svetoj Liturgiji osjetili blagodat Svetog Duha.

-Možemo sholastički podijeliti vrijeme naše istorije i prebivanja ovoga svijeta na tri dijela. To je vrijeme Oca, vrijeme Sina i vrijeme Duha Svetoga. Neka niko ne misli da Otac, Sin i Duh Sveti ikada nešto rade sami. Oni sve uvijek rade zajedno, ali zbog sozercanja možemo reći da se vremenom Oca naziva vrijeme do dolaska Sina Božijeg na zemlji, zatim je Sin Božiji izvršio čitav domostroj spasenja koji mu je blagoslovio njegov Otac, a po svom Vaznesenju Gospod je prepustio vođstvo Crkve Božije Duhu Svetom – kazao je Vladika Kirilo.

Nije samo crkveni klir pozvan da prinosi žrtvu Bogu, rekao je Vladika Kirilo, već smo svi pozvani.

-Naravno, da su episkopi i sveštenici barjaktari, predvodnici, prvjenci, ali svi smo pozvani da sami sebe, jedni druge i sav život svoj Hristu Bogu predamo. To možemo da uradimo samo blagodaću Svetog Duha – kazao je on.

Besjeda Vladike Kirila

Zajedničarenje je nastavljeno uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....