Mitropolit Amfilohije na Krstovdan služio u Gornjem Ostrogu (video)

18. januar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije služio je sa sveštenstvom Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Časnog Krsta u Gornjem ostroškom manastiru u četvrtak 18. januara 2018. ljeta Gospodnjeg na praznik svetih Teopemta i Teona – Krstovdan, dan uoči Bogojavljenja.

Visokopreosvećenom mitropolitu sasluživali su sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i arhimandrit Danilo nastojatelj manastira Svetog Save pod Orlinom, protojereji-stavrofori Miraš Bogavac iz Bijelog Polja i Radomir Nikčević arhijerejski namjesnik hercegnovski i jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh.

Na početku bogosluženja Mitropolit Amfilohije je u prvine monaškog obraza obukao poslušnike ostroške obitelji Dimitrija i Radislava, a Mitropolit Amfilohije se tokom Svete službe Božije pomolio i za pokoj duše Olivera Ivanovića koji je prije tri dana ubijen u Kosovskoj Mitrovici.

Sabranju je uprkos hladnom vremenu prisustvovalo brojno monaštvo i vjerni narod, a oni koji su se pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Na kraju Svete Liturgije Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom blagosiljao je i osveštao krstovdansku vodicu, kojom je pokropio sabrane i čestitao im praznik.

– Ovaj dan je Božiji dan kada je sam Gospod koji se krštava u Jordanu među nama i kada nas Gospod priziva i daruje nam Duha Svoga životvornog i Duha premudrosti, Duha razuma, Duha straha Božijega dolaskom Hristovim i daruje nam svjetlost vječnu i neprolaznu koja je zasijala. Čuo se glas sa nebesa i Duh Sveti sišao je sa nebesa, pa evo i danas vidjeli ste da siđe golub ovdje među nas i to je znamenje Božije i blagoslov Svetog oca našeg Vasilija Ostroškog. Veliki, divni Božiji dar, čudesni dar, osvećenje voda – kazao je mitropolit i dodao da se sve što se desilo i dešava predskazalo kroz vjekove od vremena Noja koji je spasio izabrani narod prešavši sa lađom preko mora i preko voda do Mojsija koji je pored vode pronađen i koji je proveo izabrani Božiji narod kroz more i spasio ga.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je Bog preko deset Božijih zapovjesti spasavao i prosvećivao svoje proroke i pripremao Jovana Krstitelja i Preteču da on pripremi put Njegov da bi onda i On došao među nas i krstio se radi nas u rijeci Jordanu.

– Od tada pa do danas na ovaj dan sveti mi uvijek blagosiljamo vodu i svaka voda koja se blagoslovi ona postaje sveti Jordan, kojom se osvećuje ovaj svijet i prosvećuju naše duše, naša srca, naši umovi i u kojima Duh Sveti silazi među nas. Neka bi Gospod osvetio i sve nas i sve ljude i sve zemaljske narode i prosvetio tom svjetlošću koja je zasijala na rijeci Jordanu i iz Groba Hrista Boga našeg – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija na Krstovdan u Ostrogu

Potom su sabrani dijelili krstovdansku vodicu, kojom se kako nalaže običaj krope i osvećuju domovi i prostorije svake godine na ovaj veliki praznik.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...