Mitropolit Amfilohije na Oce služio u Donjem Ostrogu (video)

31. decembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, u nedjelju 30. po Duhovima, 18./31. decembra 2017. ljeta  kada naša Sveta Crkva slavi Svetog mučenika Sevastijana, Svetog Modesta i druge – na Oce, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Mirko Vukotić nikšićki paroh, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Sabrani, koji se postom pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik Božić, primili su Sveto Pričešće, a na kraju Litrugije arhipastirskom slovom praznik im je čestitao Mitropolit Amfilohije.

On je kazao da je Bog – Bog živih, a ne mrtvih.

-Bog je Bog Avrama, Isaka i Jakova, Bog svetih proroka, apostola, svetih otaca i matera naših, svete djece Božije koja su se krstila u ime Gospodnje i koja su Gospodu poslužila, među kojima spada i naš Novomučenik Stanko Ostroški. Bog je Bog živih i zato mi danas proslavljamo sve one koji su svojom vjerom, svojim životom, svojim podvigom, svojom žrtvom proslavili živoga Boga. Od prvih praotaca, preko proroka i Cara Davida i preko svih onih koji su ugradili sebe u istoriju naroda Božijeg, u istoriju Hristovog dejstva i prisustva u životu neba i zemlje, do naših vremena – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da se Crkva Božija pripremajući se za proslavljenje Hristovog Roždestva u ove dane prvo sjeća svete djece i proslavlja Djetinjce, potom se sjeća svetih majki na čelu sa Bogomajkom Presvetom Bogorodicom i proslavlja Materice, a onda se u nedjelju uoči Hristovog Rođenja sjeća i svetih otaca i proslavlja Oce.

– Pripremajući se za Sveto Roždestvo Hristovo mi proslavljamo Dijete predvječno, Hrista Gospoda Boga našeg, od Djeve rođenog, jedinorodnog Sina Božijeg, pa otuda i proslavljamo Djetinjce, zato što je On prvi i posljednji, početak i kraj, zato što su djeca simbol Njega. Dijete je simbol samog Boga, uzor ljudskog življenja na zemlji po svojoj bezazlenosti, svojoj čistoti, p osvom zdravoumlju i svojoj cjelomudrenosti. Kroz materinstvo Presvete Djeve koje proslavljamo, One koja je rodila Hrista Boga našeg, proslavljamo svako materinstvo, svako rođenje od majke ovdje na zmelji, a naročito one svete majke koje su ugradile sebe u život samoga Gospoda našeg, rađajući svetu i blagoslovenu djecu. Svete oce i praoce koje proslavljamo, svete majke i sveto materinstvo i svetu djecu na čelu sa Hristom Bogom, djetetom, predvječnim Bogom, Crkva proslavlja ono što je najsvetije, ono što je ogledalo živog Boga i Njegovog prisustva u istoriji roda ljudskog, a to su upravo Dijete, Majka i Otac – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima treba da se naučimo poštovanju tri osnovne svetinje ljudskog života, očinstva, materinstva i djetinjsva.

– Ovdje u Ostrogu se to proslavlja vjekovima, a proslavljamo naučeni od Svetog oca Vasilija Ostroškog – kazao je Mitopolit i poželio da svjetlost Svete Trojice Oca, Sina i Duha Svetog obasja sve koji se sabiraju u ostroškoj svetinji, a na prvom mjestu svetosavski i svetovasilijevski narod koji živi u Crnoj Gori, a preko njega i sve zemaljske narode.

besjeda mitropolita Amfilohija

Mitropolit Amfilohije je  takođe podsjetio da se u novije vrijeme u svijetu proslavlja tzv. Dan žena i kazao da je taj praznik prazan i da nema suštinu, te da je jedini istinski praznik žene i žeskog roda u tajni materinstva, kao što je u tajni očinstva nebozmenog jedino proslavljanje očinstva i otaca na zemlji i  kao što je u proslavljanju Božić Bate, Hrista Boga, proslavljanje onoga što je najdivnije i što će nas opravdati pred Bogom.

Podsjetimo, Oci se uvijek praznuju posljednje nedjelje pred Božić. Toga dana, isto kao na Materice, djeca vezuju svoje očeve, a ovi im se “driješe” poklonima, isto kao i majke.

Zbog toga su sabrani, na čelu sa protosinđelom Sergijem na kraju bogosluženja vezivali Mitropolita Amfilohija, koji ih je darivao poklonima.

Zajedničarenje sabranih sa Mitropolitom Amfilohijem u ostroškoj svetinji nastavljeno je za trepezom hrišćanske ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

4. 4. 2018.

Mitropolit Amfilohije na Veliku srijedu služio Jeleosvećenje u manastiru Ostrogu...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

2. 4. 2018.

Predavanje protosinđela Sergija Rekića u Donjoj Gorici...

Protosinđel Sergije Rekić održao je na Lazarevu subotu, 31. marta predavanje na temu „Svetitelji Božij...

1. 4. 2018.

Održan Drugi međunarodni ostroški polumaraton...

Na praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, u nedjelju 1. aprila održan je II  Među...

1. 4. 2018.

Praznik Cvijeti saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, saborno i molitveno je proslavljen u ostro...

31. 3. 2018.

Liturgija na Lazarevu subotu u Donjem Ostrogu...

Lazareva subota, spomen na čudesno iscjeljenje Lazara Četvorodnevnog u Vitaniji, koje se desilo prije ...

25. 3. 2018.

U petu nedjelju Vaskršnjeg posta – Gluvnu, saborno i molitveno u ostroškoj s...

Peta nedjelja Vaskršnjeg posta - Gluvna, posvećena velikoj divnoj podvižnici i ugodnici Božijoj, prepo...