Petnaesta nedjelja po Duhovdanu molitveno i saborno proslavljena u manastiru Ostrogu

17. septembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 15. nedjelju po Duhovima, 17.septembra 2017.godine Gospodnje, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog sveštenomučenika Vavilu, Proroka Mojseja Bogovidca i Svetog Petra Dabrobosanskog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji, gdje se sabralo stotine vjernika iz raznih krajeva svijeta koji su došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je protojerej-stavrofor Miraš Bogavac iz Bijelog Polja, a sasluživali su mu jereji Ivan Stanišić iz Budve i Mitar Kerlec iz Bihaćko-petrovačke eparhije, jerođakon Zosima sabrat ostroške obitelji i sveštenođakon Marko Radmilo iz Eparhije frankfurtske i sve Njemačke.

Prije pričešćivanja vjernih sabrane je besjedeći poučavao o. Ivan Stanišić, koji je kazao da svaki čovjek koji hoće da se bavi duhovnim stvarima mora da nauči azbuku duhovnog života.

– Azbuka duhovnog života je prije svega da čovjek zna u šta vjeruje, kakva je to vjera hrišćanska, pravoslavna. Čovjek, hrišćanin, koji ide u crkvu a ne zna Simbol vjere, on ne zna u šta vjeruje, on ima u magnovenju nešto čemu ide, zna da je to nešto sveto, ali upravo ovo neznanje u njemu rezultuje da slabo šta može da shvata i da slabo može rod da donosi u hrišćanskom smislu. Zato smo dužni da počnemo ispočetka. Kao što djeca krenu u školu i uče Azbuku, pa ih učiteljica uči pisanju slovo po slovo, pa onda pojedine riječi, tako smo i mi dužni da se prije svega zainteresujemo – kazao je o. Ivan i dodao da živimo u najpogodnijem vremenu u hrišćanskoj istoriji da dobijemo sve što nam je potrebno za spasenje.

On je kazao da su knjižare danas prepune hrišćanskih, pravoslavnih knjiga koje su svima dostupne, za razliku od vremena prije tridesetak godina.

– Sada nam je Bog dao sve, ali slaba je zainteresovanost. Kada se okupimo ovdje oko Prestola Božijeg u velikoj svetinji, došli smo da se poklonimo velikom svetitelju, ali smo došli da se poklonimo i onome što je njega svetiteljem načinilo. Sveti Vasilije je sveti zbog toga što je bio čovjek liturgije, što je bio čovjek ispunjen jerusalimskim i svetogorskim duhom pravoslavlja, pa to donio u ove peštere, a onda zasijao kako je malo ko igdje zasijao u pravoslavnom svijetu. A zbog čega? Zato što ga je velika muka pratila čitavog života. Mi mu se klanjamo i hvalimo ga sada proslavljenog, a koliko je on uvreda pretrpio, koliko nepravde, gonjenja, to je nama čak i kada čitamo žitije njegovo sklonjeno, jer mi to ne bi mogli ni da pročitamo. On nas poziva da ozbiljno shvatimo ove riječi i da se pobrinemo oko našeg spasenja – kazao je o. Ivan i upitao kakav je hrišćanin čovjek koji u domu svome nema Sveto pismo i molitvenik.

O. Ivan je dodao da treba da shvatimo da čovjek ne može sam u duhovnom životu i da mu je za duhovnu borbu potreban sveštenik.

– Čovjekova crkva gdje živi i njegov sveštenik su ono najvažnije što je njemu potrebno, a on je dužan da tog sveštenika ljubi i voli jer taj sveštenik prinosi Sveti Prinos na Žrtveniku i nemojte ispitivati njegove grijehe i slabosti, jer ako gledamo sami sebe i ako smo iskreni, vidjećemo mnogo toga što će nas poraziti – kazao je on i dodao da se hrišćani moraju savjetovati sa sveštenicima, kako bi prirpemljeni pristupili Svetoj Čaši Tijela i Krvi Gospodnje.

Besjeda o. Ivana Stanišića u Gornjem Ostrogu 17. septembra

One koji poste, ispovijedaju se, mole se i koji su se izmirili sa bližnjima svojim, o. Ivan je pozvao da pristupe Svetom Pričešću, a oni koji to nisu, da se posavjetuju sa svojim sveštenicima.

Nakon pričešćivanja vjernog naroda, sabrani su sa strahom Božijim, vjerom i ljubavlju pristupali na poklonjenje čudotvornim moštima ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernika.

U crkvi Svete Trojice Svetu službu Božiju služili su jerej Nikola Skopljak iz Bijelog Polja i jeromonah Jerotej sabrat ostroške obitelji.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....