Mitropolit Amfilohije služio Liturgiju u ostroškom skitu Jovan Dolu u nedjelju 11. po Duhovima

20. avgust 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića u 11. nedjelju po Duhovima 20. avgusta, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnomučenika Domentija i Prepodobnog Ora.

Sasluživali su mu arhimandrit Vasilije iguman manastira Klisina, protojerej – stavrofor Milan Pajkanović sveštenik u penziji, sabraća ostroške obitelji jeromonasi Sergije i Jerotej, protojerej Nikola Gačević, jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh i đakon Dušan Bigović, jerođakon Zosima i đakon Sergije iz Rostova na Donu, uz molitveno učešće brojnog monaštvai vjernog naroda.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja sabrane je arhipastirskom bejsedom poučavao Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije koji je između ostalog kazao da praznujući veliki i divni praznik Preobraženja Gospodnjeg molimo se da nam Gospod podari u ovom zemaljskom životu poznanje istine svoje, vječni i neprolazni život, ali i da nam Gospod pošalje svjetlost i istinu svoju.

– Sveto Hristovo Preobraženje koje smo proslavili je ono najčudesnije što nam je Gospod otkrio dok je bio zajedno sa nama. Tu se otkrio smisao i Njegovog rođenja i Njegovog krštenja i tajne Bogojavljenja na rijeci Jordanu, tu se otkrio i smisao Njegove propovjedi i sav smisao one molitve koju smo od Njega naučili ”Oče naš” – kazao je Mitropolit Amfilohije i kazao da se na Tavorskoj Gori Preobraženja i danas osjeća i svjedoči tajna otkrivenja božanske svjetlosti koja je zasijala sa Hristovog lica.

Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je kazao da je Jovan Do, sveto mjesto, posvećeno Svetom Jovanu Krstitelju, i  jedna od svetih gora na kojima se javlja Gospod.

– Ništa manje sveta od Sinajske ili Sionske Gore, ova gora ovdje, kao Tavorska Gora je ovo sveto mjesto. I ranije, ali posebno posljednjih decenija nadahnućem Duha Svetoga i trudom blaženog spomena oca našeg Lazara nikla je ova svetinja, kao na Gori Tavorskoj i obasjavaju je divni i čudesni likovi svetih koji su se prije nas prosvetili se svjetlosti istine Božije i zadobili život vječni u Crastvu nebeskom. I Jovan Do je sveta gora, i Ostrog je sveta gora koja zrači i sija svjetlošću sa moštiju Svetog Vasilija i obasjava čitava pokoljenja i obasjavaće – kazao je Mitropolit Amfilohije i naglasio da se u posljednje vrijeme projavio i novi svetitelj naše Crkve Sveti Mardarije Lješansko-libertvilski i Sveamerikanski jedna od značajnijih ličnosti danas u Pravoslavlju.

Besjeda Mitropolita Amfilohija u Jovan Dolu 20. avgusta

Brojno monaštvo i vjerni narod koji poste Gospojinski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće, a nakon Liturgije upriličena je trpeza hrišćanske ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

11. 9. 2017.

U Ostrogu molitveno na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja...

Povodom molitvenog sjećanja na stradanje Preteče i Krstitelja Gospodnjeg - Usekovanje glave Svetog Jovana...

10. 9. 2017.

Saborno i molitveno u ostroškoj svetinji na Sabor Srpskih Svetitelja...

U nedelju 14. po Duhovdanu, 10. septembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja prepodobne Mojse...

6. 9. 2017.

U PETAK 08.09.2017. SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 08.09 sa početkom u 17...

3. 9. 2017.

Trinaesta nedjelja po Duhovima molitveno i saborno proslavljena u ostroškoj svetinj...

U 13. nedjelju po Duhovdanu, 3. septembra 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosl...

28. 8. 2017.

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina molitveno proslavljen...

U ponedjeljak 28. avgusta 2017. ljeta Gospodnjeg u ostroškoj svetinji liturgijski i molitveno je proslav...

27. 8. 2017.

U 12. nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji...

U 12. nedjelju po Duhovdanu, 27. avgusta, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog proroka Mi...