Nedjelja raslabljenog u Donjem ostroškom manastiru

29. april 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U četvrtu nedjelju po Pashi – Nedjelju raslabljenog, 29. aprila 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete mučenice Agapiju, Hioniju i Irinu, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Jerotej sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu jerej Stefan Milovanović iz Berana i jerođakoni Vladimir sabrat manastira Žitomislića i Sergije iz Rusije, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Na Liturgiji je pročitano začalo iz Svetog Jevanđelja o iscjeljenju raslabljenog bolesnika koji je bolovao trideset osam godina. Prije pričešćivanja vjernog naroda, sabrane je besjedeći poučavao o. Stefan, koji ih je pozdravio radosnim pozdravom ”Hristos vaskrse”.

– To su spasonosne riječi, koje govore o događaju koji je izvan svakog razuma, koji čovjek ne može da pojmi. Nama ljudima je strano kada nam neko kaže da se neko iscijelio, a da je ustao iz mrtvih, pobijedio okove grijeha i žalac smrti i svrgnuo đavola u vječnu tamnicu. To je praznik koji nijemima daje moć da govore o njemu, praznik koji slijepima daje vid, gluvima sluh, onaj praznik kojim nas Gospod poziva da se prizovemo Njemu i da se okrenemo Carstvu i vječnosti – kazao je o. Stefan.

Podsjetio je na riječi Jevanđelja o raslabljenom i kazao da Gospod uvijek ljudima daje bolest da bi se pokajali, promijenili loše navike, odrekli se onoga što šteti duši i svega onoga zbog čega često ispaštaju i naši bližnji.

– Zašto za iscjeljenje tražimo čovjeka, pored živog Boga? Zašto tražimo ljekara, gdje ljekara nema. Imamo jednog ljekara, Gospoda, koji je ljekar i naših duša i naših tijela. Imamo Crkvu koju nam je Gospod dao da joj pristupimo, da ne čekamo čovjeka. Imamo tu terapiju koju je Crkva prepisala, Božiji blagoslov, koji podrazumijeva post, pričešće, molitvu ispovjest – kazao je o. Stefan i dodao da narod umjesto da se okrene Crkvi i posluša sveštenike ide kod vračara, gatara i onih koji nemaju Boga.

O. Stefan je kazao da treba pribjegavati jedino Bogu i da ne treba tražiti lijek tamo gdje ga nema i da je jedini lijek koji čovjeka može da iscijeli, zajednica sa Bogom.

Besjeda o. Stefana Milovanovića

Sabrani, koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Zajedničarenje je nastavljeno i manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

13. 11. 2018.

U sjećanje na monaha Epifanija emisija sa radio Svetigore iz 2014-te...

Emisija u kojoj je monah Arsenije Jovanović razgovarao sa monahom Epifanijem.Divna, čista, spo...

12. 11. 2018.

Upokojio se u Gospodu monah Epifanije

Dana 12. 11. 2018 godine upokojio se u Gospodu sabrat manastira Ostroga monah Epifanije Živić.Ob...

11. 11. 2018.

Liturgija u 24. nedjelju po Duhovima u Ostrogu

U 24. nedjelju po Pedesetnici, 11.novembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno pros...

8. 11. 2018.

Mitrovdan molitveno proslavljen u Ostrogu

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija - Mitrovdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u č...

31. 10. 2018.

Praznik Svetog apostola Luke i Svetog Petra Cetinjskog molitveno proslavljen u Os...

U srijedu 31. oktobra 2018. ljeta Gospodnjeg, u ostroškoj svetinji molitveno je proslavljen prazik Sveto...

21. 10. 2018.

U 21. nedjelju po Pedesetnici saborno i molitveno u ostroškoj svetinji...

U 21. nedjelju po Duhovima, 21. oktobra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...