Митрополит Амфилохије служио у Доњем Острогу на празник Огњене Марије

30. jul 2017. - Манастир Острог - Дешавања

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки г. Амфилохије одслужио је Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу у осму недјељу по Духовима посвећену Светим оцима Шестог васељенског сабора, 30.јула, када наша Света Црква молитвено прославља Свету великомученицу Марину – Огњену Марију.

Саслуживала су му сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон, јеромонаси Сергије и Јеротеј и јерођакони Роман и Зосима, као и јереји Радмило Чизмовић пјешивачки парох и Мирослав Михаиловић пивски парох, уз молитвено учешће бројног монаштва Митрополије црногорско-приморске и вјерног народа.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља сабране је ријечима архипастирске бесједе поучавао Вископреосвећени митрополит Амфилохије који је између осталог казао да ових дана поред Отаца шестог васељенског сабора и Свете великомученице Марине ових дана прослављамо и свете седмочиственике словенске, што значи да прослављамо свете Кирила и Методија, Наума и Климента, Саву, Ангеларија и Горазда ученике свете браће.

– Света браћа Кирило и Методије и ученици њихови, Света великомученица Марина и Свети оци шест васељенских сабора, сви су они, сваки на свој начин својом вјером, својим животом, а многи од њих и својом мученичком смрћу посвједочили своју вјеру у Христа Бога, као јединога Бога спаситеља и искупитеља свијета, у Њега који је и јуче и данас и сјутра исти и ва вијек и један. Сви они су се потрудили, свако на свој начин да живе ту вјеру, да је преточе у свој свакидашњи живот испуњавајући оне заповијести Христове које су сабране у оне двије заповијести у којима је сва мудрост и пророка и апостола и Христова мудрост – казао је Митрополит Амфилохије и подсјетио на Христове заповијести ”Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својим, свом мишљу својом и ближњега свога као себе самога”.

Митрополит Амфилохије је казао да су велики васељенски сабори Цркве Божије свједочили Тајну Свете Тројице Бога Оца и Сина и Духа Светог, посебно свједочећи Христа Сина Божијег и Сина Човјечијег, као савршеног Бога и савршеног Човјека и Богородицу да није само Човјекородица.

Бесједа Митрополитова

– Сви сабори Цркве Божије и сав живот Цркве Божије кроз вјекове и сви свети Божији угодници су свједочили Христа Господа као јединога Бога и Спаситеља и тиме се надахњивали, томе се радовали и кроз ту велику Тајну Свете Тројице и кроз личност Сина Божијег Јединородног, узрастали у мјеру раста висине Његове, а то је безмјерна мјера у Тајни Царства небеског, слушајући Његово свједочење и проповијед која почиње ”Покајте се јер се приближило Царство небеско”. Да би човјек могао да доживи, да осјети, да прими у себе ту велику и Свету Тајну, он мора да се промијени, његов ум, његово срце, његова душа, да се очисти од сваке прљавштине, свакога мрака духовног и тјелесног, од сваке похоте која помрачује људски ум, људско срце и људску душу, да би онда могла да се у њега усели та велика тајна божанске љубави и да се он претвори у сасуд Божије благодати, Божије истине и обиталиште Пресвете Тројице – казао је Митополит Амфилохије.

Он је такође рекао да је и Свети Василије Острошки свједочио ту вјеру, његов Свети ђакон, Преподобни Исаија и Свети новомученик Станко и остали Божији угодници.

-Ми Хришћани смо Хришћани зато што носимо, крст Христов, што исповиједамо вјеру и крштавамо се. Онако како се крштавамо, тако и вјерујемо, како вјерујемо, тако живимо кроз вјекове и до данас идући путем Богочовјека и путем оних који су за Њим ходили међу којима спада и Свети отац наш Василије и сви свети савремени мученици и страдалници – казао је Митрополит Амфилохије.

Током Свете Литургије они који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали примили су Свето Причешће, а међу њима на било сабрано мноштво дјеце.

Након Свете архијерејске Литургије заједничарење свештенства, монаштва и вјерног народа са Митрополитом Амфилохијем настављено је уз братску трпезу хришћанске љубави коју је припремила острошка братија.

Све фотографије

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...