Sabor Svetog Jovana Krstitelja molitvneo proslavljen u ostroškoj svetinji (video)

20. januar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U subotu 32. nedjelje po Duhovima, 20. januara 2018. ljeta Gospodnjeg u ostroškom manastiru molitveno je proslavljen praznik Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je protosinđel Sergije sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu jeromonah Jerotej, jereji Slobodan Hadži-Petrović paroh lješanski i Radmilo Čizmović paroh pješivački, kao i jerođakon Roman uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o današnjem velikom prazniku i Svetom Jovanu Krstitelju besjedio je o. Sergije.

– Nema nikakve sumnje da je Sveti Jovan Krstitelj Bogom poslan i kao Prorok i kao Preteča i Krstitelj i da je na njemu naročita blagodat Božija bila kojom je on činio sve što je činio Bogom vođen i rukovođen. Sveti Jovan Krstitelj i svi sveti Božiji su dar svima nama, a bez njih ne bismo ni mi mogli jasno poznati i ići putem spasenja kao što možemu imajući svete Božiji među kojima je i najveći od žene rođen Sveti Jovan Krstitelj – kazao je o. Sergije.

Cijelo Jevanđelje i sve ono što je potrebno čovjeku za spasenje, kazao je o. Sergije, sadržalo se u rečenici Svetog Jovana ”Pokajte se, jer se približilo Carstvo Nebesko”.

– Božanska riječ u ustima svetog Božijeg ugodnika zaista djeluje kao sjekira koja odsijeca korijene grijeha svakog čovjeka koji je otvorenog srca, zdravog razuma, čiste vjere krenuo da se spasava i sebe ostvaruje na Jevanđelju, na Gospodu, na živoj stijeni koja je Hristos da sagradi vječni život svoj – kazao je on i podsjetio na riječi Svetog Jovana Krstitelja tokom Krštenja Gospodnjeg na Jordanu ”Gle jagnje Božije koje uzima na sebe grijehe svijeta”.

O. Sergije je podjsetio da naš narod ima veliki blagoslov da se upravo na cetinju danas nalazi Desnica Svetog Jovana Krstitelja, koja je jedno vrijeme bila i u ostroškoj svetinji.

Besjeda o. Sergija nakon čitanja Jevanđelja (audio)

Veliki broj sabranih prisajedinio se Tijelom i Krvlju Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista primajući Sveto Pričešće.

Na kraju Liturgije saslužitelji su blagosiljali i prerezali slavski kolač koji su u slavu Božiju, a povodom krsne slave Jovanjdana prinijeli današnji svečari sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej, monasi Teoifan, Stanko, Epifanije, Kozma i Arsenije, kao i monahinja Agapija iz Boana Kadića metoha manastira Ostroga. Prerezan je i blagosiljan slavski kolač koji su prinijeli članovi porodice Martinović, koji takođe slave Svetog Jovana kao zaštitnika svoga doma.

Na kraju Liturgije svečarima je slavu čestitao o. Sergije, koji je kazao da svi treba da slavimo Svetog Jovana ne samo ustima nego i djelima, kajući se.

Besjeda o. Sergija na kraju Liturgije

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici, a potom za trpezom hrišćanske ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

15. 6. 2018.

VAŽNO OBAVJEŠTENjE

Povodom nekakvog predavanja na temu ”BRANIOCI OSTROGA” sa podnaslovom ” U POTRAZI ZA KORIJENIMA" koje...

10. 6. 2018.

U drugu nedjelju po Duhovima saborno u ostroškoj svetinji...

U drugu nedjelju po Duhovima, 10. juna 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlj...

29. 5. 2018.

Mitropolit Amfilohije na Duhovski utorak služio u Donjem Ostrogu (video)         ...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

28. 5. 2018.

U SRIJEDU 30.05. BIĆE SLUŽENA SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA...

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 30.05. sa početkom u...

24. 5. 2018.

OBAVJEŠTENjE

Obavještavaju se poklonici da se zbog rekonstrukcije puta do manastira Ostroga može doći preko Boget...

24. 5. 2018.

Praznik Svetih Kirila i Metodija proslavljen u Ostrogu...

U četvrtak 24. maja 2018. ljeta Gospodnjeg u ostroškoj svetinji, saborno i molitveno je proslavljen praz...