Šesnaesta nedjelja po Duhovima saborno i molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

24. septembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedjelju pred Vozdviženje Časnog Krsta, 16. po Duhovima, 24. septembra 2017. godine Gospodnje, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja prepodobne Teodoru, Sergija i Germana, saborno i molitveno bilo je u manastiru Ostrogu.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je protojerej-stavrofor Radojica Božović sveštenik u penziji, a sasluživali su mu sedmorica sveštenika uz molitveno učešće velikog broja vjernika koji su se iz raznih krajeva svijeta sabrali u Ostrogu, na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotovrcu.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja od Mateja o talantima, sabrane je besjedeći poučavao o. Radojica, koji je nadahnut pričom iz Svetog pisma govorio o ljenosti.

– Ljenost je veliki porok i siguran put prema siromaštvu, dok su marljivost, rad i trud čuvari vrlina i siguran put prema bogatstvu. Lijen čovjek je sklon da spletkari, ogovara i ponižava druge. Radan čovjek umnožava svoja dobra, a nedaran i lijen, zakopava i ono što ima. Neće se čovjek opravdati sa time što kaže ja sam dobio manje, nije nikome mali dio dat od Gospoda, jer Gospod zna šta kome treba i koliko ko može da uradi sa darovima koje mu daje. Sve ono što je Gospod dao, ljudske talante, to je čovjeku na upotrebu. Sav ovaj vaskoliki svijet i sve što vidimo i što ne vidimo, dato je čovjeku i mi smo dužni da to čuvamo i njegujemo i da ostavljamo u nasledstvo svojim potomcima – kazao je o. Radojica.

On je ukazijući na jevanđeljsku priču o talantima, kazao da duhovne i tjelesne darove i dobra koja Gospod daje čovjeku, on treba da umnožava i brine o njima, kako bi da imao sa čim izaći pred Gospoda.

– Mnogi upotrebe svoje darove i talante na dobro i na spasenje, a mnogi ih zloupotrebe i onda im ne služe na dobro, nego na pogibiju. Nije Gospod svima dao jednako. Tajnovidac Lovćenski kaže ”košulja je na nebesah mnogo, pa Bog daje kako kome hoće”. Zamislite da smo svi jednog lika i da smo sv obučeni u istu odjeću. To uopšte ne bi bilo lijepo. Bolje Bog zna kako će podijeti i kako će u toje različitosti biti radosti, kako će biti dobra i kako ćemo se bogatiti jedni od drugih – kazao je o Radojica i dodao da su svi ljudi sa svojim različitostima jedno u Gospodu i da će svi dobiti platu po zaslugama svojim.

Besjeda o. Radojice

Veliki broj sabranih tokom bogosluženja prisajedinio se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu u crkvi Svete Trojice gdje se takođe sabralo brojno monaštvo i vjerni narod.

Svetom službom Božijom načalstvovao je jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh, a sasluživala su mu ostroška bratija jeromonasi Sergije i Jerotej, protojereji Vitomir Kostić iz Beograda i Rade Radović iz Kolašina, jereji Danijel Ružičić iz Banja Luke i Božidar Selenić iz Žičke eparhije, kao i jerođakon Zosima.

Posebnu radost liturgijskom sabranju dalo je prisustv velikog broja djece.

Sabrani su imali blagoslov da cjelivaju Ikonu Presvete Bogorodice koja je u ostrošku svetinju donesena sa Svete Gore.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

28. 5. 2018.

U SRIJEDU 30.05. BIĆE SLUŽENA SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA...

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 30.05. sa početkom u...

24. 5. 2018.

OBAVJEŠTENjE

Obavještavaju se poklonici da se zbog rekonstrukcije puta do manastira Ostroga može doći preko Boget...

24. 5. 2018.

Praznik Svetih Kirila i Metodija proslavljen u Ostrogu...

U četvrtak 24. maja 2018. ljeta Gospodnjeg u ostroškoj svetinji, saborno i molitveno je proslavljen praz...

20. 5. 2018.

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora proslavljena u ostroškoj svetinji...

U nedjelju sedmu po Pashi, posvećenu Svetim ocima Prvog vaseljenskog sabora, 20. maja 2018. ljeta Gospo...

17. 5. 2018.

Spasovdan molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu...

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan, spomen na čudesni događaj kada se Gospod Isus Hristos 40 da...

14. 5. 2018.

Hodočašće od Podgorice do manastira Ostroga (11. maj 2018. lj. G.)...

https://www.youtube.com/watch?v=KspUcqtqqi4&feature=youtu.be...