Praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu

28. avgust 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U ponedjeljak 28. avgusta 2017. ljeta Gospodnjeg u ostroškoj svetinji liturgijski i molitveno je proslavljen veliki praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru načalstvovao je jeromonah Jerotej sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Milan Pajkanović penzionisani sveštenik iz Banjaluke, jerej Đorđe Rakić iz Niške eparhije i jerođakoni Zosima i Roman.

Brojno monaštvo i vjerni narod sabrali su se na bogosluženju, a njih je riječima besjede posvećene ovom velikom prazniku poučavao o. Milan koji je ukratko hronološki kazivao žitije Presvete Bogorodice od njenog čudesnog rođenja od blagočestivih roditelja Svetih Joakima i Ane do Njenog slavnog uspenja.

– Presveta Bogorodica je bez bola, patnje i muka, kakve samrtnici imaju, predala svoju dušu u ruke Sina svog – kazao je o. Milan i dodao da je to bio čudesan sprovod koji su pratili anđeli do Getsimanije gdje je Bogorodica zavještla da se sahrani, pored svojih blagočestivih roditelja i pravednog Josifa, odakle se njeno tijelo vaznijelo na nebo.

O. Milan je govorio i o mnogobrojnim čudesima Presvete Bogorodice i njenim brojnim čudotvornim ikonama.

Besjeda o. Milana u Donjem Ostrogu na Veliku Gospojinu

Za pravoslavne vjernike se danas završava trinaestodnevni post kojim su se pripremali za ovaj veliki praznik, pa se veliki broj sabranih pričestio Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista.

Sveta Liturgija ranije jutros služena je i na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira gdje se sabrao veliki broj vjernog naroda, a načalstvovao je protojerej Miodrag Todorović nikšićki paroh.

Proslava praznika Uspenja Presvete Bogorodice nastavljena je zajedničarenjem u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

USPENjE PRESVETE BOGORODICE

Gospod koji je na Sinaju zapovedio petom zapovešću: poštuj oca svoga i mater svoju, pokazao je primerom Svojim, kako treba poštovati roditeljku svoju. Viseći na krstu u mukama On se seti Matere Svoje i pokazujući na apostola Jovana reče joj: ženo, eto ti sina! Potom reče Jovanu: eto ti matere! I tako zbrinuvši Svoju Majku On izdahnu. Jovan imaše dom na Sionu u Jerusalimu, u koji se nastani i Bogorodica i osta da živi do kraja svojih dana na zemlji. Svojim molitvama, blagim savetima, krotošću i trpeljivošću ona mnogo pomagaše apostolima Sina svoga. U glavnome sve vreme do smrti provela je ona u Jerusalimu obilazeći čestoona mesta, koja su je podsećala na velike događaje i na velika dela Sina svoga. Naročito je često pohodila Golgotu, Vitlejem i goru Jeleonsku. Od njenih dužih putovanja pominje se njena poseta sv. Ignjatiju Bogonoscu u Antiohiji, poseta sv. Lazaru četvorodnevnom, episkopu Kiparskom, poseta Sv. Gori koju je ona blagoslovila, i bavljenje u Efesu sa sv. Jovanom za vreme velikog gonjenja hrišćana u Jerusalimu. U svojoj starosti ona se često molila Gospodu i Bogu svome na Jeleonskoj gori, na mestu Vaznesenja Njegova, da je što pre uzme iz ovoga sveta. Jednom prilikom javi joj se arhangel Gavril, i objavi joj, da će kroz tri dana biti upokojena. I dade joj angel Božji jednu granu palmovu, koja će se nositi pri njenom sprovodu. S velikom radošću ona se vrati doma poželevši u srcu, da još jedanput u ovom životu vidi sve apostole Hristove. Gospod joj ispuni ovu želju, i svi apostoli, nošeni angelima i oblacima, najedanput se sabrašeu dom Jovanov na Sionu. Sa velikom radošću vide ona svete apostole, ohrabri ih, posavetova i uteši; po tom mirno predadeduh svoj Bogu bez ikakve muke i bolesti telesne. Apostoli uzeše kovčeg s telom njenim, od koga izlazaše aromatni miris, i u pratnji mnoštva hrišćana preneše u vrt Getsimanski u grobnicu sv. Joakima i Ane. Od zlobnih Jevreja zaklanjaše ih oblak po promislu Božjem. Neki sveštenik jevrejski, Atonije, dohvati rukama kovčeg u nameri da ga preturi, ali u tom času angel Božji odseče mu obe ruke. Tada on zavapi apostolima zapomoć, i bi isceljen pošto izjavi svoju veru u Gospoda Isusa Hrista. Apostol Toma beše izostao, opet po Božjem Promislu, da bise tako opet otkrila jedna nova i preslavna tajna o Svetoj Bogorodici. Trećeg dana stiže i on, i poželi da celiva telo Svete Prečiste. No kada apostoli otvoriše grob, nađoše samo plaštanicu, a tela ne beše u grobu. Toga večera ona se javi apostolima, – mnoštvom angela okružena, i reče im: „radujte se, ja ću biti s vama navek.” Ne zna se tačno, koliko stara beše Bogorodica u vreme uspenija svoga, ali preovlađuje mišljenje, da je bila prešla 60 godina svoga zemnog veka.

Ostala dešavanja

19. 11. 2017.

Saborno i molitveno u ostroškoj svetinji u 24. nedjelju po Duhovima...

U 24. nedjelju po Duhovima, 19. novembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Pavla Ispo...

12. 11. 2017.

23. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u manastiru Ostrogu (video)...

U 23. nedjelju po Duhovima, 12. novembra 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...

8. 11. 2017.

Mitrovdan molitveno proslavljen u Ostrogu

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog Mirotočivog - Mitrovdan, molitveno je proslavljen u...

4. 11. 2017.

U PETAK 10. 11 .2017. SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 10. 11. sa početkom u ...

31. 10. 2017.

Praznik Svetog Luke i Svetog Petra Cetinjskog molitveno proslavljen u manastiru Os...

U utorak 31. oktobra 2017. ljeta Gospodnjeg, 22. sedmice po Pedesetnici, u ostroškoj svetinji molitveno...

29. 10. 2017.

Nedjelja 21. po Duhovima saborno i molitveno proslavljena u Ostrogu...

U 21. nedjelju po Duhovima, 29. oktobra 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...