Tomina nedjelja u manastiru Ostrogu

15. april 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju po Pashi – Tominu nedjelju, posvećenu apostolu Tomi koji nije vjerovao da je Hristos vaskrsao dok nije rukama svojim opipao Njegove rane, 15. aprila 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Tita Čudotvorca, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je protosinđel Sergije ekonom u manastiru Ostrogu, a sasluživali su mu jeromonah Jerotej ostroški sabrat, jerej Danilo Damjanović mojkovački paroh i jerođakoni Roman, Zosima i Sergije, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Prije pričešćivanja vjernih, sabranima je besjedio o. Danilo koji je između ostalog kazao da svi svetitelji Hrista Boga vaskrsloga svjedoče Njega, jer su svetitelji Crkva zajedno sa vjernim narodom kada narod živi po Jevanđelju.

– I prije Hrista bilo je vjerskih vođa koji su znali činiti neka čudesa, ali nijedan prije Hrista ni posle Njega nije ušao u grob, nije se spustio do najtragičnije stranice ljudske ličnosti, nije dotakao strašnu posledicu smrti i samu smrt i samu pogibiju čovjeka i roda ljudskoga, kao što je to Hristos Bog vaskrsli, koji je i došao na ovaj svijet da iskupi i spase rod ljudski – kazao je o. Danilo.

On je rekao da u ovim vaskrsnim danima kada se sabiramo u crkvi pokazujemo naše nemoći, ograničenosti, slabosti, pokazujemo povremeno i našu bratomržnju i dodao da čovjek ima samo dva puta, kojima treba da ide kroz život.

– Prvi je ljubiti onoga koga vidiš kao onoga koga ne vidiš. Ljubi brata svoga svim srcem svojim, dušom svojom, kao samoga sebe i više i bolje nego samog sebe i na isti način ćeš ljubiti i voljeti Hrista Boga vaskrsloga. Kada volimo Gospoda i svete Njegove i Svetog Oca Vasilija, prirodno je da, i da ne volim brata svoga i da smo trenutno sa njim u zavadi, prirodno je da zagrlimo brata svoga, da ga poljubimo, jer božanska i bogočovječanska ljubav i ljubav svetih prevazilazi naše ograničene razumske okove i naše domete, razmijevanja i shvatanja – kazao je o. Danilo i dodao da se da bi pristupala Svetoj Čaši Hristovoj moramo pripremiti što bolje i čestitije da bi se sjedinili sa Njim.

Besjeda o. Danila na Tominu nedjelju u Donjem Ostrogu (audio)

Potom su sabrani pristupili Svetom Pričešću.

Saborovanje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

7. 2. 2019.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u crkvi Svetog novomučenika Stanka...

Njegovo Preosveštenstvo epikop G. Jovan (Purić), nekadašnji iguman ostroškog manastira, služio je Svet...

3. 2. 2019.

Preosvećeni Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Donjem Ostrogu na praznik Prepodob...

Njegovo Preosveštenstvo Episkop G. Jovan (Purić), nekadašnji dugogodišnji iguman ostroške svetinje, služ...

1. 2. 2019.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 06.02.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 06. 02. sa početkom u...

25. 1. 2019.

MITROPOLIT AMFILOHIJE ODSLUŽIO LITURGIJU U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostro...

20. 1. 2019.

Jovanjdan molitveno proslavljen u Ostrogu

U nedjelju po Bogojavljenju, 34. po Duhovima, 20/7. januara 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva...

19. 1. 2019.

Bogojavljenje u Ostrogu

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, saborno i molitveno proslavljen je u ostroškoj svetinji.Sve...