Mitropolit Amfilohije služio u Donjem Ostrogu na praznik Ognjene Marije

30. jul 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški g. Amfilohije odslužio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu u osmu nedjelju po Duhovima posvećenu Svetim ocima Šestog vaseljenskog sabora, 30.jula, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetu velikomučenicu Marinu – Ognjenu Mariju.

Sasluživala su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, jeromonasi Sergije i Jerotej i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jereji Radmilo Čizmović pješivački paroh i Miroslav Mihailović pivski paroh, uz molitveno učešće brojnog monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i vjernog naroda.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja sabrane je riječima arhipastirske besjede poučavao Viskopreosvećeni mitropolit Amfilohije koji je između ostalog kazao da ovih dana pored Otaca šestog vaseljenskog sabora i Svete velikomučenice Marine ovih dana proslavljamo i svete sedmočistvenike slovenske, što znači da proslavljamo svete Kirila i Metodija, Nauma i Klimenta, Savu, Angelarija i Gorazda učenike svete braće.

– Sveta braća Kirilo i Metodije i učenici njihovi, Sveta velikomučenica Marina i Sveti oci šest vaseljenskih sabora, svi su oni, svaki na svoj način svojom vjerom, svojim životom, a mnogi od njih i svojom mučeničkom smrću posvjedočili svoju vjeru u Hrista Boga, kao jedinoga Boga spasitelja i iskupitelja svijeta, u Njega koji je i juče i danas i sjutra isti i va vijek i jedan. Svi oni su se potrudili, svako na svoj način da žive tu vjeru, da je pretoče u svoj svakidašnji život ispunjavajući one zapovijesti Hristove koje su sabrane u one dvije zapovijesti u kojima je sva mudrost i proroka i apostola i Hristova mudrost – kazao je Mitropolit Amfilohije i podsjetio na Hristove zapovijesti ”Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojim, svom mišlju svojom i bližnjega svoga kao sebe samoga”.

Mitropolit Amfilohije je kazao da su veliki vaseljenski sabori Crkve Božije svjedočili Tajnu Svete Trojice Boga Oca i Sina i Duha Svetog, posebno svjedočeći Hrista Sina Božijeg i Sina Čovječijeg, kao savršenog Boga i savršenog Čovjeka i Bogorodicu da nije samo Čovjekorodica.

Besjeda Mitropolitova

– Svi sabori Crkve Božije i sav život Crkve Božije kroz vjekove i svi sveti Božiji ugodnici su svjedočili Hrista Gospoda kao jedinoga Boga i Spasitelja i time se nadahnjivali, tome se radovali i kroz tu veliku Tajnu Svete Trojice i kroz ličnost Sina Božijeg Jedinorodnog, uzrastali u mjeru rasta visine Njegove, a to je bezmjerna mjera u Tajni Carstva nebeskog, slušajući Njegovo svjedočenje i propovijed koja počinje ”Pokajte se jer se približilo Carstvo nebesko”. Da bi čovjek mogao da doživi, da osjeti, da primi u sebe tu veliku i Svetu Tajnu, on mora da se promijeni, njegov um, njegovo srce, njegova duša, da se očisti od svake prljavštine, svakoga mraka duhovnog i tjelesnog, od svake pohote koja pomračuje ljudski um, ljudsko srce i ljudsku dušu, da bi onda mogla da se u njega useli ta velika tajna božanske ljubavi i da se on pretvori u sasud Božije blagodati, Božije istine i obitalište Presvete Trojice – kazao je Mitopolit Amfilohije.

On je takođe rekao da je i Sveti Vasilije Ostroški svjedočio tu vjeru, njegov Sveti đakon, Prepodobni Isaija i Sveti novomučenik Stanko i ostali Božiji ugodnici.

-Mi Hrišćani smo Hrišćani zato što nosimo, krst Hristov, što ispovijedamo vjeru i krštavamo se. Onako kako se krštavamo, tako i vjerujemo, kako vjerujemo, tako živimo kroz vjekove i do danas idući putem Bogočovjeka i putem onih koji su za Njim hodili među kojima spada i Sveti otac naš Vasilije i svi sveti savremeni mučenici i stradalnici – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Tokom Svete Liturgije oni koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali primili su Sveto Pričešće, a među njima na bilo sabrano mnoštvo djece.

Nakon Svete arhijerejske Liturgije zajedničarenje sveštenstva, monaštva i vjernog naroda sa Mitropolitom Amfilohijem nastavljeno je uz bratsku trpezu hrišćanske ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...