Mitropolit Amfilohije na Oce služio u Donjem Ostrogu (video)

31. decembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, u nedjelju 30. po Duhovima, 18./31. decembra 2017. ljeta  kada naša Sveta Crkva slavi Svetog mučenika Sevastijana, Svetog Modesta i druge – na Oce, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Mirko Vukotić nikšićki paroh, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Sabrani, koji se postom pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik Božić, primili su Sveto Pričešće, a na kraju Litrugije arhipastirskom slovom praznik im je čestitao Mitropolit Amfilohije.

On je kazao da je Bog – Bog živih, a ne mrtvih.

-Bog je Bog Avrama, Isaka i Jakova, Bog svetih proroka, apostola, svetih otaca i matera naših, svete djece Božije koja su se krstila u ime Gospodnje i koja su Gospodu poslužila, među kojima spada i naš Novomučenik Stanko Ostroški. Bog je Bog živih i zato mi danas proslavljamo sve one koji su svojom vjerom, svojim životom, svojim podvigom, svojom žrtvom proslavili živoga Boga. Od prvih praotaca, preko proroka i Cara Davida i preko svih onih koji su ugradili sebe u istoriju naroda Božijeg, u istoriju Hristovog dejstva i prisustva u životu neba i zemlje, do naših vremena – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da se Crkva Božija pripremajući se za proslavljenje Hristovog Roždestva u ove dane prvo sjeća svete djece i proslavlja Djetinjce, potom se sjeća svetih majki na čelu sa Bogomajkom Presvetom Bogorodicom i proslavlja Materice, a onda se u nedjelju uoči Hristovog Rođenja sjeća i svetih otaca i proslavlja Oce.

– Pripremajući se za Sveto Roždestvo Hristovo mi proslavljamo Dijete predvječno, Hrista Gospoda Boga našeg, od Djeve rođenog, jedinorodnog Sina Božijeg, pa otuda i proslavljamo Djetinjce, zato što je On prvi i posljednji, početak i kraj, zato što su djeca simbol Njega. Dijete je simbol samog Boga, uzor ljudskog življenja na zemlji po svojoj bezazlenosti, svojoj čistoti, p osvom zdravoumlju i svojoj cjelomudrenosti. Kroz materinstvo Presvete Djeve koje proslavljamo, One koja je rodila Hrista Boga našeg, proslavljamo svako materinstvo, svako rođenje od majke ovdje na zmelji, a naročito one svete majke koje su ugradile sebe u život samoga Gospoda našeg, rađajući svetu i blagoslovenu djecu. Svete oce i praoce koje proslavljamo, svete majke i sveto materinstvo i svetu djecu na čelu sa Hristom Bogom, djetetom, predvječnim Bogom, Crkva proslavlja ono što je najsvetije, ono što je ogledalo živog Boga i Njegovog prisustva u istoriji roda ljudskog, a to su upravo Dijete, Majka i Otac – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima treba da se naučimo poštovanju tri osnovne svetinje ljudskog života, očinstva, materinstva i djetinjsva.

– Ovdje u Ostrogu se to proslavlja vjekovima, a proslavljamo naučeni od Svetog oca Vasilija Ostroškog – kazao je Mitopolit i poželio da svjetlost Svete Trojice Oca, Sina i Duha Svetog obasja sve koji se sabiraju u ostroškoj svetinji, a na prvom mjestu svetosavski i svetovasilijevski narod koji živi u Crnoj Gori, a preko njega i sve zemaljske narode.

besjeda mitropolita Amfilohija

Mitropolit Amfilohije je  takođe podsjetio da se u novije vrijeme u svijetu proslavlja tzv. Dan žena i kazao da je taj praznik prazan i da nema suštinu, te da je jedini istinski praznik žene i žeskog roda u tajni materinstva, kao što je u tajni očinstva nebozmenog jedino proslavljanje očinstva i otaca na zemlji i  kao što je u proslavljanju Božić Bate, Hrista Boga, proslavljanje onoga što je najdivnije i što će nas opravdati pred Bogom.

Podsjetimo, Oci se uvijek praznuju posljednje nedjelje pred Božić. Toga dana, isto kao na Materice, djeca vezuju svoje očeve, a ovi im se “driješe” poklonima, isto kao i majke.

Zbog toga su sabrani, na čelu sa protosinđelom Sergijem na kraju bogosluženja vezivali Mitropolita Amfilohija, koji ih je darivao poklonima.

Zajedničarenje sabranih sa Mitropolitom Amfilohijem u ostroškoj svetinji nastavljeno je za trepezom hrišćanske ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...