Saborno i molitveno u ostroškoj svetinji na Sabor Srpskih Svetitelja

10. septembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedelju 14. po Duhovdanu, 10. septembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja prepodobne Mojseja Murina i Savu Pskovskog, kao i Sabor Srpskih Svetitelja, u ostroškoj svetinji bilo je saborno i molitveno.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je protojerej Darko Pejić bjelopoljski paroh, a sasluživali su mu protojereji-stavrofori Ratko Polić i Uroš Živković iz Šabačke eparhije i jeromonah Vinjajemin iz Arhangelska u Rusiji, uz molitveno učešće velikog broja vjernika koji su iz raznih karjeva svijeta došli u ostrošku svetinju na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu velikom Božijem ugodniku.

Sabrani narod je nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja O braku Carevoga Sina poučavao načalstvujući o. Darko, koji je govorio o tjelesnim i duhovnim bolestima i stradanjima, kao velikom iskušenju.

– Čovjek, kada naiđe bolest i stradanje, kada se razboli dijete ili neka druga tjelesna i fizička nevolja padne na pleća čovjeku, umije i zna još uvijek da zarida i zaplače. Međutim, ono što nije dobro, što smo zaboravili, a nad čime bi trebalo mnogo više plakati i ridati, zaboravljamo braćo i sestre na svoje grijehe. Fizička bolest u porodici često puta zna i bolesnika i cijelu porodicu da okrene vjeri, Bogu i onda to nije bolest na propast, nego na ozdravljenje cijele porodice i doma. Ali grijeh ne truje samo tijelo, truje dušu. Ne umire čovjek samo za ovaj svijet, umire za vječnost. Jedno je kad umremo pa se odvojimo od bližnjih, ali je strašno i pomisliti da se odvojimo od Svetog Vasilija, Svetog Save, Svetog Petra Cetinjskog, od svih svetih iz roda našeg i u Crkvi Božijoj – kazao je o. Darko i podsjetio na riječi Jevanđelja koje nas stalno opominju ”Ištite najprije Carstva nebeskog i pravde Njegove, a ostalo će vam se dodati”.

On je rekao da se Gospoda sjećamo prije kada smo u fizičkoj nevolji, nego u duhovnim padovima i grijesima, što bi trebalo da je obrnuto.

– Duša je sasud vječnosti, ono što nas veže za Boga i sa Bogom spaja i po čemu Bogu ličimo i sličimo. Mi kada naiđe bolest najprije obiđemo sve vidare, ljekare, često puta i gatare, pa kad ništa ne pomogne, onako iscrpljeni kažemo ajde da odem i tamo. A Bogu se u svemu treba najprije obratiti – kazao je o. Darko i dodao da se Bogu treba obraćati i zahvaljivati stalno i da On koji je svoju krv izlio na krstu za nas ne čini nikome ništa nepravedno, nego na spasenje.

Besjedeći, o. Darko poučavao vjerni narod da je neophodno da se kaju za svoje grijehe, ispovijedaju, da se pričešćuju, jer je to preduslov za ulazak u Carstvo nebesko.

– Bog nam je dao mnogo. Vidite da cijeli svijet dolazi i poklanja se Svetom Vasiliju. Ali nemojmo samo da se hvalimo Svetim Vasilijem, nego da se ugledamo na njega. On je sve ostavio, žrtvovao sve udobnosti i blagodeti, živio po najstrožijim monaškim pravilima provodeći život na koljenima u molitvi neprestano služeći Bogu i moleći se za svoj rod. Kao nagradu za to, zbog tolike ljubavi njegove, Bog ga je i po smrti ostavio njegovom rodu da ga krijepi i snaži i vodi. Ugledajmo se na njega, idimo putem njegovim, jer na kraju nas čeka zajednica sa Svetim Vasilijem i sa svima svetima iz roda našeg – zaključio je o. Darko.

Besjeda o. Darka Pejića u Gornjem manastiru

 

Veliki broj sabranih vjernika i sveštenstva prisajedino se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće, a vjerni narod je u neprekidnoj koloni pristupao crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice sa moštima Ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem ostroškom manastiru u prisustvu brojnih vjernika i monaštva.

Svetom službom Božijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je jeromonah Jerotej sabrat stroške obitelji uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva, a zajedničarenje nakon Liturgije nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...