Mitropolit Amfilohije služio Liturgiju u ostroškom skitu Jovan Dolu u nedjelju 11. po Duhovima

20. avgust 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića u 11. nedjelju po Duhovima 20. avgusta, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnomučenika Domentija i Prepodobnog Ora.

Sasluživali su mu arhimandrit Vasilije iguman manastira Klisina, protojerej – stavrofor Milan Pajkanović sveštenik u penziji, sabraća ostroške obitelji jeromonasi Sergije i Jerotej, protojerej Nikola Gačević, jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh i đakon Dušan Bigović, jerođakon Zosima i đakon Sergije iz Rostova na Donu, uz molitveno učešće brojnog monaštvai vjernog naroda.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja sabrane je arhipastirskom bejsedom poučavao Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije koji je između ostalog kazao da praznujući veliki i divni praznik Preobraženja Gospodnjeg molimo se da nam Gospod podari u ovom zemaljskom životu poznanje istine svoje, vječni i neprolazni život, ali i da nam Gospod pošalje svjetlost i istinu svoju.

– Sveto Hristovo Preobraženje koje smo proslavili je ono najčudesnije što nam je Gospod otkrio dok je bio zajedno sa nama. Tu se otkrio smisao i Njegovog rođenja i Njegovog krštenja i tajne Bogojavljenja na rijeci Jordanu, tu se otkrio i smisao Njegove propovjedi i sav smisao one molitve koju smo od Njega naučili ”Oče naš” – kazao je Mitropolit Amfilohije i kazao da se na Tavorskoj Gori Preobraženja i danas osjeća i svjedoči tajna otkrivenja božanske svjetlosti koja je zasijala sa Hristovog lica.

Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je kazao da je Jovan Do, sveto mjesto, posvećeno Svetom Jovanu Krstitelju, i  jedna od svetih gora na kojima se javlja Gospod.

– Ništa manje sveta od Sinajske ili Sionske Gore, ova gora ovdje, kao Tavorska Gora je ovo sveto mjesto. I ranije, ali posebno posljednjih decenija nadahnućem Duha Svetoga i trudom blaženog spomena oca našeg Lazara nikla je ova svetinja, kao na Gori Tavorskoj i obasjavaju je divni i čudesni likovi svetih koji su se prije nas prosvetili se svjetlosti istine Božije i zadobili život vječni u Crastvu nebeskom. I Jovan Do je sveta gora, i Ostrog je sveta gora koja zrači i sija svjetlošću sa moštiju Svetog Vasilija i obasjava čitava pokoljenja i obasjavaće – kazao je Mitropolit Amfilohije i naglasio da se u posljednje vrijeme projavio i novi svetitelj naše Crkve Sveti Mardarije Lješansko-libertvilski i Sveamerikanski jedna od značajnijih ličnosti danas u Pravoslavlju.

Besjeda Mitropolita Amfilohija u Jovan Dolu 20. avgusta

Brojno monaštvo i vjerni narod koji poste Gospojinski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće, a nakon Liturgije upriličena je trpeza hrišćanske ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 6. 2018.

Projekcija filma “Tihi kutak Hristov“ u Kraljevu...

 Dana 18. 06. 2018. godine u prepunoj dvorani kraljevačkog bioskopa „Kvart“ je održana proje...

17. 6. 2018.

Sabranje u Ostrogu u treću nedjelju po Duhovima...

U treću nedjelju po Duhovima, 17. juna 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlj...

15. 6. 2018.

VAŽNO OBAVJEŠTENjE

Povodom nekakvog predavanja na temu ”BRANIOCI OSTROGA” sa podnaslovom ” U POTRAZI ZA KORIJENIMA" koje...

10. 6. 2018.

U drugu nedjelju po Duhovima saborno u ostroškoj svetinji...

U drugu nedjelju po Duhovima, 10. juna 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlj...

29. 5. 2018.

Mitropolit Amfilohije na Duhovski utorak služio u Donjem Ostrogu (video)         ...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

28. 5. 2018.

U SRIJEDU 30.05. BIĆE SLUŽENA SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA...

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 30.05. sa početkom u...