U 12. nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji

27. avgust 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 12. nedjelju po Duhovdanu, 27. avgusta, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog proroka Miheja i pretprazništvo Uspenija Presvete Bogorodice, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na platou isred Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je protojerej-stavrofor Gojko Perović cetinjski paroh, a sasluživalo mu je brojno sveštenstvo. Evharistijskom sabranju prisustvovalo je mnoštvo vjernika, koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotovrcu.

Nakon čitanja začala iz Svetoj Jevanđelja, sabrane je besjedeći poučavao o. Gojko, koji je govoreći o Svetom Vasiliju kazao da je veliki čudotvorac, veliki arhijerej crkve Božije, koga je Bog izabrao kao jednog od najvećih izabranih rođenih od žena, da svijetli, svjedoči, da nam je Bog bliže kroz njegovo prisustvo, da se moli Bogu za nas i da nam pokaže da smo i mi svi pozvani na svetost.

– Ova velika svetinja koja čini čuda, koja priziva ljude, koja miri ljude, vraća ljude u vjeru, vraća ljudima zdrtavlje, ta svetinja je rođena od Čane trpeze, Svetog Pričešća, Tajne večere, Svete Liturgije, iz nje izlaži rukopoloženje, iz Nje je izašao vladika hercegovački Vasilije Ostroški. On je Svetu Liturgiju služio, on se Svetinjom pričešćivao i ta ga je Svetinja osvetila. On je Božiji Svetitelj koji je izašao iz ove Svete Liturgije – kazao je o. Gojko i dodao da svi treba da znamo da nas jedino Bog Darom sa neba osvećuje i da ne možemo mi svojim vrlianama, pobožnošću, molitvama sami sebe osvetiti.

Besjeda o. Gojka Perovića 27. avgust

O. Gojko je naglasio da postimo, držimo se Božijih zaovijesti i pozvani smo da radimo i živimo vrlinski, da bi Bogu blgodarili na daru koji dobijamo i dodao da sedmi dan u nedjelji svi treba da dođu u crkvu i posvete je Bogu.

Govoreći o pričešćivanju, o. Gojko je kazao da su svi ljudi pozvani da se pričeste, iako niko nije dostojan i pozvao krštene, oni koji poste Gospojinski post, koji se redovno ispovijedaju, koji od ponoći nijesu jeli i pili i koji su se izmirili sa bližnjima svojima da pristupe Svetoj Čaši.

Sveštenici su vjerni narod pričestivali iz četiri putira, a tokom i nakon bogosluženja neprekidna kolona poklonika pristupala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotovrcu.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostroškom manastiru gjde se takođe sabrao veliki broj monašta i vjernog naroda.

Svetom službom Božijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je sabrat ostroške obitelji jeromonah Sergije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Zajedničarenje je nastavljeno posluženjem u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

 

Ostala dešavanja

5. 4. 2018.

DONjI MANASTIR OSTROG, BDENIJE, ČITANjE 12 STRASNIH JEVANĐELjA...

Na Sveti Veliki Četvrtak, 05. 04. 2018. godine, sa početkom u 17 časova, u crkvi Svete Troji...

4. 4. 2018.

Mitropolit Amfilohije na Veliku srijedu služio Jeleosvećenje u manastiru Ostrogu...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

2. 4. 2018.

Predavanje protosinđela Sergija Rekića u Donjoj Gorici...

Protosinđel Sergije Rekić održao je na Lazarevu subotu, 31. marta predavanje na temu „Svetitelji Božij...

1. 4. 2018.

Održan Drugi međunarodni ostroški polumaraton...

Na praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, u nedjelju 1. aprila održan je II  Među...

1. 4. 2018.

Praznik Cvijeti saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, saborno i molitveno je proslavljen u ostro...

31. 3. 2018.

Liturgija na Lazarevu subotu u Donjem Ostrogu...

Lazareva subota, spomen na čudesno iscjeljenje Lazara Četvorodnevnog u Vitaniji, koje se desilo prije ...