U manastiru Ostrogu proslavljeno Badnje veče i naloženi badnjaci

6. januar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U ostroškoj svetinji saborno i molitveno je proslavljeno Badnje veče večernjom službom sa petohlebnicom i nalaganjem badnjaka, uoči praznika Rođenja Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista u subotu 6. januara 2018. ljeta Gospodnjeg.

Svetu službu Božiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služili su ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije i jeromonah Jerotej, kao i jerođakoni Roman i Zosima, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda, a posebnu radost proslavi praznika donijelo je prisustvo velikog broja djece.

Na kraju službe sabranima je praznik česititao o. Sergije, koji je poželio djeci Svetog Vasilija koja su se sabrala na Badnje veče u ostroškoj svetinji dobrodošlicu i kazao da Gospod naš Isus Hristos čije Rođenje proslavljamo dolazi da nas spasi od svake propasti, truleži, svakog ništavila, svakog grijeha, svakog đavola i svake smrti.

– On uzima tijelo, realno tijelo i postaje čovjek. Bog postaje čovjek da bi čovjeka sjedinio sa sobom i da bi se čovjek obožio i postao savječan. Od ovoga dana čovjek milošću Božijom i Rođenjem Hristovim postaje u potpunoj zajednici sa Bogom – kazao je o. Sergije.

On je dodao da se osjeća velika raodst što je Bog večeras prizvao upravo djecu, radosnu, čistu i čiste vjere i istinske ljubavi koja primaju Hrista ne sumnjajući u Njegovo rođenje, Njegov dolazak i sve što će učiniti za nas.

– Dajem prednost djeci, jer i vi koji ste došli i doveli djecu govorite o tome da su i vam srca čeznula za Gospodom. Onaj koji je više od nas čeznuo za rođenim i vaskrslim Gospodom jeste i naš Sveti otac Vasilije koji je u svojoj duši i u svome srcu savio jasle Rođenom Bogomladencu Gospodu Hristu i u njegovom ćivotu i danas i uvijek sretaćemo Njega, Bogomladenca, koji je i dao Svetom Vasiliju i moći i sile da nas liječi, obnavlja, preporađa, da otvara naša srca za živoga Boga i Gospoda – zaključio je o. Sergije.

Besjeda o. Sergija na Badnje veče

Potom su sabrani cjelivali ikonu Rođenja Gospoda Isusa Hrista i pomazani osvećenim uljem.

Ostroški oci i sabraća sa vjernim narodom u manastriskoj gostoprimnici blagosiljali i naložili badnjake i radosnim pjesmama Božiću i Bogomladencu Hristu najavili najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 5. 2018.

OBAVJEŠTENjE

Obavještavaju se poklonici da se zbog rekonstrukcije puta do manastira Ostroga može doći preko Boget...

24. 5. 2018.

Praznik Svetih Kirila i Metodija proslavljen u Ostrogu...

U četvrtak 24. maja 2018. ljeta Gospodnjeg u ostroškoj svetinji, saborno i molitveno je proslavljen praz...

20. 5. 2018.

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora proslavljena u ostroškoj svetinji...

U nedjelju sedmu po Pashi, posvećenu Svetim ocima Prvog vaseljenskog sabora, 20. maja 2018. ljeta Gospo...

17. 5. 2018.

Spasovdan molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu...

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan, spomen na čudesni događaj kada se Gospod Isus Hristos 40 da...

14. 5. 2018.

Hodočašće od Podgorice do manastira Ostroga (11. maj 2018. lj. G.)...

https://www.youtube.com/watch?v=KspUcqtqqi4&feature=youtu.be...

14. 5. 2018.

DANI SVETOG VASILIJA U OSTROGU I NIKŠIĆU 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=bE7mO-ECFME...