23. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u manastiru Ostrogu (video)

12. novembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 23. nedjelju po Duhovima, 12. novembra 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog kralja Milutina, Prepodobne Teoktista i Jelenu i Svetog Varnavu Hvostanskog Ispovjednika, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je arhimandrit Danilo Ljubotina iz Zagrebačko – ljubljanske mitropolije, a sasluživali su mu arhimandrit Pavle dugogodišnji sabrat ostroške obitelji, potonji nastojatelj manastira Orahovica u Slavoniji, te sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Željan Savić iz Beransko-andrijevičkog namjesništva.

Evharistijskom sabranju prisustvovalo je brojno monaštvo i vjerni narod, a odgovarala je ostroška bratija.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja sabrane je besjedeći poučavao o. Danilo, koji je kazao da je Jevanđelje od Gospoda Isusa Hrista Sina Božijeg, a ne od čovjeka, te da je Jevanđelje blaga vijest, nova vijest, istinita vijest i radosna vijest. On je takođe rekao da je pročitana priča o Gadarinskom mučeniku, čovjeku koji je bio posjednut demonima, strašna priča o onome ko je izgubio blagodat Božiju, o onome u koga su ušli demoni, koji je bio opasan za čovjeka, za sebe i za čovječanstvo.

-Mi zaboravljamo tu priču, smatramo je dosta olako, čak o tim pojavama malo govorimo. Sam Gospod naš kaže da sav svijet u zlu leži. Podnebesne sile demonske vojuju protiv čovjeka, protiv njegovog fizičkog i psihičkog zdravlja, protiv čovječanske i božanske logike i stvaraju kratere zla, među ljudima, narodima i državama, čega smo i mi svjesni – kazao je o. Danilo i dodao da  Sveti Vasilije Ostroški u ostroškoj svetinji okuplja ljude da bi se očistili od svakog zla, svake nečistote i svake sile demonske koja kuša čovjeka ili proba da ovlada njime, a nekima i ovlada.

On je kazao da pročitana jevanđeljska priča govori da nema drugog puta osim Hristovog puta.

– Onog momenta kada napuštamo Jevanđelje time dozvoljavamo da više ne vladamo sobom i da sile ovoga svijeta pomute puteve naše i da postajemo slični ovom stanovniku zemlje Gadarinske. Zato nam je Gospod dao velike svetitelje iz našeg naroda, svetitelje čija svjetlost nema kraja, čije sunce nikad ne zalazi i čija energija obasjava svaku tamu i vodi nas na svjetlost dana. To je naš put, braćo i sestre, i zaista snaga i energija svetitelja Božijih pokazuje nam kako treba da živimo, kuda da idemo i koja je naša dimenzija života – kazao je o. Danilo i naglasio da se stalno moramo vraćati na put svetosti onih čija se svjetlost osjeća i čiju svjetlost mi doživljavamo kao božansku energiju i kao pravac života.

Besjeda o. Danila

Posebnu radost bogosluženju donijelo je prisustvo velikog broja djece, a sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali primili su Sveto Pričešće.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

21. 7. 2018.

Intervju protosinđela Sergija (Rekića) Srpskoj radio-televiziji...

Protosinđel Sergije (Rekić), sabrat manastira Ostrog gostovao je u emisiji ,,Ogledalo“ Srpske radio-...

21. 7. 2018.

Mitropolit Amfilohije sa episkopima Dositejem i Sergijem služio u Gornjem Ostrogu...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

15. 7. 2018.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice proslavljen u ostroškoj svetinji...

U sedmu nedjelju po Pedesetnici, 15. jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada se naša Sveta Crkva molitveno sj...

8. 7. 2018.

Praznik Svete mučenice Fevronije proslavljen u ostroškoj svetinji...

U šestu nedjelju po Pedesetnici, 8.jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

28. 6. 2018.

Vidovdan molitveno proslavljen u ostroškom skitu Jovan Dolu i u Donjem ostroškom m...

Praznik Svetog Velikomučenika Kneza Lazara i Srpskih mučenika - Vidovdan, saborno i molitveno je p...

24. 6. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENA U PETAK 29.06.

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 29. 06. sa početkom u ...