Praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu

28. avgust 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U ponedjeljak 28. avgusta 2017. ljeta Gospodnjeg u ostroškoj svetinji liturgijski i molitveno je proslavljen veliki praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru načalstvovao je jeromonah Jerotej sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Milan Pajkanović penzionisani sveštenik iz Banjaluke, jerej Đorđe Rakić iz Niške eparhije i jerođakoni Zosima i Roman.

Brojno monaštvo i vjerni narod sabrali su se na bogosluženju, a njih je riječima besjede posvećene ovom velikom prazniku poučavao o. Milan koji je ukratko hronološki kazivao žitije Presvete Bogorodice od njenog čudesnog rođenja od blagočestivih roditelja Svetih Joakima i Ane do Njenog slavnog uspenja.

– Presveta Bogorodica je bez bola, patnje i muka, kakve samrtnici imaju, predala svoju dušu u ruke Sina svog – kazao je o. Milan i dodao da je to bio čudesan sprovod koji su pratili anđeli do Getsimanije gdje je Bogorodica zavještla da se sahrani, pored svojih blagočestivih roditelja i pravednog Josifa, odakle se njeno tijelo vaznijelo na nebo.

O. Milan je govorio i o mnogobrojnim čudesima Presvete Bogorodice i njenim brojnim čudotvornim ikonama.

Besjeda o. Milana u Donjem Ostrogu na Veliku Gospojinu

Za pravoslavne vjernike se danas završava trinaestodnevni post kojim su se pripremali za ovaj veliki praznik, pa se veliki broj sabranih pričestio Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista.

Sveta Liturgija ranije jutros služena je i na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira gdje se sabrao veliki broj vjernog naroda, a načalstvovao je protojerej Miodrag Todorović nikšićki paroh.

Proslava praznika Uspenja Presvete Bogorodice nastavljena je zajedničarenjem u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

USPENjE PRESVETE BOGORODICE

Gospod koji je na Sinaju zapovedio petom zapovešću: poštuj oca svoga i mater svoju, pokazao je primerom Svojim, kako treba poštovati roditeljku svoju. Viseći na krstu u mukama On se seti Matere Svoje i pokazujući na apostola Jovana reče joj: ženo, eto ti sina! Potom reče Jovanu: eto ti matere! I tako zbrinuvši Svoju Majku On izdahnu. Jovan imaše dom na Sionu u Jerusalimu, u koji se nastani i Bogorodica i osta da živi do kraja svojih dana na zemlji. Svojim molitvama, blagim savetima, krotošću i trpeljivošću ona mnogo pomagaše apostolima Sina svoga. U glavnome sve vreme do smrti provela je ona u Jerusalimu obilazeći čestoona mesta, koja su je podsećala na velike događaje i na velika dela Sina svoga. Naročito je često pohodila Golgotu, Vitlejem i goru Jeleonsku. Od njenih dužih putovanja pominje se njena poseta sv. Ignjatiju Bogonoscu u Antiohiji, poseta sv. Lazaru četvorodnevnom, episkopu Kiparskom, poseta Sv. Gori koju je ona blagoslovila, i bavljenje u Efesu sa sv. Jovanom za vreme velikog gonjenja hrišćana u Jerusalimu. U svojoj starosti ona se često molila Gospodu i Bogu svome na Jeleonskoj gori, na mestu Vaznesenja Njegova, da je što pre uzme iz ovoga sveta. Jednom prilikom javi joj se arhangel Gavril, i objavi joj, da će kroz tri dana biti upokojena. I dade joj angel Božji jednu granu palmovu, koja će se nositi pri njenom sprovodu. S velikom radošću ona se vrati doma poželevši u srcu, da još jedanput u ovom životu vidi sve apostole Hristove. Gospod joj ispuni ovu želju, i svi apostoli, nošeni angelima i oblacima, najedanput se sabrašeu dom Jovanov na Sionu. Sa velikom radošću vide ona svete apostole, ohrabri ih, posavetova i uteši; po tom mirno predadeduh svoj Bogu bez ikakve muke i bolesti telesne. Apostoli uzeše kovčeg s telom njenim, od koga izlazaše aromatni miris, i u pratnji mnoštva hrišćana preneše u vrt Getsimanski u grobnicu sv. Joakima i Ane. Od zlobnih Jevreja zaklanjaše ih oblak po promislu Božjem. Neki sveštenik jevrejski, Atonije, dohvati rukama kovčeg u nameri da ga preturi, ali u tom času angel Božji odseče mu obe ruke. Tada on zavapi apostolima zapomoć, i bi isceljen pošto izjavi svoju veru u Gospoda Isusa Hrista. Apostol Toma beše izostao, opet po Božjem Promislu, da bise tako opet otkrila jedna nova i preslavna tajna o Svetoj Bogorodici. Trećeg dana stiže i on, i poželi da celiva telo Svete Prečiste. No kada apostoli otvoriše grob, nađoše samo plaštanicu, a tela ne beše u grobu. Toga večera ona se javi apostolima, – mnoštvom angela okružena, i reče im: „radujte se, ja ću biti s vama navek.” Ne zna se tačno, koliko stara beše Bogorodica u vreme uspenija svoga, ali preovlađuje mišljenje, da je bila prešla 60 godina svoga zemnog veka.

Ostala dešavanja

5. 4. 2018.

DONjI MANASTIR OSTROG, BDENIJE, ČITANjE 12 STRASNIH JEVANĐELjA...

Na Sveti Veliki Četvrtak, 05. 04. 2018. godine, sa početkom u 17 časova, u crkvi Svete Troji...

4. 4. 2018.

Mitropolit Amfilohije na Veliku srijedu služio Jeleosvećenje u manastiru Ostrogu...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

2. 4. 2018.

Predavanje protosinđela Sergija Rekića u Donjoj Gorici...

Protosinđel Sergije Rekić održao je na Lazarevu subotu, 31. marta predavanje na temu „Svetitelji Božij...

1. 4. 2018.

Održan Drugi međunarodni ostroški polumaraton...

Na praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, u nedjelju 1. aprila održan je II  Među...

1. 4. 2018.

Praznik Cvijeti saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, saborno i molitveno je proslavljen u ostro...

31. 3. 2018.

Liturgija na Lazarevu subotu u Donjem Ostrogu...

Lazareva subota, spomen na čudesno iscjeljenje Lazara Četvorodnevnog u Vitaniji, koje se desilo prije ...